Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odaziv na izbore 41,76 %

Rumunjska: Koalicija lijevog centra uvjerljivo pobijedila na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija lijevog centra na vlasti u Rumunjskoj nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, s oko 60 posto glasova.

Socijalno-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte,koja je na vlasti od svibnja, dobila je 58,63 posto glasova za donji dom parlamenta i 60,10 posto za Senat.

Ta stranka ima golemu prednost ispred oporbe desnog centra ARD-a, bliske predsjedniku Traianu Basescuu, koja je dobila oko 16,6 posto glasova za oba doma.

ARD u stopu prati Narodna stranka Dana Diaconescua (PPDD), kontroverznog medijskog mogula kojemu se sudi zbog ucjene, s oko 14 posto glasova.

Pročitajte i ovo Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva" Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima

>> Rumunjska bira: Može li premijer Ponta zadržati vlast?

Još jedna stranka koja je jedva prešla granicu od 5 posto glasova potrebnih za ulazak u parlament je Demokratska unija rumunjskih Mađara (UDMR), jedna od stranaka mađarske manjine.

Odaziv na izbore iznosio je 41,76 posto ukupnog broja stanovništva.

Zbog zamršena sustava glasovanja i raspodjele glasova, novi parlament bi mogao imati čak 580 zastupničkih mjesta, za razliku od prošlog saziva koji je imao 471 mjesto.

Raspodjelu mandata obznanit će u četvrtak Središnji izborni ured. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene