Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U SJENI RATA I USKOK-A

Dok se Plenković zabavlja, sindikati prijete štrajkom: O njihovu zahtjevu nije rekao ni riječ

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre i ministrice na redovitoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković oštro je osudio najnoviji napad Rusije u Ukrajini, naime, na željezničku stanicu u Kramatorsku pala je raketa te je ubijeno nekoliko desetaka civila, među njima i djeca. ''Još jedan je to dokaz brutalne ruske agresije na Ukrajinu'', poručio je Plenković.

Vlada je dala suglasnost za upućivanje zahtjeva tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za otvaranje istrage o situaciji u Ukrajini. Time se Hrvatska priključila inicijativi 38 zemalja koje od tužitelja ICC-a traže da istraži ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za koje se smatra da su počinjeni na području Ukrajine od 21. studenoga 2013.

Iako Ukrajina nije članica Rimskog statuta kojim je osnovan taj sud, posebnim je izjavama prihvatila njegovu nadležnost za kaznena djela nad ukrajinskim građanima za koje optužuje visoke ruske i dužnosnike separatističkih regija na istoku zemlje.

Uz Hrvatsku, inicijativu je podržalo 38 država stranaka Rimskog statuta (sve države članice Europske unije osim Litve koja je zahtjev podnijela samostalno) te Albanija, Australija, Kanada, Kolumbija, Costa Rica, Gruzija, Island, Liechtenstein, Novi Zeland, Norveška, Švicarska i Velika Britanija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 44. DAN RATA Na željezničku stanicu u Kramatorsku pala raketa s jezivim natpisom: Ubijeno najmanje 39 civila, među njima ima djece

Hrvatska će i kao izraz solidarnosti s Ukrajinom temeljem njezina zahtjeva uputiti joj žurnu pomoć u ukupnoj vrijednosti nešto većoj od 1,5 milijun kuna. Ukrajinski muzealci zatražili su pomoć u obliku opreme potrebne za osiguranje i evakuaciju te baštine, a zatražena je i pomoć u medicinskoj opremi (dvije tisuće kompleta medicinske prve pomoći).

Plenković se osvrnuo na posjet Mostaru te istaknuo da su razgovarali s predstavnicima institucija BiH: "Izrazili smo želju da Hrvatska kao prvi vanjskotrgovinski partner BiH i drugi investitor snaži poziciju u gospodarskom, ulagačkom smislu te da pomažemo BiH i u procesu reformi, putu prema Europskoj uniji (EU), a posebno da još jednom apeliramo na lidere političkih stranaka, bošnjačkih i hrvatskih, da se postigne dogovor o ograničenim ustavnim promjenama i promjenama izbornog zakona kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje u institucijama".

Podsjetio je da je danas 30. godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO). "Tomo Medved je u Mostaru, jučer je tamo bio Mario Banožić tako da smo poslali važne poruke hrvatskim braniteljima iz BiH i iskazali poštovanje koje zaslužuju".

Čestitao je još jednom Tomislavu Žigmanovu na izboru i ulasku u skupštinu Srbije i poručio: ''Dobro je da Hrvatska ima svog političkog predstavnika, to će pridonijeti i zaštiti prava hrvatske manjine''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CIVILNO DRUŠTVO Apel za mirnu Bosnu i Hercegovinu: ''Hrvatska se treba ispričati i odreći se neprimjerenih uplitanja''

Osvrnuo se i na posjet Sisku gdje su dva velika gradilišta te je najavio da će novi most preko Odre biti dovršen idućeg ljeta, a za dvije godine bit će funkcionalna autocesta Zagreb-Sisak koja će biti žila kucavica oporavka i gospodarskog razvoja cijele županije i Banije.

Također je podsjetio i da je održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV): "Imali smo dvije teme - demografska politika i ispunjavanje planova i reformi u okviru Nacionalnog programa reformi. U okviru Europskog semestra mislim da smo imali sadržajnu i kvalitetnu raspravu".

Ping pong sindikata i Vlade?

''Zahvaljujem predstavnicima sindikata na svim idejama. Naši razgovori sa sindikalistima se vode i o drugim temama'', kazao je Plenković.

Baš uoči sjednice održana je nova runda razgovora oko ponude Banskih dvora za povećanje osnovice plaća za dva posto od 1. travnja što je prošloga tjedna 11 sindikata jednoglasno odbilo.

Štoviše, ako Vlada ne poboljša ponudu sindikalci su odmah bili najavili mogućnost štrajka, a neprihvatljiv im je i prijedlog Vlade o naknadi troškova prijevoza jer smatraju da njime troškovi idu na teret samih zaposlenika.

Na današnjem sastanku pregovaračkih odbora Vlade i sindikata Vlada je odbila sindikate. Oni, pak, traže da se Plenković do srijede uključi u rješavanje problema.  Ako iz Vlade ne stigne odgovor premijera na njihove zahtjeve, opetovali su da poslije Uskrsa slijede štrajkovi.

U svom uvodnom govoru na početku sjednice Vlade Plenković,  kojemu je danas i rođendan, o njihovu zahtjevu nije rekao niti riječ.

Rekonstrukcija Vlade i dalje ''slatka tajna''

Ni danas u uvodnom govoru premijer o rekonstrukciji Vlade koju svi željno iščekuju, a mnogi misle i da samo ona nije dovoljna već da bi trebalo na izbore, ništa nije otkrio. Na tu temu Plenković otkako je napokon službeno najavljeno osvježavanje premijerova postava Banskih dvora ne želi govoriti ništa, ali prije koji dan je otkrio da se - zabavlja.

Zabave bi, doduše, drugačije vrste, vesele se mnogi, napokon moglo biti više noćas od ponoći nakon što budu ukinute gotovo sve epidemiološke mjere. Ipak, iz Stožera civilne zaštite pozivaju na oprez i cijepljenje jer pandemija koronavirusa nije završila i treba misliti i na jesen.

''Stekli su se uvjeti za relaksiranje mjera'', kazao je Plenković, dodavši da se život polako vraća u normalan tijek, ali ''nažalost i dalje imamo ljude koji umiru od korone''. ''I dalje treba zadržati oprez, ali činjenica je da je omikron varijante manje opasna za zdravlje nego što su bile prijašenje i zbog toga smo na tragu epidemioloških procjena i prateći stanje u Europi ukinuli mjere'', zaključio je premijer.

''Uz više od 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva i značajan broj stanovnika s imunitetom stečenim preboljenjem, kolektivna razina imuniteta je zadovoljavajuća pa su stoga sazrele okolnosti za vraćanje uobičajenim životnim tijekovima. Silazna putanja epidemije i blaže kliničke slike daju nam razlog za optimizam, no popuštanjem mjera ne smijemo popustiti i u nužnom oprezu'', istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Podsjetio je da posebne mjere ostaju u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje će se nastaviti provoditi dio dosadašnjih mjera: ''Zaoslenici će se testirati najmanje jednom tjedno, a za pacijente ostaju ista pravila kao i dosad''.

Zasad dominira podvarijanta omikrona BA.2, koja je prisutna u 59 posto slučajeva zaraze, ona i dalje uzrokuje blaže kliničke slike i najčešće ne zahtijeva hospitalizaciju.

Nove varijante ne predstavljaju neku opasnost

U Hrvatskoj do sada nisu potvrđene varijante XE, XF ili XD varijanta. XE je kombinacija dvije omikron podvarijante, a XF i XD mješavine su delte i omikrona, tzv. deltakrona, rekao je Beroš i istaknuo da su sve tri varijante pod monitoringom Svjetske zdravstvene organizacije i ne predstavljaju neku opasnost.

Što se tiče druge docjepne doze, preporuka je da se primjenjuje kod osoba starijih od 80 godina, dok se kod rizičnih skupina u dobi od 60 do 80 godina može razmatrati u pojedinačnim slučajevima.

D u ponoć prestaju gotovo sve odluke Stožera u vezi dosadašnjih epidemioloških ograničenja, podsjetio je i potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Stožera te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Obaveza nošenja maski ostaje samo za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima tih usluga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SMJENA MINISTARA Kad će rekonstrukcija Vlade? Plenković: ''Zabavljam se brojnim lažima, dezinformacijama, ali neka...''

Vlada je usvojila Smjernice politike državnih potpora za razdoblje 2022. – 2024. te dala suglasnost za povećanje alokacije Specifičnog cilja 9b1 u okviru Prioritetne osi 8, Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.", radi provedbe programa za poduzetnike na području Grada Petrinje.

Alokacija iz poziva iznosit će 115 milijuna kuna, a današnjom suglasnošću taj se iznos povećava za sto milijuna kuna. Sredstva će se u okviru poziva dodjeljivati mikro, malim i srednjim poduzetnicima kao bespovratna sredstva u obliku potpora male vrijednosti (de minimis). U Intervencijskom planu Grada Petrinje već je osigurano 15 milijuna kuna, a sto milijuna kuna će se osigurati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Dan ranije Vlada je održala telefonsku sjednicu vezano uz prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je danas izglasan u Saboru prije nego što zastupnici i zastupnice odu na stanku do iza Uskrsa. Na Markov trg vraćaju se 20. travnja. Oporba, podsjetimo, smatra da su izmjene tog zakona "kozmetičke".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene