Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Putin se oglasio o okončanju mobilizacije: "Razgovarat ću s odvjetnicima". Zelenski: "Moramo postaviti protuzračni štit iznad Ukrajine"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Konstantin ZAVRAZHIN / SPUTNIK / AFP
Nastavlja se rat u Ukrajini. Cijelom zemljom rano jutros oglašene su sirene za zračnu opasnost. Ruska vojska ispalila je projektile na ukrajinsku infrastrukturu, dijelovi većih gradova su bez struje i vode. Oboreni ruski projektil pao je na selo u Moldaviji.

 

  • Objavljeni su novi ruski gubici
  • U ruskim napadima ozlijeđeno najmanje 13 osoba
  • Anatolij Karpov, legendarni ruski šahist završio u komi
  • Napadnuto više hidroelektrana
  • U Kijevu i okolici odjeknule su eksplozije, dijelovi grada bez struje i vode
  • Rusija se povlači iz pregleda brodova s ukrajinskim žitaricama
  • Djelomična mobilizacija u Rusiji je završena

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

23:02 Rusija je u ponedjeljak povela sveobuhvatan napad na infrastrukturu u različitim dijelovima Ukrajine, zbog čega je 80 posto stanovnika glavnoga grada Kijeva ostalo bez vode, a "stotine mjesta" bez struje.

Ukrajinska vojska je izvijestila da je "više od 50 krstarećih raketa" palo na Ukrajinu, dva dana pošto je Moskva optužila Kijev da je dronovima napao njezinu flotu u Crnome moru.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su "sve mete pogođene".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer je rekao da je telefonom razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zahvalio mu na pošiljci protuzračnog oružja koje ipak nije moglo presresti sve ruske rakete. "Moramo postaviti protuzračni štit iznad Ukrajine", napisao je na Twitteru.

U Kijevu, gdje su novinari AFP-a u ponedjeljak rano čuli barem pet eksplozija, "80 posto stanovnika" je bez vode, objavio je na Telegramu gradonačelnik Vitalij Kličko, dodajući da je "350.000 kućanstava bez struje".

Premijer Denis Šmihal rekao je da je "raketama i dronovima gađano deset oblasti, pri čemu je oštećeno 18 objekata većinom povezanih s energetskim sustavom".

"Stotine mjesta" su ostale bez električne energije "u sedam ukrajinskih oblasti", dodao je.

Ovi novi sveobuhvatni napadi događaju se pošto je Moskva za vikend objavila da više neće sudjelovati u ugovoru o izvozu ukrajinskih žitarica životno važnih za cijeli svijet.

Predsjednik Zelenski je nakon razgovora s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom rekao da je njegova zemlja odlučna u nakani da "i ubuduće bude jamac svjetske prehrambene sigurnosti" i nastavi izvoz žitarica.

"Razgovarao sam s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom. Potvrdio sam da će se Ukrajina zauzimati za ugovor o izvozu žitarica", napisao je Zelenski na Twitteru.

Putin se oglasio

22:20 Predsjednik Vladimir Putin obećao je "raspraviti s odvjetnicima" je li potrebna posebna uredba za dovršetak mobilizacije, prenosi ruska Gazeta.

20:24 Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u ponedjeljak predsjednika armenske i azerbajdžanske vlade radi razgovora, nakon žestokih sukoba ovih dviju kavkaskih zemalja, gdje Moskva želi učvrstiti svoj utjecaj.

Sastanak na vrhu koji se održava u Sočiju, na jugozapadu Rusije, događa se mjesec dana nakon pograničnog sukoba u kojemu je poginulo 286 ljudi, što je najveći broj žrtava nakon rata 2020. za kontrolu Gorskog Karabaha, područja oko kojega se ove dvije bivše sovjetske republike spore od 1990-ih.

Kremlj je u priopćenju istaknuo da će se na sastanku razgovarati o dogovorima postignutim lani uz rusko posredovanje i o "dodatnim mjerama za jačanje stabilnosti i sigurnosti" u regiji.

Putin, koji je prije osam mjeseci počeo ofenzivu na Ukrajinu zbog koje su se tradicionalni saveznici udaljili od Moskve, želi ovim summitom da Rusija ponovno preuzme ulogu arbitra na tom nestabilnom području, gdje Zapad ulaže svoje napore za posredovanje.

Ruski predsjednik je prvo u četiri oka dva sata razgovarao s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom. "Najvažnije je osigurati mir i stvoriti uvjete za razvoj", poručio je Putin Pašinjanu.

Armenski premijer je pak istaknuo da je za njega najvažnije da se Azerbajdžan povuče iz Gorskog Karabaha gdje su raspoređeni ruski mirovnjaci te oslobađanje ratnih zarobljenika.

Zatim je ruski predsjednik primio njegova azerbajdžanskog kolegu Ilhama Alijeva koji mu je zahvalio na tome što je "pokrenuo proces normalizacije".

"Sukob u Karabahu je otišao u povijest. To je pitanje riješeno prije dvije godine. Dakle, nemamo zapravo o čemu razgovarati u takvim prilikama i normalizacija azerbajdžansko-armenskih veza zahtijeva ozbiljne mjere", rekao je Alijev.

20:17 Ravnatelj UN-ove humanitarne agencije Martin Griffiths u ponedjeljak je u Vijeću sigurnosti odbio mogućnost da bi brod koji sudjeluje u izvozu ukrajinskih žitarica mogao biti umiješan u napad bespilotnim letjelicama na Rusiju.

20:16 Rusija je rekla da želi "obveze" od Ukrajine da ne koristi crnomorski žitni koridor u vojne svrhe, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.

"U sadašnjim uvjetima ne može biti govora o jamčenju sigurnosti bilo kojeg objekta u tom području, sve dok ukrajinska strana ne prihvati dodatne obveze da ne koristi ovu rutu u vojne svrhe", objavilo je ministarstvo na Telegramu, prenosi The Guardian.

18:35 Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general bojnik Kyrylo Budanov, tvrdi da Vladimir Putin ima tri dvojnika te da su svi imali estetske operacije. Rekao je i da su se dvojnici dobrovoljno podvrgnuli plastičnim operacijama kako bi izgledali poput ruskog vođe. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

17:40 Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly pozvao je Rusiju da preispita sudjelovanje u sporazumu o žitu, dodajući da bi bilo nesavjesno da ljudi pate zbog Putinovih neuspjeha na bojnom polju.

"Nijedan od nedavnih ruskih napada ne služi nikakvoj vojnoj svrsi", dodao je, opisujući Putinov jedini cilj kao "širenje terora" diljem Ukrajine.

"Putin nikada neće slomiti duh ukrajinskog naroda", poručio je ministar, prenosi The Guardian.

17:34 Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko komentirao je trenutni rat u Ukrajini te istaknuo da je sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin "već 22 godine ludi manijak". Više o tome pročitajte >>OVDJE.

16:46 Anatolij Karpov, legendarni ruski šahist je završio u komi. Hitno je prebačen u bolnicu, gdje su mu utvrđene teške ozljede glave. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

16:45 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je odluku Rusije da se povuče iz sporazuma o izvozu žitarica iz Crnog mora.

Glasnogovornik Oleg Nikolenko rekao je da će se ovim potezom milijuni diljem Afrike i Azije suočiti s pothranjenošću. "Ne dopustite da Rusija izgladni svijet", poručio je.

16:02 Gradonačelnica ruskog grada Labitangija Marina Treskova, na društvenim mrežama je uz fotografije navela da učenici šiju kompletne setove uniformi za "vojno osoblje u zoni specijalne vojne operacije i centrima za obuku".

15:58 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je djelomična mobilizacija, koja je korištena za slanje pojačanja u Ukrajinu u sklopu onoga što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom", završila.

U izjavi u ime ministra obrane Sergeja Šojgua, ministarstvo je reklo:

"Zaustavljene su sve aktivnosti u vezi s pozivanjem na služenje vojnog roka od strane vojnih komesarijata, zajedno s izvršnim vlastima konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, građana u pričuvnom sastavu.

Priprema i dostava sudskih poziva se obustavlja.

Stanice za uzbunjivanje i stožeri, sabirne točke za građane vojnih komesarijata, kao i zgrade i građevine dodijeljene odlukama izvršnih vlasti konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, koje se koriste za mjere djelomične mobilizacije, podliježu puštanju u rad ili korištenju za njihovu prethodnu namjenu.

Također, prema uputama, svim pripadnicima vojnih komesarijata uključenim u osiguranje djelomične mobilizacije naređuje se povratak od 31. listopada ove godine.

Ubuduće će rad vojnih komesarijata za novačenje Oružanih snaga Ruske Federacije biti organiziran samo primanjem dragovoljaca i kandidata za vojnu službu po ugovoru", kazalo je Ministarstvo, prenosi The Guardian.

15:10 Norveška će od 1. studenoga staviti vojsku u viši stupanj pripravnosti zbog rata u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak norveški premijer.

Norveška je sada najveći izvoznik prirodnog plina u Europsku uniju, osiguravajući oko četvrtine europskog uvoza nakon smanjenja dotoka ruskog plina.

"Ovo je najozbiljnija sigurnosna situacija u nekoliko desetljeća", rekao je premije Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare.

"Nema indikacija da Rusija širi svoj rat na druge zemlje, ali smo zbog povećanih napetosti izloženiji prijetnjama, obavještajnim operacijama i kampanjama utjecaja", rekao je.

Norveška je angažirala vojsku da čuva njezine offshore platforme i postrojenja na kopnu nakon napada na Sjeverni tok 26. rujna i dobila je potporu britanske, francuske i njemačke mornarice.

13:43 Najmanje 13 osoba ozlijeđeno je u današnjim ruskim napadima diljem Ukrajine, rekao je šef ukrajinske policije Ihor Klimenko.

U napadima je oštećeno 18 objekata u 10 regija, od kojih su većina energetski objekti.

12:58 U regiji Dnjepropetrovsk u tijeku su nestanci struje, a sustavi se ne mogu nositi s jutrošnjim ruskim napadima, navodi regionalni čelnik Valentin Rezničenko na Telegramu.

Pozvao je stanovnike, poduzeća i zajednice da štede energiju u vrijeme najveće potrošnje od 6 do 11 sati i od 17 do 23 sata po lokalnom vremenu.

Tri hidroelektrane također su navodno pogođene ruskim projektilima - Dnjepar, Dnjestar i Kremenčuk - prema ukrajinskom izdanju energetske novinske agencije, Elektrovesti.

12:18 Objavljeni su podaci o ruskim gubicima u ratu u Ukrajini. Ministarstvo obrane Ukrajine navodi da je od 24. veljače do danas u ratu poginulo 71.820 ruskih vojnika.

Uništeno je 2686 tenkova, 5485 oklopnih vozila, 275 borbenih aviona, 253 helikoptera i 1413 dronova.

Ruski projektil pao na selo u Moldaviji

11:23 Ruski projektil pao je u ponedjeljak ujutro na moldavsko selo Naslavcea nakon što ga je oborila protuzračna obrana u susjednoj Ukrajini, priopćilo je moldavsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Oštećeno je nekoliko kuća i zgrada, navodi moldavsko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Nema ozlijeđenih, ali su prozori na nekoliko kuća razbijeni kada je granata pala na sjeverni dio sela", navodi se u priopćenju ministarstva. Naslavcea leži na granici s Ukrajinom na sjeveru Moldavije.

Raste cijena pšenice i kukuruza

11:00 Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak na burzi u Chicagu, potaknute zabrinutošću za opskrbu nakon što je Rusija obustavila sudjelovanje u sporazumu koji jamči izvoz žitarica iz crnomorske regije.

Tržišta žitarica osjetljiva su na razvoj događaja u osmomjesečnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu budući da te dvije zemlje spadaju među najveće svjetske dobavljače pšenice.

U jutarnjoj trgovini terminskim ugovorima na Čikaškoj robnoj burzi Chicago Board of Trade (CBOT) cijena pšenice porasla je za 5,7 posto, na 8,77 za tri četvrtine bušela (26,49 litara). U ožujku, neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, bile su dosegnule rekordna 13,64 dolara po bušelu.

Cijene kukuruza porasle su jutros 2,6 posto, na 6,98 dolara za četvrtinu bušela (8,75 litara), a soje za 0,6 posto, na 14,09 dolara za četvrtinu bušela.

"To je inflatorni potez koji podupire cijene pšenice i kukuruza", rekao je jedan trgovac sa sjedištem u Singapuru. "Cijene su porasle, a hoće li nastaviti rasti, ovisit će o razvoju situacije", dodao je.

Ruski potez doveo je u pitanje isporuku stotina tisuća tona pšenice u Afriku i na Bliski istok. Upitan je i izvoz ukrajinskog kukuruza u Europu, rekla su dva trgovca u Singapuru.

10:51 Rusi su noću masovno napali Dnjipropetrovsku regiju s višecijevnim raketnim sustavima, teškim topništvom i bespilotnim letjelicama kamikazama.

"Konkretno, Rusi su granatirali naselje Marhanets iz višecijevnog sustava Grad. U napadu je smrtno stradala jedna žena, a jedna je ranjena. Oštećeno je 30 stambenih objekata", prenose Hromadske Int.

10:32 Turska će nastaviti s naporima oko sporazuma o izvozu žitarica iz Crnog mora unatoč oklijevanju Rusije, rekao je u ponedjeljak predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nakon što je Rusija prekinula svoje sudjelovanje u inicijativi tijekom vikenda.

"Čak i ako se Rusija ponaša neodlučno jer nije dobila iste pogodnosti, nastavit ćemo s odlučnim naporima da služimo čovječanstvu", rekao je Erdoğan.

Glasnogovornik UN-a rekao je da je prva od 40 planiranih inspekcija brodova u ponedjeljak dovršena u vodama Istanbula s timom samo od članova UN-a i Turske umjesto prethodnih četveročlanih timova, uključujući Ruse i Ukrajince prije obustave od strane Moskve.

10:12 Francuska radi na tome da se Ukrajini omogući izvoz hrane kopnenim putem preko Poljske i Rumunjske, rekao je ministar poljoprivrede u ponedjeljak, nakon što se Rusija povukla iz ključnog sporazuma o izvozu u jeku rata s Ukrajinom.

"Želimo vidjeti, ako se ne može prijeći Crnim morem, može li umjesto toga kopnenim rutama (...), posebno kopnenim rutama preko Rumunjske i Poljske", rekao je ministar poljoprivrede Marc Fesneau za radio RMC.

"Nastavit ćemo raditi prema sustavu u kojem nećemo ovisiti o dobroj volji, u ovom slučaju lošoj volji Vladimira Putina", rekao je Fesneau. Fesneau je u ponedjeljak rekao da "neće biti izravnih posljedica" za francuske potrošače.

9:29 Rusi su izveli raketni napad na Hidroelektranu Dnjipro u Zaporižji.

9:18 Dvanaest brodova isplovilo je iz ukrajinskih luka u ponedjeljak ujutro u okviru Inicijative za crnomorsko žito - unatoč ruskom povlačenju iz sporazuma.

Rusija je u subotu suspendirala svoje sudjelovanje u UN-ovu sporazumu o žitu na "neodređeno vrijeme" nakon, kako je rekla, velikog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na njezinu crnomorsku flotu na Krimu.

Dogovor je sklopljen ranije tijekom rata kako bi se ukrajinskim brodovima omogućio izvoz žita - dok su rasli strahovi od globalne nestašice hrane.

9:15 Oružane snage Ukrajine oborile su 44 od više od 50 neprijateljskih projektila lansiranih na Ukrajinu. Krstareće rakete lansirane su s nosača raketa Tu-95/Tu-160 sa sjevera Kaspijskog jezera i Rostovske regije, piše Hromadske Int.

8:41 Niz eksplozija čuo se u ponedjeljak ujutro u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, rekli su Reutersovi očevici u gradu, dok su regionalne vlasti u sjevernoj, istočnoj i središnjoj Ukrajini također izvijestile o raketnim napadima.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala raketne napade na Ukrajinu nakon što je okrivila Kijev za eksploziju koja je oštetila Krimski most.

Iznad Kijeva mogao se vidjeti dim nakon više od 10 eksplozija, rekli su očevici, a u dijelovima grada nestalo je struje i pala je mreža mobilne telefonije.

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkiva, rekao je da su grad pogodile dvije rakete koje su gađale "objekt ključne infrastrukture". Eksplozije su zabilježene i u gradovima Zaporižja i Čerkasi.

"Ruski gubitnici nastavljaju ratovati protiv civilnih objekata", napisao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

7:47 Dijelovi Kijeva su bez struje i vode nakon ruskog napada rano jutros, navodi gradonačelnik Vitalij Kličko.

7:24 Međunarodna zajednica osudila je odluku Rusije da obustavi crnomorsku inicijativu za žito uz posredovanje UN-a. Američki predsjednik Joe Biden opisao je ovaj potez kao "potpuno nečuven", dok je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da "Rusija od hrane pravi oružje".

Europska unija pozvala je Rusiju da poništi svoju odluku. "Odluka Rusije da obustavi sudjelovanje u crnomorskom sporazumu dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu prijeko potrebnih žitarica i gnojiva za rješavanje globalne prehrambene krize uzrokovane njezinim ratom protiv Ukrajine", rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Glavni tajnik UN-a, António Guterres, navodi da je "duboko zabrinut" zbog ruske suspenzije sporazuma na "neodređeno vrijeme". Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem bi se raspravljalo o tom pitanju.

Na Ukrajinu ispaljeni krstareći projektili

7:17 Desetak eksplozija čulo se u Kijevu i Kijevskoj oblasti rano ujutro 31. listopada. Uzrok eksplozija trenutačno nije poznat, javlja The Kyiv Independent.

Viši predsjednički savjetnik Anton Heraščenko napisao je da su "najmanje tri" eksplozije odjeknule diljem grada, dok je "40 ruskih krstarećih projektila ispaljeno na Ukrajinu".

7:14 Ukrajina traži uklanjanje birokratskih prepreka i suradnju s ostalim zemljama na Dunavu kako bi alternativno tom rijekom izvozila žitarice u Europsku uniju jer joj je Rusija onemogućila izvoz putem luka na Crnom moru.

Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i suncokretova ulja, u srpnju je postigla sporazum s Rusijom o slobodnom prolazu tereta s poljoprivrednim proizvodima iz blokiranih luka.

Rusija je u subotu najavila povlačenje iz sporazuma zbog napada ukrajinske vojske na njezine brodove na Krimu, gdje je usidrena ruska ratna mornarica.

Ihor Korhovij, zamjenik ukrajinskog ministra za regionalni razvoj, rekao je da je više ukrajinskih luka već bilo onesposobljeno za izvoz žitarica i prije povlačenja Rusije iz sporazuma.

"Velike izvozne luke poput Mariupolja ili Hersona su okupirane, a u Mikolajivu luka ne radi iz sigurnosnih razloga. Tako da je četiri ili pet luka izvan upotrebe", izjavio je Korhovij u razgovoru za Hinu.

"Te su luke bile velik prometni koridor za izvoz žitarica i čelika, pa je kapacitet onih koje imamo sada nedovoljan", rekao je Korhovij, koji je nedavno sudjelovao na na forumu 14 podunavskih zemalja u Košicama.

UN upozorava da je produženje sporazuma o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru od vitalnog značenja za suzbijanje globalne prehrambene krize produbljene ratom u Ukrajini.

7:05 Diljem Ukrajine jutros su se oglasile sirene na zračnu opasnost. Sirena se nešto poslije 7 sati oglasila i u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, piše The Guardian. NEXTA navodi da se sirene nisu oglasile jedino na Krimu.

Rusija se povlači iz sporazuma

6:50 Rusko izaslanstvo, koje od početka kolovoza sudjeluje u pregledu brodova s ukrajinskim žitaricama u Istanbulu, povlači se "na neodređeno vrijeme", priopćio je u nedjelju navečer Centar za zajedničku koordinaciju (JCC).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon krimskog samita Premijer Plenković za CNN: "Od Ukrajine se ne može očekivati da ustupi i djelić svog teritorija"

"Izaslanstvo Ruske Federacije objavilo je (...) da prekida sudjelovanje u provedbi aktivnosti Inicijative, pa tako i u pregledima, na neodređeno vrijeme", ističe se u priopćenju JCC-a koji nadzire provedbu ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica.

Tursko ministarstvo obrane priopćilo je ranije da se pregledi teretnih brodova s ukrajinskim žitaricama nastavljaju "u nedjelju i ponedjeljak" u Istanbulu. Moskva je u subotu objavila da više neće sudjelovati u ugovoru o izvozu ukrajinskih žitarica pozivajući se na napad dronovima na njezine brodove.

Pročitajte i ovo Prljava bomba - 4 PRLJAVŠTINA Prljave igre u pozadini priče o prljavoj bombi: "To je vrlo opasno, ali će biti jako korisno"

JCC je izvijestio da 112 teretnih brodova čeka na pregled u vodama kod Istanbula. Ugovor koji je stupio na snagu 1. kolovoza, a istječe 19. studenog, omogućio je izvoz više od 9,5 milijuna tona žitarica i drugih poljodjelskih proizvoda iz ukrajinskih luka, objavio je JCC.

Što se događalo dan ranije možete pročitati OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene