Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno 5000 ljudi

Rusi uništavaju dokaze ratnog zločina u Mariupolju: "Rasisti su cijeli naš grad pretvorili u logor smrti"

Mariupolj
Mariupolj Foto: DNEVNIK.hr
Mariupolj nakon Buče, postaje drugi grad u kojemu ruska vojska skriva dokaze počinjenih ratnih zločina, tvrdi mariupoljsko Gradsko vijeće. Kako su napisali na službenom Telegram kanalu, Rusi su u grad dovukli mobilne krematorije.

Gradsko vijeće Mariupolja objavilo je da ruska vojska prikriva svoje tragove ubijanja civila.

Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

"U Mariupolju su s radom počeli ruski mobilni krematoriji. Nakon široko rasprostranjenog međunarodnog genocida u Buči, rusko rukovodstvo naredilo je uništavanje svih dokaza o zločinima koje je vojska počinila u Mariupolju", napisali su na službenom Telegram kanalu.

Lokalne vlasti su prije tjedan dana procijenile da je broj ubijenih u tom gradu bio oko 5000.

"No, s obzirom na veličinu grada, katastrofalna razaranja, trajanje blokade i žestok otpor, deseci tisuća civila iz Mariupolja mogli bi postati žrtvama okupatora. Zato Rusija ne žuri dati zeleno svjetlo turskoj misiji i drugim inicijativama za spašavanje i potpunu evakuaciju Mariupolja. Osim toga, kroz filtracijske logore se identificiraju i uništavaju svi potencijalni svjedoci zločina okupatora", priopćeno je iz Gradskog vijeća.

Navode da su Rusi uklanjanje dokaza prepustili suradnicima te su u specijalne brigade regrutirali lokalne teroriste, zajedno s pristiglima s drugih područja, prenosi The Kyiv Intependent.

"Skupljaju i spaljuju tijela stanovnika Mariupolja ubijenih u ruskoj invaziji. Rad ovih skupina izravno koordinira samoproglašeni gradonačelnik-suradnik Kostiantin Ivaščenko. Dugi niz godina on i njegovi suradnici u više navrata pokušali su preuzeti vlast, ali je na kraju uspio postati ravnatelj krematorija u Mariupolju", piše u objavi.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko usporedio je razmjere tragedije u tom gradu s nacističkim koncentracijskim logorima.

"Rasisti su cijeli naš grad pretvorili u logor smrti. Nažalost, jeziva analogija sve više dobiva potvrdu. Ovo više nije Čečenija ili Alep. Ovo je novi Auschwitz i Majdanek. Svijet bi trebao pomoći u kažnjavanju Putinovih zlikovaca", kazao je Bojčenko.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene