Spašeni rudari u Južnoafričkoj Republici (Foto: AFP)
Spašeni rudari u Južnoafričkoj Republici (Foto: AFP) Foto: Afp

Svih 955 rudara koji su više od 24 sata ostali pod zemljom u Južnoj Africi nakon nestanka struje, izašlo je na površinu u noći na petak, izvijestio je France Presse.


"Svi su izašli", rekao je za AFP glasnogovornik Sibanye Golda, James Wellsted.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Za godinu dana ovo će mjesto biti sravnjeno sa zemljom' Slika nije dostupna Zenica: Rudari ne žele izaći iz jame

U izgredu nitko nije stradao, "samo je nekoliko rudara dehidriralo i ima povišen krvni tlak, ali ništa ozbiljno", dodao je.

U zoru je nekoliko autobusa s više stotina rudara napustilo rudnik blizu Welkoma, u središtu zemlje, javlja AFP.

Rudari su ostali pod zemljom zbog nestanka struje nakon jake oluje u srijedu navečer, zbog čega su stala dizala i u četvrtak ujutro onemogućila izlazak rudara koji su radili noćnu smjenu.

"Za rudare je to bilo traumatično iskustvo", priznao je glasnogovornik rudnika. Nakon izlaska na površinu pregledali su ih liječnici te je njima i njihovim obiteljima pružena psihološka pomoć.

Rudarske nesreće nisu rijetkost u Južnoafričkoj Republici koja ima rudnike na najvećim dubinama u svijetu. G. 2015. u njima je poginulo 77 ljudi, pokazuju podatci Južnoafričke uprave za rudnike. (Hina)