Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni trgovinski dogovor

Zona slobodne trgovine između SAD-a i EU: Otvorit će se 2 milijuna radnih mjesta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Washingtonu sljedeći mjesec počinju pregovori o zoni slobodne trgovine između SAD-a i Europske unije.

Uoči pregovora objavljen je zaključak studije zaklade Bertelsmann koji govori da bi ukidanjem trgovinskih barijera između te dvije zemlje u njima porastao BDP i zaposlenost.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Pregovori o TTIP-u Obama ozbiljno upozorio Veliku Britaniju

Na summitu G8 britanski premijer David Cameron, američki predsjednik Barack Obama te predsjednik Europske Komisije José Manuel Barroso najavili su kako se planiraju pregovori za potencijalno 'najveći bilateralno trgovinski ugovor u povijesti' između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Ugovor namijenjen poticanju izvoza i rasta vrijedio bi nekoliko milijardi eura, piše Telegraph.

Barroso koji će voditi pregovore s Obamom, rekao je da integracija američkog i europskog gospodarstva neće biti lagana, ali da će se 'pronaći najbolja rješenja za legitimne probleme'. Obama očekuje da će pregovori biti završeni do kraja iduće godine.

>> Obama u Sj. Irskoj: Vi ste dokaz što je sve moguće!

Uoči najave pregovora objavljena je studija njemačke zaklade Bertelsmann, koja zaključuje kako se ukoliko dođe do ukidanja trgovinskih barijera između SAD-a i EU-a, porasti BDP i zaposlenost.

Ako pregovorima dođe do dogovora te EU i SAD potpišu ugovor, nastat će najveća zona slobodne trgovine na svijetu u kojoj će biti 800 milijuna stanovnika. To bi, kaže Cameron, moglo dovesti do otvaranja dva milijuna radnih mjesta. BDP bi prema studiji u SAD-a mogao bi porasti za 13,4 posto, a u članicama EU u prosjeku oko pet posto. S obzirom na sve prednosti i nedostatke, studija predviđa da bi nastanak nove zone slobodne trgovine dovelo do rasta dohotka po glavi stanovnika u cijelom svijet - oko 3,3 posto.

Francuzi strahuju da će, ako ne uspiju zaštititi svoju filmsku industriju od dominacije Hollywooda, njihova kultura pretrpjeti štetu. Tvrde da Amerikanci iz pregovora o slobodnoj trgovini žele isključiti financijski sektor. SAD to nisu službeno potvrdile, ali vjeruje se da bi pregovori iza zatvorenih vrata mogli biti teški.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene