Obavijesti Video Pretražite Navigacija
42. dan rata

Putinove kćeri mogle bi se naći na udaru sankcija. Hakeri napali stranicu ruskog naftnog diva? Ostavili poruku koja se ruskom predsjedniku neće svidjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je 42. dan rata u Ukrajini. Rusi demantiraju ratne zločine u Buči, a Zelenski se u utorak obratio UN-ovu Vijeću sigurnosti i sasuo niz novih optužbi na račun Rusije. Europa je pripremila novi paket sankcija.

 

  • Sergej Lavrov izjavio je da su masovne grobnice otkrivene u Buči "provokacija" koja je trebala zaustaviti mirovne pregovore
  • Konvoj Crvenoga križa još se ne može probiti do Mariupolja.
  • Velika Britanija je zamrznula 350 milijardi dolara deviznih pričuva ruskog režima
  • Češka šalje tenkove T-72 i borbena vozila pješaštva BVP-1 u Ukrajinu
  • Ukrajinska sigurnosna služba tvrdi da Rusija planira provokaciju velikih razmjera u južnom gradu Mariupolju, s namjerom da za to okrivi ukrajinske vojnike
  • Novi paket europskih sankcija uključivat će zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te vjerojatno zabranu uvoza nafte
  • Sve više zemalja protjeruje ruske diplomate

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:51 Ukrajinski pregovarač u mirovnim pregovorima s Rusijom Mihajlo Podoljak još je jednom od Zapada zatražio pomoć kako bi se rat završio što prije.

"Ako Ukrajinu ne opremite potrebnim oružjem (teško topništvo i protuzračnom obranom) i ako sutra ne uvedete prave sankcije (izravni/neizravni energetski embargo), kako točno naši zapadni partneri vide kraj rata?", napisao je na Twitteru.

15:19 "Tijekom 35 dana ruske okupacije u Hostomelu u Kijevskoj regiji nestalo je više od 400 ljudi", kazao je načelnik vojne uprave sela Hostomel, a prenosi lokalni portal Hromadske Int.

14:41 Dok su snimke grada oslobođenog nakon ruske okupacije potaknule opću osudu Moskve i pozive na pooštravanje međunarodnih sankcija, Peking je ostao suzdržan i nije htio optužiti ruskog saveznika.

"Informacije i snimke mrtvih civila u Buči krajnje su uznemirujuće", priznao je pred novinarima glasnogovornik kineske diplomacije Zhao Lijian.

No "sve optužbe moraju se temeljiti na činjenicama" i ne treba "humanitarnu situaciju miješati s politikom", dodao je.

14:00 Wall Street Journal piše kako bi nove sankcije koje Europa sprema Putinu, mogle pogoditi njegove kćeri.

"Europska unija predložila je sankcije prema kćerima predsjednika Vladimira Putina, doznaje se od diplomata koji su upoznati sa planom. Ovaj potez bi stavio i najbliže članove Putinove obitelji na rastuću listu pojedinaca koji su sankcionirani kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Vladimir Putin, koji u javnosti ne govori o svojoj obitelji, dvije kćeri, Mariju i Katarinu, ima sa bivšom suprugom Ljudmilom. 

Više o Putnovom privatnom životu čitajte OVDJE.

13:57 Charles Michel rekao je kako bi Europa trebala razmiliti o davanju politikog azila ruskim vojnicima koji napuste borbe.

"Ako ne želite sudjelovati u ubijanju ukrajinske braće i sestara, ako ne želite biti zločinac, bacite oružje, prestanite se boriti, napustite bojno polje", pozvao ih je.

13:34 Internetska stranica tvrtke Gazprom Neft, naftne podružnice ruskog energetskog diva, pala je, a Sky News nagađa da se radi o hakerskom napadu.

Neko vrijeme na stranici je stajala navodna izjava Alekseja Millera, izvršnog direktora tvrtke i saveznika Vladimira Putina, u kojoj se kritizira ruska vojska.

13:25 Pojavila se snimka, kojoj nije potvrđena autentičnost, na kojoj navodno ukrajinski tenk iz zasjede, sakriven iza zgrada, puca u rusku kolonu koja polazi cestom. Na videu piše kako je snimljen u selu Nova Basan, istočno od Kijeva.

Danas je objavljen na YouTubeu, ali, kao što nije potvrđena autentičnost, tako se ne zna ni kad je nastao.

 

13:19 Ruska vojska objavila je seriju napada diljem Ukrajine kojima su cilj skladišta nafte. Kažu da su ih uništili pet.

 

13:14 Grčka je objavila kako će protjerati 12 ruskih diplomata.

13:13 Nekoliko evakuacijskih koridora dogovoreno je za danas, objavila je zamjenica ukrajinskog premijera.

13:00 Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da Kina ne smije potkopavati sankcije protiv Rusije.

"Kina ima osebnu odgovornost u održavanju međunarodnog mira i ne smije minirati sancije protiv Rusije", rekla je von der Leyen.

12:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je u obraćanju irskom parlamentu kritizirao "neodlučnost" nekih čelnika u uvođenju sankcija Rusiji, pozivajući EU da dodatno pooštri mjere.

12:28 Vladimir Putin čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci SNS na pobjedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Dva predsjednika pričali su i o Ukrajini. 

Više o razgovoru čitrajte OVDJE.

12:26 Rusija želi održati diplomatske odnose sa zapadnim zemljama unatoč protjerivanju ruskih diplomata iz niza zemalja, rekao je u srijedu Aleksandar Gruško, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova. 

Nekoliko europskih zemalja, među njima Francuska, Belgija, Nizozemska i Italija, protjeralo je velik broj ruskih diplomata.

12:16 Dok ukrajinske vlasti tek prikupljaju službene podatke o zločinima u Buči, u medije izlaze potresna svjedočanstva onih koji su preživjeli horor.

"Voljela bih da su ubili i mene", rekla je žena iz Buče. Njezinu priču pročitajte OVDJE.

"Nevina krv vapi do neba i preklinje - zaustavite ovaj rat!"

11:07 Papa Franjo još jednom je osudio zločine u Ukrajini posebno "masakr u Buči", držeći pritom ukrajinsku zastavu koja je stigla iz tog grada.

"Nedavne vijesti iz rata u Ukrajini, umjesto da donesu olakšanje i nadu, donijele su nova zlodjela, poput masakra u Buči", rekao je na kraju svoje tjedne audijencije.

"Okrutnost koja je sve strašnija, čak i prema civilima, bespomoćnim ženama i djeci. Oni su žrtve čija nevina krv vapi do neba i preklinje: 'Zaustavite ovaj rat! Neka oružje ušuti! Zaustavite sijanje smrti i razaranja'", rekao je.

Poljubio je zastavu i pozvao ukrajinsku djecu na pozornicu, na audijenciji u Vatikanu. 

"Jučer su mi, upravo iz Buče, donijeli ovu zastavu", rekao je, razmotao je i podigao pred nekoliko tisuća vjernika, što je izazvalo pljesak. Zastava je potamnjela i umrljana i imala je natpis na sebi.

 

 

Papa Franjo već je nekoliko puta osudio rat u Ukrajini, prije nekoliko dana rekao je da "moćnik raspiruje rat". Najavio je i mogućnost putovanja u Kijev.

10:52 Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid nazvao je ubojstva u Buči "ratnim zločinima".

"Još jednom je velika i moćna zemlja napala manjeg susjeda bez ikakvog povoda. Još jednom je tlo natopljeno krvlju nevinih civila. Slike i svjedonačnstva iz Ukrajine su užasne. Ruske snage počinile su ratne zločine protiv bespomoćnog civinog stanovništa. Snažno osuđujem te ratne zločine", napisao je na Twitteru, piše CNN.

S druge strane, izraelski premijer Naftali Bennett osudio je ubojstva u Buči, ali za njih nikoga nije prozvao.

Izrael je jedna od rijetkih zemalja koji su ostali u dobrim odnosima i za Rusijom i Ukrajinom.

10:51 Eksplozije oko Lavova su navodno odjekivale i u utorak poslijepodne.

10:42 Vlasti istočne ukrajinske regije Luhansk nadaju se da će u srijedu evakuirati civile kroz pet "humanitarnih koridora" i pozvale su stanovnike da odu "dok je sigurno".

10:27 Ukrajinska obrana objavila je pregled ukupnih ruskih gubitaka do sad. Prema njima, do danas je poginulo oko 18.600 ruskih vojnika. Ukrajinci tvrde i da su srušili više od 150 aviona.

10:08 Američki general Mike Milley u burnoj raspravi u Kongresu u utorak je rekao je da da svijet postaje sve nestabilniji te da potencijal za značajan međunarodni sukob raste.

Milley je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu "najveća prijetnja miru i sigurnosti Europe, i možda svijeta" u 42 godine njegove karijere. 

"Ruska invazija prijeti ugroziti ne samo europski nego globalni mir i stabilnost za koju su se moji roditelji, kao i generacije Amerikanaca borili", kazao je Milley.

"Sada se suočavamo s dvije globalne sile, Kinom i Rusijom, a obje imaju značajne vojne kapacitete i obje pokušavaju promijeniti pravila utemeljena na trenutnom globalnom poretku. Ulazimo u svijet koji postaje nestabilniji, a potencijal za značajan međunarodni sukob raste, umjesto da pada", dodao je.

Inače, u Kongresu se odvijala burna raspava u kojoj je američki ministar obrane Lloyd Austin branio američku reakciju na rat u Ukrajini.

U ratu ubijeno 167 djece

9:53 Najmanje 167 djece ubijeno je u Ukrajini, a 279 ih je ranjeno tijekom rata, kažu ukrajinski dužnosnici.

9:49 Danas počinje dvodnevni sastanak NATO-a u Bruxellesu na kojem će se raspravljati kako dodatno pomoći Ukrajini.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestit će eurozastupnike o zaključcima čelnika EU-a o ratu u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije.

9:47 Svijet mora djelovati kako bi zaustavio masovna ubojstva u Ukrajini, rekao je u srijedu britanski ministar zdravstva Sajid Javid, uspoređujući izvješća o ubojstvima civila u Ukrajini s genocidom u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

"Ovo je masovno ubojstvo neviđenih razmjera u Europi. Mislim da ovakvo nismo vidjeli od 1995.", rekao je Javid za BBC televiziju.

9:36 Francuski modni div Chanel prestao je prodavati svoje luksuzne proizvode onima koji ih planiraju odnijeti u Rusiju, javlja BBC. Chanel je već zatvorio sve trgovine u toj zemlji. Ruske vlasti i neke mušterije optužili su ih za rusofobiju te prijete da će bojkotirati brend. U Chanelu tvrde da se samo prilagođavaju sankcijama EU-a koje brane prodaju luksuznih (skupljih od 300 eura) stvari Rusiji. Za BBC dodaju da se zabrana odnosi i na one koji planiraju unositi takv predmete u zemlju. Neki Rusi već su se žalili da su ih odbili u Chanelovim poslovnicama.

9:27 Vozač je poginuo zabivši se automobilom u vrata ruskog veleposlanstva u Bukureštu u srijedu ujutro, objavila je policija u glavnome rumunjskom gradu.

Video pogedajte OVDJE.

9:20 Kyiv Independent javlja kako je u zračnim napadima u Dnjipropetrovskoj oblasti zapaljeno skladište nafte. Guverner oblasti Valentin Rezničenko na Telegramu je danas objavio kako spasioci pokušavaju ugasiti vatru.

 

9:13 Ujedinjeni narodi dokumentirali su smrt 1480 civila u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače.

8:33 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na daljnje sankcije protiv Rusije koje bi odgovarale težini njezinih vojnih "ratnih zločina" u Buči, gdje su pronađena trupla civila nakon povlačenja ruskih snaga.

Rekao je da je situacija najteža na istoku zemlje, u Donbasu i Harkivu.

Rusija šalje nove snage za novu ofenzivu u Ukrajini, rekao je.

"Znamo za pokušaje ruskog vodstva da mobilizira nove idiote među kadetima u vojnim školama, ljude s borbenim iskustvom i ročnike kako bi ih poslali u krvoproliće u još jednoj ofenzivi", rekao je.

8:22 U regiji Dnjipropetrovsku, svjedoci su rekli da su vidjeli eksplozije u Novomoskovsku, industrijskom gradu oko 25 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada regije Dnjipra, navodi Ukrajinska Pravda.

8:21 Ukrajinski mediji izvijestili su o eksplozijama u području Lavova na zapadu i Dnjipropetrovsku na jugoistoku zemlje.

Vojni upravitelj Lavova Maksim Kozitskji, potvrdio je eksplozije u blizini grada Radehiva sjeveroistočno od Lavova, izvijestila je Ukrajinska Pravda u utorak navečer.

Za sada nema vijesti o žrtvama, rekao je.

Oklopna vozila pucaju u biciklista

7:53 Pojavila se videosnimka pokazuje biciklista civila kojeg ubijaju ruski vojnici u Buči.

Više o tome OVDJE.

7:30 Oko 400 stanovnika kijevskog predgrađa Hostomela nestalo je tijekom 35 dana ruske okupacije, rekao je čelnik ukrajinske lokalne vojne uprave.

Taras Dumenko rekao je kako vlasti trenutno pregledavaju podrume na tom području u izjavi lokalnoj radiopostaji koju je prenijela Ukrajinska Pravda kasno u utorak.

Mužu i sinu lokalne liječnice, koji su odvedeni prije 12 dana, nema ni traga, a također se ne mogu pronaći ni tijela nekih ljudi za koje se zna da su ubijeni, rekao je.

7:28 "Rusi su ubili 328 civila u Buči", rekao je Anatolij Fedoruk, gradonačelnik tog grada za BBC. Kaže da je svojim očima gledao u nekoliko egzekucija koje su počinile ruske snage.

"Vidio sam tri civilna automobila koja su pokušavala pobjeći prema Kijevu. Brutalno su ih napali. Vidio sam trudnu ženu čiji je suprug vrištao i molio da je ne ubiju, ali su je upucali", opisao je užase. 

Fedoruk je optužio Ruse da su lovili lokalne političare. Ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, koji niječe optužbe za ratne zločine, poručio je da dođe u Buču i pogleda tijela mrtvih ljudi i pogleda u oči njihovim obiteljima, majkama, suprugama, djeci koja su postala siročad.

Katastrofa u Mariupolju se produbljuje

7:02 Andrij Nebitov, šef kijevske policije, za Sky News je rekao da je Rusija počinila tisuće ratnih zločina u kijevskoj regiji, no nije precizirao koliko ljudi je sudjelovalo.

Većina poginulih u ratu stradala je od ruskog granatiranja i raketiranja, dodao je.

6:57 Prema izvješću britanskog ministarstva obrane, žestoke borbe nastavljaju se u Mariupolju. Humanitarna katastrofa se produbljuje. Prema procjeni, u gradu je zatočeno još 160.000 ljudi, bez struje, mogućnosti komuniciranja, medicinskih potrepština, grijanja ili vode. 

"Rusi blokiraju humanitarnu pomoć, vjerojatno kako bi prisilili branitelje grada da se predaju", navodi se. Mariupolj je u ruskom okruženju od početka ožujka.

5.00 I Indija je osudila zločine u Buči, javvlja CNN.

SAD šalju još 100 milijuna dolara

4:19 Sjedinjene Države najavile su da će debolokirati dodatnu pomoć za Ukrajinu u iznosu od 100 milijuna dolara kako bi se ta zemlja mogla suprotstaviti ruskoj invaziji.

2:28 Američki ministar obrane Lloyd Austin branio je američku reakciju na rat u Ukrajini u burnoj raspravi s republikanskim zastupnikom u Kongresu koji je Pentagon optužio da je precijenio ruske vojne sposobnosti.

"Je li vam palo na pamet da Rusija nije pregazila Ukrajinu zbog onoga što smo mi učinili? I zbog onoga što su učinili naši saveznici? Jeste li ikad razmislili o tome", pitao je Austin retorički zastupnika Matta Gaetza na Odboru za oružane snage Zastupničkog doma.

Austin i ostali američki dužnosnici kažu da je američka potpora ukrajinskim snagama, uz ukrajinsku snažnu volju da se suprotstavi, pomrsila planove Rusije da ostvari brzu pobjedu u ratu, koji je sada ušao u šesti tjedan.

General Mike Milley, predsjednik Združenog stožera, pred Odborom je rekao da bi sukob u Ukrajini mogao trajati godinama.

"Mislim da je riječ o sukobu koji će trajati i mislim da će trajati godinama", rekao je Milley.

Dodao je da će "NATO, SAD, Ukrajina i ostali saveznici i partneri koji pružaju podršku Ukrajini u tome sudjelovati još prilično dugo".

00:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u utorak da je otkriće trupala u ukrajinskom gradu Buči bilo "provokacija" koja je trebala minirati pregovore Kijeva i Moskve koji su u tijeku.

Kako je protekao 41. dan rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene