Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin spreman na susret sa Zelenskim?

Rusi razaraju Mariupolj, postavili rok za predaju grada: Šest zamalja počelo s istragom ratnih zločina u Ukrajini

Ruski napad na Ukrajinu ušao je u 25. dan. Još traje potraga za preživjelima u ruševinama u Mikolajivu.

 

  • Rusija je gađala Ukrajinu krstarećim raketama s brodova u Crnom i Kaspijskom moru i lansirala nadzvučne rakete iz krimskog zračnog prostora, objavilo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju.
  • Rusija i Ukrajina približavaju se sporazumu o "ključnim" pitanjima, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu objavljenom u nedjelju i dodao da se nada da će doći do primirja ako obje strane ne odustanu od dosadašnjeg napretka.
  • Strahuje se da je više od 1.300 ljudi, uključujući žene i bebe, zarobljeno u bombardiranim ruševinama kazališta u opkoljenom gradu Mariupolju, jer su spasilački napori otežani stalnim ruskim granatiranjem.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako ruski oligarsi iz sigurnosti "lijepih švicarskih gradova" pomažu voditi rat protiv njegove zemlje. Švicarsku je pozvao na zamrzavanje njihovih računa.
  • Visoki kineski dužnosnik rekao je u subotu da sankcije koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog Ukrajine postaju "pretjerane".

23:05 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je kako su kasno u nedjelju granatirane stambene zgrade i trgovačka četvrt u kijevskom naselju Podil. 

"Prema informacijama koje imamo u ovom trenutku, nekoliko kuća i jedan od trgovačkih centara su pogođeni. Spasilački timovi, medicinari i policija su već na licu mjesta", rekao je Kličko na svom Telegram kanalu.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća na terenu.

20:40 Generalni konzul Grčke u Mariupolju, posljednji diplomat zemlje članice EU-a koji je napustio opkoljenu luku, rekao je u nedjelju kako se Mariupolj pridružuje popisu mjesta poznatih po tome što su uništena u ratu.

Manolis Androulakis pomogao je desecima grčkih državljana i etničkih Grka da pobjegnu iz grada koji su razrušile ruske snage. U utorak je napustio Mariupolj i nakon četverodnevnog putovanja kroz Ukrajinu preko Moldavije prešao u Rumunjsku, zajedno s još 10 grčkih državljana.

"Ono što sam vidio nadam se da nitko više neće vidjeti", kazao je Androulakis po slijetanju u nedjelju u atensku zračnu luku. "Mariupolj će doći na popis gradova koji su potpuno uništeni u ratu. Ne moram ih nabrajati - Guernica, Coventry, Alep, Grozni, Lenjingrad...", dodao je.

Taj grad ruska vojska bombardira više od dva tjedna.

Postavljen rok za predaju

22:20 Rusija je postavila rok za predaju Mariupolja u 5 sati ujutro, navodi Reuters, a prenosi The Guardian. "Položite oružje", rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, direktor Ruskog nacionalnog centra za upravljanje obranom na briefingu. 

Pozvali su ukrajinske vojnike u Mariupolju da polože oružje u ponedjeljak ujutro i napuste taj lučki grad, praktički sravnjen sa zemljom u napadima. General bojnik Mihail Mizincev rekao je u nedjelju ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da će siguran koridor biti uspostavljen između 10 i 12 sati po moskovskom vremenu.

Rusija predlaže Ukrajini da sve njezine vojne postrojbe napuste grad "bez oružja i streljiva na ruti dogovorenoj s Ukrajinom", navodi se u izvješću. Rusija inzistira na "službenom pisanom odgovoru" Ukrajine na prijedloge do 5 sati ujutro u ponedjeljak po moskovskom vremenu. Ukrajinska strana zasad nije reagirala na tu ponudu.

Prema Mizincevu, civilima će također biti dopušteno da napuste grad i krenu prema Rusiji ili područjima pod kontrolom Ukrajine. Po ruskim podacima, u gradu je ostalo oko 130.000 civila.

22:00 Šest europskih zemalja počelo je istraživati ruske ratne zločine - prema navodima ukrajinske tužiteljice Iryne Venediktove, radi se o Estoniji, Litvi, Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Švedskoj. Ukrajina s tim zemljama radi na razmjeni informacija, objavio je Kyiv Independent.

 

21:55 Intenzivno rusko bombardiranje Mariupolja se nastavlja, kazao je u nedjelju regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

"Nastavljaju s napadima. Bombardiranje, zračni napadi i pucnjava u gradu su konstantni. Sada se vode borbe, pucnjava, koja se odvija upravo u gradu", izjavio je BBC. Kirilenko je čelu regije Donjeck u kojoj se nalazi lučki grad.

Moskva tvrdi da ruska vojska napreduje u Ukrajini
 

21:50 Ruska vojska napredovala je još 12 kilometara u istočnoj Ukrajini te je stigla do mjesta Nikolske kod Mariupolja, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, objavio je Interfax, a prenosi dpa.

To nije potvrdila ukrajinska strana.

Na Facebooku je ukrajinski glavni stožer objavio da Rusija mobilizira svoje postrojbe u području Luhanska i Donjecka. Zauzimanje cijelog teritorija tih oblasti jedan je od ciljeva Moskve.

Rusko ministarstvo obrane također tvrdi da je ruska vojska od početka invazije uništila 214 dronova, 1438 tenkova i oklopnih vozila, 150 raketnih bacača, 584 komada artiljerija i 1279 vozila ukrajinske vojske.

Te brojke nije bilo moguće neovisno provjeriti, navodi dpa.

21:39 Britanski premijer Boris Johnson obećao je nastavak vojne potpore Ukrajini u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u nedjelju poslijepodne, prenosi BBC.

“Premijer je istaknuo daljnju predanost Ujedinjenog Kraljevstva radu s međunarodnim partnerima na koordinaciji potpore za jačanje samoobrane Ukrajine", priopćeno je iz Downing Streeta.

Obojica čelnika naglasila su važnost sankcija u vršenju pritiska na ruskog čelnika Vladimira Putina i osudili su brutalne napade na nedužne civile nakon užasnih bombardiranja Mariupolja, stoji u priopćenju.

21:15 Nakon što su ih ruske trupe držale kao taoce više od tri tjedna, 64 radnika nuklearne elektrane u nedjelju je napustilo Černobil, objavio je BBC. Oko 200 smjenskih radnika i pripadnika ukrajinske Nacionalne garde bilo je zarobljeno u elektrani od 24. veljače - prvog dana rata - kada su je ruske trupe zauzele.

Bili su zarobljeni s nedostatnom količinom hrane i lijekova.

Elektrana je u jednom trenutku ostala bez struje, nakon što je u borbama oštećen električni kabel. Postojala je bojazan da bi gubitak struje mogao dovesti do kvara rashladnog sustava za istrošeno nuklearno gorivo, iako su stručnjaci rekli da je velika katastrofa malo vjerojatna

20:40 Ruski dužnosnici potvrdili su da je zamjenik zapovjednika ruske Crnomorske flote, poručnik bojnog broda Andrej Palij poginuo u borbi u Mariupolju, prenosi BBC. Žestoke borbe nastavljene su u nedjelju u opkoljenom lučkom gradu koji granatira ruska vojska.

20:35 Izgubljena je veza s humanitarnim konvojem u regiji Harkiv, u kojem su bili hitna pomoć, autobusi za evakuaciju te dva kombija s po 20 tona humanitarne pomoći. Pretpostavlja se da je ruska vojska zarobila konvoj.

19:50 Američka vlada opovrgnula je nagađanja da će predsjednik Joe Biden posjetiti Ukrajinu tijekom svog putovanja u Europu idućih dana. "Putovanje će biti usredotočeno na nastavak ujedinjenja svijeta u potpori ukrajinskom narodu i protiv invazije Putina na Ukrajinu, ali nema planova za posjet Ukrajini", tvitala je u nedjelju glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

U američkim medijima se također nagađalo da bi Biden mogao posjetiti Poljsku nakon svojih sastanaka u Bruxellesu. Psaki je rekla da će daljnji detalji putovanja biti objavljeni naknadno.

19:05 Prema podacima Ureda regionalnog tužitelja u Donjecku, nastavlja se rusko topničko granatiranje Avdivka. Pogođeni su nekoliko stambenih zgrada i vrtić, a tri su osobe poginule.

19:00  "Ruska vojska od početka rata pogodila je više od 500 obrazovnih institucija: sveučilišta, škole, vrtiće, istraživačke ustanove. Dio je to njihovog namjernog uništavanja civilne infrastrukture topničkom vatrom i udarima zrakoplovstva", rekli su u ukrajinskom Ministarstvu obrazovanja i znanosti.

18:55 ''Onemogućujući humanitarnu pomoć brojnim gradovima i mjestima diljem Ukrajine držeći ih bez struje i vode u blokadi, Rusi ih zapravo pretvaraju u koncentracijske logore'', kažu iz Human Rights Watcha. 

18:30 Nadzvučne rakete koje je Rusija, kako tvrdi, koristila za uništavanje vojnih ciljeva u Ukrajini "ne mijenjaju tijek sukoba" kada je posrijedi otpor ukrajinske vojske, izjavio je u nedjelju američki ministar obrane Lloyd Austin.

18:10 Kineski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Qin Gang opovrgnuo je dezinformacije prema kojima Kina Rusiji šalje ispomoć u naoružanju. Za CBS je u nedjelju rekao kako Kina šalje dječju hranu, lijekove, vreće za spavanje i namirnice, a ne oružje i streljivo bilo kojoj od strana.

17:35 U Hersonu, okupiranom gradu na jugu Ukrajine, u nedjelju su se okupili antiratni prosvjednici. Snimka na tvitu Euromaidan Pressa prikazuje kako se ruski vojni kamion povlači pred prosvjednicima, koji ga ispraćaju uz zvižduke.

  

 

17:04 Predsjednik Rusije Vladimir Putin navodno je "napokon pristao" na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi se pronašlo rješenje za rat u Ukrajini.

Dopisnica BBC-a Lysa Doucet rekla je da je Putin napokon popustio pred najvišim ruskim diplomatima te pristao "u nekom trenutku" održati sastanak sa Zelenskim, izvijestio je Express.

Zelenski sastanak s Putinom traži još od siječnja ove godine, u vrijeme kada ruska invazija nije još ni počela. Ukrajinski i ruski diplomatski timovi su počeli voditi pregovore nedugo nakon što je 24. veljače počeo rat. 

16:42 Rusi su oteli zamjenika gradonačelnika grada Enerhodar, Ivana Samoidiuka, objavilo je tamošnje gradsko vijeće. Radi se o gradu nedaleko od nuklearne elektrane Zaporižje, koju su zauzele ruske snage, javlja ukrajinsko ministarsvo vanjskih poslova.

Četiri ruska vojna broda opet su otvorila tešku vatru na Mariupolj. Grad napadaju iz svih smjerova, Preme tvrdnjama ukrajinaca ubijeno je na tisuće ljudi, a evakuacija je i dalje nemoguća.

16:05 Francuska je od početka rata u Ukrajini na svojem teritoriju blokirala gotovo 850 milijuna eura vrijednu imovinu ruskih oligarha - jahte, stanove, bankovne račune, izjavio je u nedjelju ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire.

"Blokirali smo osobne račune pojedinaca u vrijednosti od 150 milijuna eura, kao i kreditne linije u Francuskoj, odnosno u francuskim ustanovama", istaknuo je gostujući u emisiji Grand Jury.

15:15 Prema podacima UN-a od početka rata u Ukrajini ubijena su 902 civila, a 1459 ljudi je ozlijeđeno. Većina je stradala u bombardiranjima gradova.

14:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je spreman na pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te upozorio da, ukoliko ti pregovori propadnu, rat između dvije države mogao bi se pretvoriti u novi svjetski rat.

"Ruske snage došle su da nas istrijebe, da nas ubiju. Naše dostojanstvo nam neće sačuvati živote. Ako postoji ikakva mogućnost, ikakva šansa za pregovore, razgovore s Putinom, iskoristit ćemo tu šansu. No, ako to propadne, to znači da će ovo biti treći svjetski rat", rekao je Zelenski za CNN. Opširnije pročitajte >>OVDJE

Pročitajte i ovo Protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP) dio nove NATO-ove skupine Slovačka počela razmještati proturaketni sustav Patriot: "Razgovara se o više lokacija''

14:38 Papa Franjo je, nastavljajući implicitno kritizirati Rusiju, u nedjelju nazvao sukob u Ukrajini neopravdanim i "besmislenim masakrom" te je pozvao čelnike da zaustave "taj gnusni rat".

"Silovita agresija na Ukrajinu nažalost ne jenjava", rekao je pred oko 30.000 okupljenih na Trgu svetoga Petra u svome tjednom nedjeljnom obraćanju vjernicima i blagoslovu.

"To je besmisleni masakr u kojemu se svakodnevno ponavljaju pokolji i zvjerstva", rekao je Franjo u svojoj posljednjoj oštroj osudi rata, izbjegavajući i dalje Rusiju spominjati imenom.

"Za to nema opravdanja", kazao je Sveti Otac.

Moskva tvrdi da je akcija koju je pokrenula 24. veljače "specijalna vojna operacija" osmišljena tako da se ukrajinski teritorij ne okupira, već da se demilitarizira i 'očisti' od opasnih nacionalista.

Franjo je takve ruske izjave već ranije odbacio.

"Preklinjem sve sudionike međunarodne zajednice da se istinski posvete zaustavljanju ovoga gnusnog rata", rekao je Papa, nakon čega su mu okupljeni vjernici glasno zapljeskali.

"Čak i ovaj tjedan projektili i bombe pogađaju civile, starije osobe, djecu i trudne majke", rekao je.

Pročitajte i ovo Davor Božinović SASTANAK RADNE SKUPINE Božinović: "Najgora faza rata tek dolazi. Spremni smo primiti 20.000 osoba, ali to se može i uvećati"

Rusija i dalje negira da cilja civile.

Franjo je govorio i o svome posjetu rimskoj bolnici u subotu u kojoj se liječe djeca ranjena u sukobima u Ukrajini.

"Jedno je dijete izgubilo ruku, a drugi je imao ozljedu glave", rekao je Papa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REAGIRALA MINISTRICA Pakao ne prestaje ni kada bi trebale biti na sigurnom: Svodnici u Njemačkoj vrbuju izbjegle Ukrajinke za prostituciju

14:10 Ruski tenk zapucao je na starački dom u Kremini, gradu na istoku države, pri čemu je poginulo 56 korisnika, objavio je na društvenoj mreži Telegram šef vojno-civilne uprave Luganska Sergij Gajdaj.

Kako prenosi BBC, Gajdaj je ustvrdio da su ruski vojnici oteli 15 preživjelih te ih smjestili u jedan drugi starački dom u mjestu Svatove, koje je pod ruskom kontrolom.

BBC napominje da ni ovu tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Što se događalo ranije tijekom dana pogledajte OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene