Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Znanstvenici: Sandy je samo upozorenje o onome što nas u budućnosti očekuje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studija iz 2008. godine pokazala je da sezona uragana na Atlantiku počinje sve ranije, a traje sve duže, ali nije pronađena veza povezanost s globalnim zatopljenjem.

Michael Oppenheimer, profesor na Princetonu još je prije osam mjeseci upozorio da bi se poplave i katastrofe, koje su se New Yorku događale jednom u sto godina, mogle početi događati svake tri do dvadeset godina. Kao razlog tomu naveo je globalno zatopljenje. 'New York je sad vrlo podložan ekstremnim uraganima i poplavama', kazao je Oppenheimer.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Crveno upozorenje za svijet: Zatopljenje se približilo kritičnoj točki Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Trenutne politike nisu dovoljne: Globalno zagrijavanje značajno će premašiti dogovorenu razinu

U gostovanju kod CNN-ove novinarke Christiane Amanpour kazao je kako je Sandy samo upozorenje o onome što nas u budućnosti očekuje. Oppenheimer već trideset godina proučava klimatske promjene, ali superoluja Sandy uspjela je iznenaditi i njega. 'Znao sam da se može dogoditi, ali dok se vama ne dogodi, ne znate kako je biti u takvoj situaciji', kaže.

Ovaj profesor živi na Manhattanu, na kojemu još uvijek nema struje. 'Otišao sam do obale da vidim kako se more diže, ali iako sam u prošlosti predviđao ovakve stvari, bilo mi je šokantno vidjeti to iz prve ruke', objašnjava Oppenheimer.

Međutim, ovaj znanstvenik tvrdi da ovakva oluja nije iznenađenje za New York. 'Već smo imali ovakvu 'stoljetnu' oluju 1992. godine i od tada vlasti znaju da su podzemne željeznice sklone poplavama. Znali su da može nestati struje. Čak su razvili planove za budućnost, koji se tiču globalnoga zatopljenja i njegove prijetnje, ali nema političke volje da se nešto jako brzo pokrene', kaže Oppenheimer.

>> Šteta od Sandy mogla bi se popeti na 50 milijarda dolara

Po njemu, New York bi trebao podići razinu ulaza u podzemnu željeznicu i spriječiti prodiranje vode u njih. 'Moramo razmotriti dugoročne, teže i skuplje mjere obrane od ovakvih katastrofa', kazao je.

Meteorolozi također primjećuju veći broj uragana koji se pojavljuju kasnije u sezoni ili čak izvan nje. Studija iz 2008. godine pokazala je da sezona uragana na Atlantiku počinje sve ranije, a traje sve duže, ali nisu pronašli direktnu povezanost s globalnim zatopljenjem. 'Znali smo da se oluja poput Sandy može dogoditi, ali nismo je mogli niti zamisliti dok je nismo vidjeli', zaključio je Oppenheimer.

'Jasno je da su oluje koje smo doživjeli u proteklih godinu dana ili više mnogo ozbiljnije nego prije. Ne znam je li to globalno zatopljenje ili nije, ali morat ćemo se ozbiljno pozabaviti tim stvarima', kazao je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene