Barack Obama i Raul Castro stisnuli su jedan drugom ruku na kubanskom tlu. Povijesni razgovor čelnika tih dvaju zemalja napokon je započeo.


Kubanski predsjednik Raul Castro primio je američkog predsjednika Baracka Obamu u Havani na početku povijesnih razgovora u kojima će Obama pokušati Castra usmjeriti prema demokratskim i ekonomskim reformama, dok će ga Castro podsjetiti na poteškoće koje toj zemlji stvaraju sankcije nametnute od strane SAD-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Kuba i SAD uspostavljaju izravnu poštansku službu nakon 50 godina Slika nije dostupna Evo što su Putin i Obama poručili pred ostalim svjetskim moćnicima u UN-u

Vođe su obavile smotru kubanske počasne straže u Palači revolucije uoči razgovora i obraćanja medijima. Obamini savjetnici kazali su kako će na razgovorima Obama potaknuti Kubu na ekonomske reforme i slobodniji pristup internetu za Kubance.

Obama i Castro različito o ljudskim pravima na Kubi

Obama je pozvao Kubu da poboljša demokraciju i ljudska prava, ali je Castro osudio američka "dvostruka mjerila".

Obama je rekao da su imali "iskrene i otvorene" razgovore o ljudskim pravima kao i o područjima suradnje. Castro je izjavio da bi mogli imati puno bolje odnose kada bi SAD ukinuo trgovinski embargo Kubi, koji je na snazi 54 godine.

"I dalje imamo ozbiljne razlike, uključujući po pitanjima demokracije i ljudskih prava", rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je Castro odgovarao na novinarska pitanja, što čini vrlo rijetko.

Odgovarajući na pitanje o političkim zatvorenicima, Castro je ljutito zatražio da mu se pokaže popis tih zatvorenika, odražavajući stajalište Kube da ona takve zatvorenike nema. "Dajte mi odmah popis tih političkih zatvorenika. Ako on postoji oni će biti oslobođeni prije svitanja", kazao je Castro.

Topli pozdravi

Praćen toplim pozdravima prolaznika Barack Obama je obilaskom stare Havane počeo posjet Kubi kamo je stigao kao prvi američki predsjednik nakon Castrove revolucije 1959. i otvorio novo poglavlje u odnosima Sjedinjenih Država i komunističkog otoka.

"Que bola Cuba?! (Kako je, Kuba?) napisao je na svom Twitteru koristeći popularni pozdrav odmah pošto je Air force One sletio u nedjelju u zračnu luku Jose Marti, nazvanu po ocu neovisnosti Kub, bivše španjolske kolonije.

"Uzbuđena sam, to je trenutak koji smo čekali, vidite on je sad ovdje", rekla je oduševljena Amarilis Sosa (46), stanovnica Havane.

'Mislim da će to stvarno promijeniti budućnost'

Obama je sa suprugom Michelle i njihovim kćerima Malijom (17), i Sashom (11), prošetao ulicama stare Havane. No kiša i golem broj policijskog osiguranja ispraznili su taj dio grada upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, što je spriječilo mogućnost da prvi dan protekne u susretu Obame s običnim Kubancima kako je planirao.

Obitelj Obama je zatim posjetila katedralu, barokni dragulj izu 18. stoljeća gdje ih je dočekao kardinal Jaime Ortega, jedan od arhitekata američko-kubanskog zbližavanja.

Ovim posjetom Obama, koji će napustiti Bijelu kuću za deset mjeseci, želi učiniti "nepovratnim" spektakularno zbližavanje dviju zemalja početo 17. prosinca 2014. nakon 18 mjeseci tajnih pregovora s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

"Mislim da će to stvarno promijeniti budućnost. Otkako sam bio dijete slušam o povijesti revolucije, a to je ponajprije 'biti protiv Sjedinjenih Država", objašnjava 42-godišnji inženjer Ariel Hernandez.

'Izravno' o ljudskim pravima

Obama, koji se u utorak treba susresti s disidentima najavio je da će u ponedjeljak "izravno" progovoriti o poštivanju ljudskih prava na sastanku s Raulom Castrom koji je prije gotovo deset godina naslijedio brata Fidela Castra.

Kubanske vlasti privele su u nedjelju, nekoliko sati prije Obamina dolaska desetke disidenata iz pokreta Dame u bijelom, supruga bivših političkih zatvorenika koje tradicionalnim okupljanjem traže više poštivanja ljudskih prava na otoku. Kao i gotovo svake nedjelje većina prosvjednika privedena je, a nakon nekoliko sati i puštena. Čelnica pokreta Berta Soler, koja je također pozvana na susret s Obamom u utorak najavila je da nije sigurna hoće li doći i podsjetila je na račun Obame "Ustvrdili ste da nećete posjetiti Kubu ne bude li napretka u poštivanju ljudskih prava, a to se nije dogodilo".

"To je povijesni posjet i povijesna prilika", naglasio je Obama kada se susreo s osobljem američkog veleposlanstva, devet mjeseci otkako su dvije zemlje ponovno uspostavile diplomatske odnose. "Godine 1928. predsjednik Calvin Coolidge stigao je vojnim brodom, trebalo mu je tri dana. Meni su trebala samo tri sata", rekao je o posljednjem američkom predsjedniku koji je posjetio Kubu dok je bio na dužnosti.

Obitelj Obama večerala je u "paladaru", jednom od privatnih restorana koji su se razvili zadnjih godina na komunističkom otoku koji se ubrzano transformira.

Vrhunac posjeta bit će u kazalištu

Dolazak prvog crnog američkog predsjednika, koji je 30 godina mlađi od Raula Castra, ima simboličnu važnost za brojnu afrokubansku zajednicu, podzastupljenu u političkim elitama.

Vrhunac Obamina posjeta bit će govor u utorak u kazalištu u Havani pred biranom publikom, a koji će snimati kubanska televizija.

"Obamina je ideja potaknuti postupnu tranziciju, ohrabriti Kubu da ide polako i tako izbjegne erupciju nasilja ili veliku migracijsku krziu", ističe Richard Feinberg iz Brookings Institutiona u Washingtonu i dodaje "To je dugoročna strategija, on gleda dalje od aktualnih čelnika" jer Raul Castro je 84-godišnjak koji se treba povući 2018.

Prema Bijeloj kući, nije predviđen nakakav Obamin susret s bivšim predsjednikom, vođom kubanske revolucije Fidelom Castrom koji danas ima 89 godina.

Unatoč dugo i pomno pripremanom posjetu, embargo koji je na snazi protiv Kube od 1962. još nije ukinut i promjene koje Washington očekuje mogle bi se otegnuti. Kubanski šef diplomacije podsjetio je prije posjeta da Havana "neće odstupiti ni od jednog svog načela... (ako je to uvjet) da napreduje u normalizaciji".

Bijela kuća je zadnjih mjeseci mnogim mjerama ublažila embargo, ali konačnu odluku treba donijeti američki Kongres. Američki hotelski lanac Starwood je u subotu navečer objavio da je dobio zeleno svjetlo ministarstva financija za otvaranje dvaju hotela u Havani. (B.V./Hina)