Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna cijena

Rukopis Lincolnova govora prodan za 3,44 milijuna USD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rukom napisan govor američkog predsjednika Abrahama Lincolna iz 1864. godine, prodan je za 3.44 milijuna dolara, na samu 200. godišnjicu njegova rođenja i postigao je rekordnu cijenu za neki američki povijesni rukopis.

Anonimni ponuđač na dražbi kuće Christie's kupio je rukopis govora koji je Lincoln održao 10. studenoga 1864., kada je osvojio drugi predsjednički mandat. Dosadašnji rekord držao je također Lincolnov dokument, prodan lani za 3.40 milijuna dolara. Bilo je to njegovo pismo skupini mladih koji su ga tražili da oslobodi 'američku djecu robove'. Kopija Deklaracije o nezavisnosti, tiskana 4. srpnja 1776. prodana je 2000. godine za 8.14 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

Obama: Lincolnov duh vodit će Ameriku 

Bude li Amerikance vodio duh Abrahama Lincolna, nacija će prevladati trenutačne poteškoće, poručio je jučer u Spriengfieldu predsjednik Barack Obama i ocijenio da su izazovi novi, ali ne i nepremostivi. Obama je govorio na proslavi priređenoj u Springfieldu (Illinois) u povodu 200. godišnjice Lincolnova rođenja.

Lincoln je predano radio na ujedinjenju zemlje i to je ono što nacija treba pamtiti danas, desetljećima poslije, istaknuo je Obama. Prvi afroamerički predsjednik rekao je da je Lincoln bio predsjednik koji je ukinuo ropstvo i time je njemu, Obami, omogućio da danas vodi Ameriku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene