Obavijesti Video Pretražite Navigacija
189. dan rata

U okupiranoj regiji zbog alkohola došlo do krvoprolića: Pijani ruski vojnik ustrijelio dvojicu FSB-ovaca

U tijeku je 189. dan rata u Ukrajini. Jako dugo očekivana protuofenziva ukrajinskih snaga započela je u južnoj regiji Herson.

 

  • Ruska sigurnosna služba FSB imenovala još jednog Ukrajinca za kojeg kaže da je bio dio skupine koja je ubila Darju Duginu.
  • Bijela kuća pozvala Rusiju da pristane na demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane u Zaporižji.
  • Španjolska Ukrajini šalje novi paket oružja.
  • Rusi nastavljaju granatirati silose sa žitom u Mikolajivu

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:53 Rusija granatira tri okruga u Dnjepropetrovskoj oblasti. Nikopol, Chervonohryhorivka, Zelenodolsk i Velykomykhailivka pogođeni su ruskim topništvom, prema Telegram kanalu uprave Dnjepropetrovske oblasti. U napadu je stradao sedamnaestogodišnji dječak, javlja Kyiv Independent.

21:47 Rusija je uvela kanadskom premijeru Justinu Trudeaua sankcije kojima mu se zabranjuje ulazak na njihov teritorij. Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova priopćili su kako "u vezi s novim sankcijama, koje je vladajući režim kanadskog premijera Justina Trudeaua, privržen rusofobnoj liniji, uveo protiv građana RUsije, zabranjuje se ulazak u zemlju na osnovu principa reciprociteta za 55 visokih vojnih dužnosnika, političara i javnih osoba"

21:32 Dok njegova vojska i dalje napada ukrajinske gradove, ruski predsjednik Vladimir Putin hvali se sposobnostima svoje mornarice. Na velikoj proslavi u Sankt Peterburgu, Putin je spominjao novo oružje, a pokazao je da su narasli i ruski apetiti na moru. Više informacija dao je vojni analitičar Ivica Mandić koji je gostovao u Dnevniku Nove TV možete pogledati >>OVDJE.

21:29 Ukrajinske vlasti izvijestile su o dvoje mrtvih i dvoje ozlijeđenih nakon što su ruski udari pogodili istočnu regiju Donjecka.

"Sve je to užasno", rekao je Volodymyr Chaplinsky, 70-godišnji umirovljenik, koji se probudio uz zvuk eksplozije koja je pogodila ulicu ispred njegove stambene zgrade. "Jedno je gledati ovo na TV-u, ali potpuno je drugačije kada to doživite."

21:24 Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Raw kazao je na konferenciji Forum 2000 u Pragu kako je Ukrajina učinila sve da stekne titulu koja je najviše odana europskim vrijednostima istaknuvši da bi EU trebala biti spremna prihvatiti Ukrajinu za nekoliko godina. 

20:51 Ruski vojnik ubio dva službenika FSB-a u okupiranoj regiji.
Ruska istraga otkrila je kako je vojnik ubio dva službenika FSB-a nakon što je uhvaćen kako pije alkohol dok je bio u uniformi.

Četiri časnika iz FSB-a ušla su u kafić Food Fuel u Hersonu, dijelu Ukrajine koji je trenutno pod okupacijom Rusije. Tada su uočili dvojicu pijanih ruskih dočasnika, narednika i mlađeg narednika, kako piju alkohol.

Službenici FSB-a prozivali su vojnike da ne piju dok su bili u uniformi, zbog čega je narednik izvadio svoj pištolj i ispalio ga u zemlju. Službenik FSB-a pokušao mu je oduzeti oružje, a mlađi narednik je pucao iz kalašnjikova na muškarce, dok su službenici FSB-a uzvratili vatru, prenosi Sky News.

Narednik i dva službenika FSB-a ubijeni su u pucnjavi, koja je bila predmet istrage ruske vojske. Izvješće je predano dvojici zapadnih analitičara. To je najnoviji znak loše discipline i morala među ruskim vojnicima u okupiranom Hersonu, koji je također doživio otpor Ukrajine.

20:17 Ukrajina će dobiti novu isporuku topničkih projektila iz Švedske. Sedmi paket švedske vojne pomoći Ukrajini vrijedan 47 milijuna dolara objavio je ministar obrane Oleksii Reznikov na Twitteru.

20:12 Volodymyr Tymoshko, šef policije u Harkovu, izvijestio je o najmanje dva udara na administrativne zgrade tijekom televizijskog govora. Udari su izvšreni sa S-300 raketnim sustavom protuzračne obrane koji datira iz sovjetske ere. To bi moglo ukazivati na ruski nedostatak zaliha projektila.

18:25 Ratno zrakoplovstvo Ukrajine po prvi je put objavilo videosnimku na kojoj se vidi kako točno izgleda let njihovih borbenih zrakoplova MiG-29 "Fulcrum nose" u akciji.

Videosnimku je napravio pilot Ivan, a posvetio ju je palom suborcu, bojniku Jevgenu Lisenku, koji je poginuo 9. ožujka u zračnoj borbi s ruskim protivnicima.

18:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Forumu 2000 u Pragu putem videopoziva pozvao je EU da zabrani ruske državne medije.  "Niti jedan ruski propagandist ne smije ostati na teritoriju EU. Niti jednom ruskom državnom TV kanalu ne smije se dopustiti da nastavi s radom."

18:10 Sjedinjene Države najavit će u nadolazećim danima novu vojnu pomoć Ukrajini, priopćila je Bijela kuća.

“Ono što nam je važno je osigurati da Ukrajinci imaju sredstva za pobjedu na bojnom polju i zato smo već obećali više od 13 milijardi dolara vojne pomoći ukrajinskim snagama. To ćemo i nastaviti, a sljedećih dana bit će najava o budućoj pomoći", rekao je John Kirby, koji vodi komunikaciju Vijeća za nacionalnu sigurnost, tijela koje upravlja pitanjima obrane i diplomacije u Bijeloj kući.

17:58 Rusija će se vjerojatno suočiti s nestašicom oružja do kraja 2022. Prema The Insideru, Rusija već ima nekoliko navođenih projektila, a topničke granate i oklopna vozila bit će iscrpljeni do kraja 2022. ako se nastavi intenzitet rata

17:54 Ruski brutalni rat protiv Ukrajine ubio je najmanje 87 tisuća stanovnika Mariupola. Očekuje se da će konačna brojka premašiti 100 tisuća, navodi Mykola Osychenko koji navodi podatke iz mrtvačnice u Iličevsku.

17:26 Društvenim se mrežama počeo širiti video u kojem zastupnik Donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Mironov govori kako ukrajinskog predsjednika Zelenskog treba likvidirati.

17:22  Španjolska šalje Ukrajini novu pošiljku naoružanja.
Pošiljke koje su trenutno na putu za Ukrajinu iznosit će ukupno 75 paleta streljiva, potvrdila je španjolska vlada.

Ministrica, Margarita Robles, istaknula je u utorak, 30. kolovoza, na sastanku ministara obrane EU-a, da je ovu opskrbu zatražilo s najvećim prioritetom ukrajinsko Ministarstvo obrane, prenosi EuroWeekyNews.

Isto tako, kao odgovor na hitan zahtjev ukrajinskih vlasti za materijalom i uniformama za zimske uvjete, prvih šest kamiona s prikolicama već je otišlo s materijalom koji je tijekom kolovoza pripremao Intendantski centar i park za opskrbu vojske (PCAMI).

U srijedu bi trebala krenuti još četiri kamiona, što je ukupno 25 prikolica koje će sljedećih nekoliko dana prevesti više od 1600 paleta.

17:18 Rusko Ministarstvo obrane priopčilo je danas da je propao pokušaj ukrajinskih snaga da obnove ofanzivne operacije na jugu zemlje. Kako se navodi, spriječen je pokušaj protunapada u oblasti Nikolajev-Krivoj Rog i na drugim pravcima.

Dodaje se da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke i da su ih ruske trupe odbile, prenose RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo tvrdi da je u poslednja dva dana u pokušaju protunapada poginulo više od 1700 ukrajinskih vojnika, kao i da je oboreno nekoliko letjelica i uništeno više vozila

16:51 U Kijevu će, nakon 22 sata, biti zabranjen rad kafićima i restoranima, a mjera stupa na snagu 1. rujna kako bi se uskladio rad ugostiteljskh objekata s policijskim satom koji traje od 23 do 5. 

Vlasti u Kijevu primjenjivat će pravilo od 1. rujna kako bi se uskladile s policijskim satom koji traje od 23 sata. do 5 ujutro

16:48 Prema studiji Centra Razumkov, 7 posto ukrajinskih izbjeglica ne planira se vratiti iz inozemstva. Studija je pokazala da se 36 posto izbjeglica namjerava vratiti ako boravak na području gdje su živjeli bude sigura, a 35 posto je reklo da će se vratiti odmah nakon završetka rata, prenosi Kyiv Independent.

13:44 Rusi su u utorak navodno pogodili silose sa žitom u Mikolajivu, drugoj najvećoj ukrajinskoj luci, a požar traje i u srijedu, objavile su tamošnje hitne službe. 

"Zbog granatiranja Mikolajiva zapalili su se silosi sa žitom i infrastruktura u okrugu Korabeljni“, objavile su službe na Facebooku u srijedu.

"Borba s vatrom se nastavlja“.

Službe su objavile fotografije s rupama u metalnim krovovima najmanje dva silosa te vatrogasce koji gase vatru. Zahvaćeno je područje od 200 kvadrata, dodale su službe. U Mikolajivu se nalazi nekoliko većih terminala za žito, a neki od njih već su ranije bili mete ruskih napada.

Ukrajina na tom području trenutno provodi protuofenzivu kako bi protjerala ruske snage iz obližnjeg Hersona.

Viterra, dio Glencorea, jedna je od tvrtki s infrastrukturom u Mikolajivu koji leži na rijeci Južni Bug, nedaleko od Crnog mora. Njezin terminal zapalio se u lipnju, a ne zna se je li se to opet dogodilo u utorak.

Izvoz ukrajinskih žitarica desetkovan je nakon što je Rusija pokrenula invaziju 24. veljače i blokirala crnomorsku rutu, dovevši do rasta cijena hrane diljem svijeta te straha od nestašica na Bliskom istoku i u Africi.

Tri crnomorske luke odblokirane su u lipnju pod dogovorom Moskve i Kijeva, a Ukrajina ističe da to želi postići i za Mikolajiv.

14:08 Ruski okupatori odbijaju delegaciji IAEA-e izdati propusnice za postrojenje u Zaporožju, javlja BBC Russia.

12:19 Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebali bi stići u nuklearnu elektranu Zaporižja na jugu Ukrajine u četvrtak ujutro, piše u srijedu ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na ruske vlasti okupiranog područja.

Inspekcija će trajati jedan ili dva dana, a u najvećoj nuklearku u Europi će nakon pregleda ostati između šest i osam stručnjaka IAEA-e, tvrde ruski vlasti Enerhodara, grada gdje je elektrana smještena.

Najveća nuklearna elektrana u Europi Zaporižja nalazi se na prvoj liniji bojišta između ruskih i ukrajinskih snaga, a područje je posljednjih dana u više navrata granatirano.

Dvije strane optužuju se međusobno za te napade.

Tvornicu su okupirale ruske snage u ožujku, a Ukrajina je optužila Rusiju da je tamo rasporedila stotine vojnika i skladištila streljivo.

Ukrajina se isprva bojala da bi posjet IAEA-e Zaporižju legitimizirao rusku okupaciju mjesta, prije nego što je konačno podržala ideju o misiji.

Ukrajina je inzistirala na tome da misija tamo treba otputovati s teritorija koji drže Ukrajinci, što znači da će inspektori morati prijeći crtu bojišnice uz sigurnosna jamstva s obje strane.

Inspektori su na put iz Kijeva krenuli u srijedu ujutro.

9:37 Danska inzistira na ograničavanju izdavanja viza ruskim turistima, piše TASS.

9:32 Objavljeno je novo izvješće britanskih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi kako su "ukrajinske snage odgurnule rusku liniju bojišnice za neku udaljenost, iskorištavajući relativno slabo držanu rusku obranu".

9:22 Tim predvođen čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju/IAEA) krenuo je u srijedu iz Kijeva u rusku nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini koja je izazvala globalnu zabrinutost.

Najveća nuklearna elektrana u Europi Zaporižja nalazi se na prvoj liniji bojišta između ruskih i ukrajinskih snaga, a područje je posljednjih dana u više navrata granatirano. Dvije strane optužuju se međusobno za te napade.

"Konačno krećemo", rekao je novinarima šef IAEA-e Rafael Grossi, koji je u Kijev stigao u ponedjeljak s timom od 13 članova.

Grossi je rekao da su inspektori planirali provesti "nekoliko dana" u elektrani i da će se nakon toga podnijeti izviješće. Tvornicu su okupirale ruske snage u ožujku, a Ukrajina je optužila Rusiju da je tamo rasporedila stotine vojnika i skladištila streljivo.

Ukrajina se isprva bojala da bi posjet IAEA-e Zaporižju legitimizirao rusku okupaciju mjesta, prije nego što je konačno podržala ideju o misiji.

Ukrajina je inzistirala na tome da misija tamo treba otputovati s teritorija koji drže Ukrajinci, što znači da će inspektori morati prijeći crtu bojišnice uz sigurnosna jamstva s obje strane.

"Nažalost, Rusija ne zaustavlja svoje provokacije upravo u smjerovima kojima misija treba ići da bi stigla u elektranu", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju naciji u utorak nakon sastanka s Grossijem.

"Nadam se da će tim IAEA-e moći započeti s radom", dodao je, nazvavši situaciju u postrojenju "krajnje prijetećom".

"Okupatori nisu napustili postrojenje, nastavljaju s bombardiranjem i ne povlače oružje i streljivo s lokacije. Zastrašuju ukrajinsko osoblje. Rizik od nuklearne katastrofe zbog ruskih akcija ne smanjuje se", rekao je.

"Neophodna je trenutna i potpuna demilitarizacija Zaporižja."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobjegao iz zemlje VIDEO Ruski vojnik na aerodromu poderao dokumente i bacio ih u WC: "Putine, odje*i"

9:21 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u srijedu Europsku uniju da zabrani dolazak ruskim turistima, opisavši tu mjeru primjerenom budući da većina Rusa podržava "genocidni agresorski rat" vlastite zemlje protiv Kijeva.

"Vrijeme za polovične mjere prošlo je", rekao je Kuleba za Reuters pred drugi dan sastanka ministara vanjskih poslova EU u Pragu u srijedu.

"Samo oštra i dosljedna politika može dati rezultate".

Očekuje se da će se ministri dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom, što znači da će Rusi morati duže čekati i plaćati više za vize, dok će blok vjerojatno ostati podijeljen oko potpune zabrane putovanja u EU.

"Zabrana izdavanja viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi primjeren odgovor na genocidni agresorski rat Rusije u srcu Europe koji podržava velika većina ruskih građana", rekao je Kuleba u izjavi poslanoj elektronskom porukom Reutersu.

9:20 Rusija je zaustavila dotok plina kroz najveći plinovod u Europi u srijedu, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Bruxellesa i povećavajući mogućnost recesije i racionaliziranja energije u nekim od najbogatijih zemalja u Europi. >>OPŠIRNIJE.

 

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene