Razoran potres u Aljaskom zaljevu (Foto: tsunami.gov)
Razoran potres u Aljaskom zaljevu (Foto: tsunami.gov) Foto: tsunami.gov

Razoran potres jačine 7,9 stupnjeva pogodio je Aljaski zaljev. Američke službe izdale su i upozorenje na tsunami za područja obale Aljaske, zapadne obale Kanade i SAD-a, Havaje, Američku Samou i Guam. Kasnije je upozorenje maknuto za sva navedena područja osim Aljaske, koja očekuje manji tsunami.


Aljaski zaljev pogodio je razoran potres jačine 7,9 stupnjeva, izvijestila je Američka seizmološka služba (USGS). Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara i njegov je epicentar od najbližeg naseljenog mjesta udaljen 260 kilometara, a od najvećeg grada Aljaske, Anchoragea, koji ima preko 290.000 stanovnika, udaljen je 578 kilometara.

Vezani članci Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 Prijave od 10. lipnja putem sustava e-Građani: Objavljen poziv za pomoć u sanaciji nakon potresa Potres u Zagrebu Novi slabiji potres u Zagrebu: "Tutnjava i vibracija", "Zatresao se stol za kojim radim, i tlo pod nogama..."

Američke službe izdale su i upozorenje na tsunami za više područja, uključujući obalu Aljaske, zapadne obale Kanade i SAD-a, Havaje, Američku Samou i Guam. Kasnije je upozorenje maknuto za sva navedena područja osim Aljaske, koja očekuje manji tsunami.

U gradu Kodiaku, koji se nalazi najbliže epicentru potresa i koji je na direktnom putu tsunamija, ako do njega dođe, oglasile su se sirene, a policijske patrole putem razglasa su pozvale sve građane da se evakuiraju ili u obližnju srednju školu, ili na povišeno tlo, upravo zbog mogućeg tsunamija.

"Kad je riječ o tsunamiju, morate odmah pronaći povišenu lokaciju", rekao je za agenciju Associated Press dispačer lokalne policijske postaje.