Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki predstavnici SAD-a i EU započeli su u ponedjeljak u Washingtonu pregovore o povijesnom sporazumu o slobodnoj trgovini, unatoč europskoj zabrinutosti zbog informacija o američkom špijuniranju u Europi što je prijetilo odgodom početka pregovora nakon gotovo dvije godine priprema.


Američki predstavnik za trgovinu Michael Froman na početku pregovora ukazao je na gospodarske prednosti što bi ih sporazum trebao donijeti ne samo SAD-u i EU-u, nego i globalnom sustavu trgovine.

'Imamo šansu upotpuniti jedan od najvećih saveza svih vremena isto tako uvjerljivim gospodarskim odnosima', rekao je pred dvama izaslanstvima na početku pregovora u Washingtonu. 'Imamo i šansu surađivati kako bismo uspostavili i unaprijedili međunarodne norme i standarde koji će nam pomoći ojačati multilateralni trgovinski sustav, zasnovan na pravilima', dodao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Cameron imenovao novog britanskog povjerenika u EK Slika nije dostupna Erdogan optužuje Europsku uniju da je licemjerna: 'Tko vam daje pravo?'

>> Zona slobodne trgovine između SAD-a i EU: Otvorit će se 2 milijuna radnih mjesta!

Američki predsjednik Barack Obama i čelnici EU najavili su u veljači razgovore o slobodnoj trgovini, ali su nedavne informacije o američkom nadzoru telefonskih i internetskih veza u Europi poremetile dinamiku priprema. Optužbe na račun Washingtona da je špijunirao partnere u EU opteretile su međusobne odnose, a Francuska je čak predlagala da se prvi krug pregovora odgodi za dva tjedna.

Američke tvrtke koje pružaju internetske usluge u međuvremenu su izrazile zabrinutost da bi mjere zaštite privatnosti u EU mogle povećati njihove troškove i smanjiti im konkurentnost na europskom tržištu, odnosno smanjiti opseg prekograničnog protoka informacija.

'Razlog zbog kojega smo odlučili održati razgovore sada jest što smo se uvjerili da je taj dogovor dobar za Europu', izjavio je europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht u Ženevi. 'Uvjereni smo da će taj trgovinski sporazum dovesti do većeg zapošljavanja i većeg rasta', dodao je.

Reuters prenosi i informaciju iz izvora EU, prema kojima će se usporedo s glavnim pregovorima, također u Washingtonu susresti stručnjaci EU-a i SAD-a na visokoj razini kako bi razgovarali o obavještajnim pitanjima, privatnosti i zaštiti podataka.

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo, koje je cilj pregovora, trebalo bi stvoriti najveću svjetsku zonu slobodne trgovine, koja obuhvaća oko 50 posto svjetske proizvodnje, 30 posto svjetske trgovine i 20 posto svjetskih izravnih inozemnih ulaganja.

Londonski Centar za gospodarska istraživanja procjenjuje da bi taj ambiciozni sporazum, kojim se uklanjaju carine i ograničavanju regulatorne prepreke, mogao pojačati europski i američki gospodarski rast za više od 100 milijardi dolara godišnje. EU i SAD već su jedni drugima najveći trgovinski i investicijski partneri, s razmjenom koja je prošle godine bila veća od 646 milijardi dolara.

Poslovni krugovi s obje strane Atlantika podupiru sporazum, dok potrošačke udruge i udruge koje se brinu za sigurnost hrane i zaštitu okoliša izražavaju zabrinutost da bi sporazum mogao oslabiti važne regulacijske mehanizme vlada. Očekuje se da će na pregovorima ovoga tjedna biti najviše riječi o organizacijskim pitanjima, a pregovarači će se podijeliti u 15 tematskih skupina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju