Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučna svjedočanstva iz Buče

Irininu mužu vojnici su pucali u glavu, a zatim kraj njega opušteno pili vodu: "Voljela bih da su i mene ubili"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok ukrajinske vlasti tek prikupljaju službene podatke o zločinima u Buči, u medije izlaze potresna svjedočanstva onih koji su preživjeli horor.

Ruska vojska upala je u kuću, zapalila je i izvukla Volodimira (72), njegovu kćer Irinu (48) i njezina supruga Olega (40) na dvorište, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za vrijeme ruske okupacije UZNEMIRUJUĆI VIDEO Dron snimio kako oklopno vozilo ubija civila na biciklu u Buči Slika nije dostupna Rusi sve niječu UZNEMIRUJUĆI VIDEO Satelitske snimke otkrivaju ubijene civile u Buči i prije nego što je ruska vojska napustila grad

Vojnici su, prema riječima Volodimira, natjerali Olega na pločnik pa bacili granatu na kuću, koja je potom eksplodirala.

Volodimir je uzeo mali vatrogasni aparat i pokušao ugasiti plamen. 

"Gdje je Oleg? Oleg će nam pomoći", vikao je svojoj kćeri. 

Jedan od vojnika tada mu je odgovorio: "Oleg ti više neće pomagati."

Kćerina supruga potom su našli na pločniku. Iz načina na koji je ležao Irina je zaključila da je bio prisiljen klečati, a potom je upucan u glavu iz neposredne blizine. Bili su dobrostojeća obitelj koja je živjela na uglu ulice Jablonska, u kojoj su pronađeni leševi ostavljeni na cesti nakon što se ruska vojska povukla.

Ukrajinske vlasti kažu kako su u gradu našli nekoliko stotina ubijenih, no službenih brojki još nema. Najšokantnije su snimke upravo iz ulice Jablonska. Satelitske snimke snimljene nekoliko tjedana prije povlačenja Rusa, čini se, otkrivaju da nekoliko tijela na cesti leži i prije nego što su Rusi napustili grad. Ruska strana niječe odgovornost za zločine, nazivajući sve provokacijom. 

"Nisu ga ništa pitali niti su rekli bilo što. Samo su ga ubili. Samo su mu rekli da skine majicu, klekne, a zatim su ga ubili", ispričala je Irina i dodala da su ruski vojnici kraj tijela njezina supruga opušteno pili vodu.

Vikala je na njih da ubiju i nju, a jedan je podigao pištolj. Zatim ga je spustio, opet podigao pa spustio, sve dok je otac nije odvukao natrag u dvorište.

"Grad je bio poput apokalise"

Volodimir kaže da su imali rok od tri minute da napuste kuću. Bježali su u papučama. Sklonili su se kod rođaka u obližnju kuću.

"Buča je bila poput apokalipse. Mrtva tijela posvuda, ulice pune dima", opisao je. Tijelo Olega ostavili su na cesti. Tamo je bilo gotovo mjesec dana, sve dok za oca i kćer nije bilo sigurno da se vrate doma. Pokušali su ga zakopati pored mjesta na kojem je ubijen, ali su ga u strahu od novih vojnika opet unijeli u dvorište.

Nakon što su ušli u grad, Ukrajinci su potom utrpali tijelo u kombi i odvezli ga. Volodimir kaže da ne znaju gdje je sad.

Tijela poginulih pokupljena su sa ulica, ali se strahuje koliko ih još ima po kućama i dvorištima. Irina i Volodimir traže samo jedno. I boje se da ga nikad neće naći.

"Bio je miran, obiteljski čovjek, imao je problema s kralježnicom i bio invalid cijeli život, ispričala je Irina.

"Voljela bih da su i mene ubili", dodala je, piše BBC.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene