Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije, prošle je godine zabilježena rekordno visoka koncentracija stakleničkih plinova.


Koncentracija glavnih stakleničkih plinova odgovornih za globalno zatopljenje dosegla je nove vrhunce 2011. godine, objavila je u utorak u Ženevi Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

"Najnovija analiza podataka otkriva da su na svjetskoj razini koncentracije ugljičnog dioksida, metana i didušikova oksida dostigle nove vrhunce 2011.", navodi Svjetska meteorološka organizacija u Biltenu o stakleničkim plinovima objavljenom u Ženevi.

Vezani članci Slika nije dostupna Tihi ocean se hladi, a globalno zagrijavanje usporava Slika nije dostupna Revolucija: Napravili lampu koja apsorbira ugljični dioksid!

>> Znanstvenici: Sandy je samo upozorenje o onome što nas u budućnosti očekuje!

"Između 1990. i 2011. godine, ti su staklenički plinovi doprinijeli efektu klimatskog zagrijavanja za 30 posto", dodaje ta organizacija, ističući da je ugljični dioksid glavni odgovorni čimbenik za zagađenje atmosfere. "Ta stopa porasta viša je od prosjeka 90-ih godina ali odgovara prosjeku zadnjih deset godina", navodi WMO.

U odnosu na početak industrijske ere 1750. godine, razina ugljičnog dioksida u atmosferi porasla je za oko 40 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook