Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Član vlade u sjeni

Rupel tvrdi da savjetovanjem Pahoru nije u konfliktu interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu slovenskog premijera Dimitrij Rupel izjavio je u razgovoru za ljubljanski tjednik 'Reporter' da predsjednik vlade Borut Pahor tek treba definirati njegovu ulogu 'letećeg veleposlanika'.

Rupel je zanijekao da se kao suradnik Pahora našao u 'konfliktu interesa', s obzirom da ga je bivši premijer Janez Janša uvrstio u svoju oporbenu 'vladu u sjeni'. Bivši slovenski premijer, a sada čelnik oporbe uključio je u 'vladu u sjeni' sve ministre bivše vlade, među njima i bivšeg ministra vanjskih poslova Rupela.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Helikopter Mi-171Sh Nakon snažnog nevremena Sloveniji dolazi pomoć iz Hrvatske: Poslan helikopter s osmero pripadnika ratnog zrakoplovstva

Razgovor za ljubljanski tjednik, koji je bliži Janšinim Slovenskim demokratima nego Pahorovim Socijalnim demokratima, bio je i prvi Rupelov razgovor za taj tjednik nakon onoga iz srpnja ove godine, kad je najavio da bi Janšina vlada, osvoji li ponovni mandat na izborima, uvjetovala pristupanje Hrvatske Europskoj uniji graničnim pitanjem. 'Nemam moralnih rezervi prema mojoj aktualnoj ulozi, nisam član sadašnje vlade, a prije nego što sam prihvatio Pahorovu ponudu konzultirao sam se s Janšom', izjavio je bivši slovenski šef diplomacije u razgovoru za novi broj 'Reportera' odgovarajući na tvrdnje nekih stranaka vladajuće koalicije o sukobu interesa.

Riječ je o prvom istaknutijem Rupelovu nastupu u javnosti nakon što mu je novi premijer Pahor, na iznenađenje koalicijskih partnera u vladi, prije mjesec dana povjerio dužnost vanjskopolitičkog savjetnika, obrazloživši to Rupelovim zaslugama pri uspostavi samostalne Slovenije, njegovim političkim iskustvom i vlastitom potrebom da se naglasi kontinuitet u vanjskoj politici. 

Hrvatska nije htjela isključiti dokumente jer ih je planirala koristiti u određivanju granice

'Nacionalni interesi u vanjskoj politici ne mijenjaju se preko noći, a funkciju letećeg ambasadora definirat će novi zakon o vanjskoj politici', rekao je Rupel u razgovoru za 'Reporter'. Rupel se osvrnuo i na Pahorovu odluku da blokira nastavak približavanja Hrvatske EU-u dok se ne riješi međusobni granični spor.

'Glavno pitanje nije blokada pregovora s Hrvatskom nego razlozi koji su do toga doveli. Hrvatska nije pristala na povlačenje spornog materijala koji po našoj ocjeni prejudicira granicu i to očito zato jer ga želi koristiti za rješavanje graničnog pitanja', rekao je Rupel, dodavši da bi bilo 'pametnije' da se granično pitanje s Hrvatskom riješi prije nego što se Hrvatska uključi u EU, čime bi se vanjska europska granica pomakla dalje na jugoistok.

'Problem granice ne smijemo uvući u Europsku uniju, a teško je zamisliti da bi slovenski parlament uz neriješeno granično pitanje mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om. Slovenija nije samo susjedna država Hrvatskoj. Slovenija je i zastupnica pravila koja vladaju u Europskoj uniji. Problem granice trebamo riješiti u roku jedne godine', rekao je Rupel u svom zadnjem razgovoru za 'Reporter' u kojemu je nastupao kao ministar vanjskih poslova tadašnje Janšine vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene