Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jose Olallo proglašen blaženim

Raul Castro nazočio prvoj beatifikaciji na Kubi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski predsjednik Raul Castro nazočio je na misi na kojoj je proglašen blaženim Kubanac Jose Olallo (1820-1889.), u istočnoj pokrajini Camaguey, što je prvi takav događaj na kubanskom tlu.

Kubanski čelnik, čiji se dolazak smatra novim znakom približavanja Castrova režima i Svete Stolice, dočekan je s pljeskom na trgu u istoimenome gradu, 530 km od Havane, gdje se održava svečanost, izvijestili su svjedoci i mjesna glasila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neostvareni ciljevi VIDEO: Kuba bijesna zbog igrice 'Ubij Fidela Castra' Slika nije dostupna Kuba pušta političkog zatvorenika Najduže zatvoreni neprijatelj države ide na slobodu

Granma, službeni list kubanske vlade objavio je u petak neuobičajenu vijest o beatifikaciji Josea Olalla poznatog kao 'otac siromašnih'.

Jose Olallo bio je redovnik reda Milosrdne braće koji je utemeljio sv. Ivan od Boga, a svoj život je posvetio skrbi za bolesnike i ranjenike iz prvog rata za neovisnost od španjolske krune (1868-1878.).

Ovo je prvo proglašenje blaženim na Kubi, ali ne i prvi Kubanac koji je proglašen blaženim. Prvi, Jose Lopez Piteira, beatificiran je lani u Rimu, a ubijen je u vrijeme građanskog rata u Španjolskoj.

Raulu Castru koji je bio u pratnji svog dopredsjednika Estebana Laza i direktora vladina ureda za vjerska pitanja, dobrodošlicu je izrazio kubanski kardinal Jaime Ortega. Na svečanosti je nazočilo više tisuća ljudi, među kojima je bio velik broj stranih gostiju.

Misu proglašenja blaženim Josea Olalle koju će prenositi državna televizija, predvodi kardinal Jose Saraiva Martins, drugi kardinal koji je ove godine posjetio Kubu, nakon Tarcisija Bertonea, državnog tajnika Svete Stolice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene