Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestalo struje

Nakon 24 sata pod zemljom, spašeno 955 rudara: "Bilo je jako traumatično"

Spašeni rudari u Južnoafričkoj Republici (Foto: AFP)
Spašeni rudari u Južnoafričkoj Republici (Foto: AFP) Foto: Afp
Svih 955 rudara koji su više od 24 sata ostali pod zemljom u Južnoj Africi nakon nestanka struje, izašlo je na površinu u noći na petak, izvijestio je France Presse.

"Svi su izašli", rekao je za AFP glasnogovornik Sibanye Golda, James Wellsted.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja nakon nesreće u rudniku u Turskoj STIŽE ERDOGAN U eksploziji u Turskoj poginulo najmanje 40 rudara: ''Još uvijek je tamo požar'' Slika nije dostupna Akcija spašavanja u JAR-u Izbio požar i odronile se stijene: U rudniku zarobljeno 17 rudara

U izgredu nitko nije stradao, "samo je nekoliko rudara dehidriralo i ima povišen krvni tlak, ali ništa ozbiljno", dodao je.

U zoru je nekoliko autobusa s više stotina rudara napustilo rudnik blizu Welkoma, u središtu zemlje, javlja AFP.

Rudari su ostali pod zemljom zbog nestanka struje nakon jake oluje u srijedu navečer, zbog čega su stala dizala i u četvrtak ujutro onemogućila izlazak rudara koji su radili noćnu smjenu.

"Za rudare je to bilo traumatično iskustvo", priznao je glasnogovornik rudnika. Nakon izlaska na površinu pregledali su ih liječnici te je njima i njihovim obiteljima pružena psihološka pomoć.

Rudarske nesreće nisu rijetkost u Južnoafričkoj Republici koja ima rudnike na najvećim dubinama u svijetu. G. 2015. u njima je poginulo 77 ljudi, pokazuju podatci Južnoafričke uprave za rudnike. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene