Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rukom napisan govor američkog predsjednika Abrahama Lincolna iz 1864. godine, prodan je za 3.44 milijuna dolara, na samu 200. godišnjicu njegova rođenja i postigao je rekordnu cijenu za neki američki povijesni rukopis.


Anonimni ponuđač na dražbi kuće Christie's kupio je rukopis govora koji je Lincoln održao 10. studenoga 1864., kada je osvojio drugi predsjednički mandat. Dosadašnji rekord držao je također Lincolnov dokument, prodan lani za 3.40 milijuna dolara. Bilo je to njegovo pismo skupini mladih koji su ga tražili da oslobodi 'američku djecu robove'. Kopija Deklaracije o nezavisnosti, tiskana 4. srpnja 1776. prodana je 2000. godine za 8.14 milijuna dolara.

Obama: Lincolnov duh vodit će Ameriku 

Vezani članci Slika nije dostupna Prodaje muža: 'Očuvan, lijep, zgodan, nema mane i oštećenja' Slika nije dostupna Pokušavaju prodati mrtvog kita!

Bude li Amerikance vodio duh Abrahama Lincolna, nacija će prevladati trenutačne poteškoće, poručio je jučer u Spriengfieldu predsjednik Barack Obama i ocijenio da su izazovi novi, ali ne i nepremostivi. Obama je govorio na proslavi priređenoj u Springfieldu (Illinois) u povodu 200. godišnjice Lincolnova rođenja.

Lincoln je predano radio na ujedinjenju zemlje i to je ono što nacija treba pamtiti danas, desetljećima poslije, istaknuo je Obama. Prvi afroamerički predsjednik rekao je da je Lincoln bio predsjednik koji je ukinuo ropstvo i time je njemu, Obami, omogućio da danas vodi Ameriku.