Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel spreman za sastanak s Jandrokovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel danas je izjavio da je spreman sastati se s novim hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem čim za to obje strane nađu prikladan termin, ali kako ostaje pri svojim izjavama u Europskom parlamentu da je za nerješavanje "nagomilanih teškoća" u međusobnim odnosima krivo i to što prošle godine nije bilo sastanaka na razini ministara vanjskih poslova.

"Vrlo mi je žao da je tih kontakata bilo vrlo malo i da se po ustaljenim diplomatskim kanalima nisu rješavali nagomilani problemi", izjavio je Rupel, dodavši da se s bivšom hrvatskom ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar-Kitarović sastao u početku prošle godine i to neslužbeno.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

I jesenski susret premijera dviju država na Bledu, na kojemu su se dogovorili da će rješavanje graničnih pitanja biti prepušteno trećoj strani, također je bio neslužben, a poslije su kontakti zamrli jer su u Hrvatskoj bile u tijeku izborne aktivnosti, rekao je Rupel. 

Smatra da unatoč prividu zaoštravanja slovensko-hrvatski odnosi nisu tako loši kako se čini na prvi pogled. 

Strateški gledano, Slovenija želi da se Hrvatska učlani u Europsku uniju što prije i podupirala je njezino približavanje u vrijeme kad je to bilo teško, kao jedna od rijetkih
članica, dodao je.

Ponovio je stajališta Ljubljane o ZERP-u, najavivši da Ljubljana od njih ne će odustati jer, kako je rekao, nije riječ o problemu između Slovenije i Hrvatske, nego Hrvatske i Europske unije, odnosno Hrvatske i Europske komisije.

Iako se Slovenija, sada u vrijeme predsjedanja EU-om, Hrvatskom bavi samo u malenu dijelu, a 90 posto je zauzeta drugim pitanjima, ona podupire stajalište EU-a i Komisije da se ZERP do postizanja dogovora ne može primijeniti na članice EU-a, ponovio je. 

Ustvrdio je da je trojni dogovor državnih tajnika 2004. postao i dio pregovaračkog okvira za Hrvatsku.

"To je polazište EU-a s kojim se Slovenija slaže", rekao je Rupel, dodavši da Ljubljana u vrijeme predsjedanja Unijom ne može "zanemariti svoje nacionalne interese".

"Nije moguće primijeniti ZERP na članice EU-a prije nego se Slovenija, Hrvatska i Italija dogovore o tome kakva je (ekološka) zaštita u Jadranu potrebna i kako u njemu organizirati ribolov. U Jadranu ima prostora za sve tri države", rekao je Rupel i dodao da Hrvatska sada treba učiniti određene korake i zamrznuti provedbu ZERP-a.

Osvrnuo se na jučerašnju reakciju hrvatskog premijera Ive Sanadera na njegovu izjavu u Europskom parlamentu o "praktičnom prekidu odnosa" s Hrvatskom, što je Sanader nazvao neistinitim, te na pisanje hrvatskih medija. 

Rekao je da je riječ o "zanimljivu štivu", ali kako tvrdnje da je slovenski ministar govorio neistinu "stoje na slabim temeljima".

"Istina je drukčija. Nisam rekao nikakvu neistinu, niti sam pretjerivao. Žao mi je da u našim odnosima nije sve onako kako bi moglo biti", rekao je i ponovivši da kontakti kojima su se problemi mogli riješiti nisu bili ni odgovarajući niti dostatno česti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene