Obavijesti Video Pretražite Navigacija
188. dan rata

FOTO Strah od katastrofe: Snimke otkrile rupe na krovu najveće nuklearke u Europi, Zelenski se sastao sa stručnjacima iz IAEA-e

U tijeku je 188. dan rata u Ukrajini. Jako dugo očekivana protuofenziva ukrajinskih snaga započela je u južnoj regiji Herson.

 

  • Ruske snage odbile ukrajinsku ofenzivu u okupiranim područjima Hersona i Mikolajiva
  • Ruska sigurnosna služba FSB imenovala još jednog Ukrajinca za kojeg kaže da je bio dio skupine koja je ubila Darju Duginu
  • Bijela kuća pozvala Rusiju da pristane na demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane u Zaporižji

Tijek događaja pratite u nastavku:

20:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu je primio misiju stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi ukrajinska javna televizija.

Zelenski je pozvao na demilitarizaciju nuklearne elektrane na jugu Ukrajine koja je pod ruskom okupacijom, rekavši da oko elektrane treba stvoriti zonu sigurnosti.

Također je pozvao na vraćanje nuklearne elektrane pod kontrolu ukrajinske države kao jedini način da se isključe nuklearni rizici.

Predvođeni čelnikom IAEA-e, Rafaelom Grossijem, 14 stručnjaka planira putovati preko linije bojišnice prema nuklearnoj elektrani i provjeriti u kojem je stanju.

"Očekuje se da će misija započeti s radom u nuklearnoj elektrani Zaporižji narednih dana", napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko.

IAEA je odvojeno rekla da će misija procijeniti fizičku štetu, evaluirati radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave. Također će "provesti hitne zaštitne aktivnosti", što je napomena koja se tiče praćenja nuklearnog materijala.

Rusija i Ukrajina jedna drugu optužuju za granatiranje u blizini elektrane, koja je sa svojih šest reaktora najveća nuklearna elektrana u Europi.

U ponedjeljak su službenici koje je postavila Rusija rekli da je ukrajinski raketni napad napravio rupu u krovu skladišta goriva u Zaporižji.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njihove snage oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su pokušale napasti nuklearnu elektranu, izvijestile su ruske novinske agencije. Navode da nema ozbiljne štete i da je razina radijacije normalna.

Kremlj je izvijestio da je misija IAEA-e "nužna" i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne tenzije oko elektrane.

16:45 Hrvatski ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara obrane EU-a u Pragu, priopćio je u srijedu MORH. 

Uz ministre su na prvoj sjednici, na kojoj se raspravljalo o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, sudjelovali podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean Pierre Lacroix, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za obrambenu politiku i planiranje Jörg See i predsjedavajuća pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta Nathalie Loiseau.

"Pozdravili smo daljnje jačanje EU-NATO odnosa, odnosno uključenost Europske unije u sve procese koji pridonose očuvanju stabilnosti na području regije. Kao značajni sigurnosni elementi ističu se NATO operacija KFOR na Kosovu i EU operacija Althea u Bosni i Hercegovini te je potrebno raditi na njihovoj daljnjoj prisutnosti u regiji", kazao je Banožić, priopćio je MORH.

Na drugoj sjednici u EU formatu ministri su razgovarali o prijedlogu Europske komisije za jačanje europske obrambene industrije zajedničkom nabavom.

"Poticanje zajedničke nabave dobar je put za učvršćivanje suradnje i smanjenje troškova", zaključio je Banožić, navodi se u priopćenju MORH-a.

Ministri su raspravljali i o Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), pri čemu je Banožić naglasio potrebu daljnjeg unaprjeđenja vidljivosti, sudjelovanja partnerskih država, povezivanja s nacionalnim obrambenim planovima i ostalim EU inicijativama.

Na kraju neformalnog sastanka, koji je završio u srijedu, okupljenima se obratio putem veze ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je govorio o trenutnoj situaciji u Ukrajini te o prioritetima i potrebama ukrajinske vojske.

"Ministar Banožić je istaknuo čvrstu potporu Republike Hrvatske teritorijalnom integritetu Ukrajine te je naglasio važnost daljnjih zajedničkih napora pri potpori Ukrajini", navodi se u priopćenju MORH-a.

13:50 Nove satelitske snimke tvrtke Maxar otkrivaju rupe od granata na krovu nuklearne elektrane Zaporižja. Sve to povećava strahove od mogućeg širenja radijacije.

Dužnosnici koje je u Ukrajini postavila Rusija u ponedjeljak su kazali da je ukrajinski projektil probio rupu u krovu skladišta goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižja, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Vladimir Rogov, član ruske uprave u regiji Zaporižja, na Telegramu je objavio fotografiju rupe u krovu zgrade smještene na lokaciji koja se koristi za skladištenje goriva reaktora.

Reuters nije uspio provjeriti izvješće s bojišta.

I Kijev i Moskva negiraju da su gađali najveću europsku nuklearnu elektranu, istodobno se međusobno optužujući za taj čin.

Obje strane slažu se da situacija u postrojenju prijeti sigurnosti Europe te se međusobno optužuju i za opasnost od nuklearne katastrofe.

Nakon informacija o tome da je projektil probio krovište skladišta dužnosnici su rekli da je razina radijacije u postrojenju normalna.

Izvještaji o napadu uslijedili su nakon što je UN-ova služba za nuklearni nadzor u ponedjeljak objavila da šalje svoju misiju u elektranu u kojoj radi ukrajinsko osoblje, ali je pod kontrolom ruskih vojnih snaga.

Zbog svega su ukrajinske vlasti prije nekoliko dana počele dijeliti tablete joda stanovnicima koji žive u radijusu od 50 kilometara od nuklearke.

Potez je uslijedio dan nakon što je elektrana Zaporižja nakratko ostala bez struje, prvi put u 40 godina povijesti.

7:32 "Nekoliko brigada ukrajinskih oružanih snaga pojačalo je topničku vatru u predjelima prve crte bojišnice diljem južne Ukrajine", piše britansko ministarstvo obrane u svojem dnevnom izvješću.

Ukrajinski dalekometni udari i dalje ometaju rusku opskrbu. Još nije moguće potvrditi opseg ukrajinskog napredovanja. Međutim, od početka kolovoza Rusija je uložila značajne napore kako bi ojačala svoje snage na zapadnoj obali rijeke Dnjipro oko Hersona, dodaju.

"Rusi su 49. vojsku Južnog vojnog okruga (SMD) vrlo vjerojatno pojačali komponentama 35. vojske Istočnog vojnog okruga (EMD). Većina jedinica oko Hersona vjerojatno nema dovoljno ljudi i ovise o slabim linijama opskrbe putem trajekata i mostova. Ova integracija jedinica SMD-a i EMD-a ukazuje na značajnu reorganizaciju ruskih snaga u Ukrajini", piše Ministarstvo.

"Postoji realna mogućnost da je Rusija krenula u racionalizaciju nekoliko polu-neovisnih, operativnih zapovjedništava koja su pridonijela njezinoj lošoj izvedbi u ranoj fazi invazije. Ako Ukrajina uspije poduzeti kontinuirane ofenzivne operacije, kohezija ove strukture vjerojatno će biti ključni čimbenik u održivosti ruske obrane na jugu", zaključuju u svojem izvješću.

6:50 Jako dugo očekivana protuofenziva ukrajinskih snaga započela je u južnoj regiji Herson, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da, ako žele preživjeti, vrijeme je da ruska vojska pobjegne.

Ukrajinske trupe probile su rusku obranu u nekoliko područja bojišnice u blizini grada Hersona, istaknuo je u ponedjeljak Oleksij Arestovič, viši savjetnik Zelenskog.

Arestovič je u videu rekao da su ukrajinske snage granatirale i trajekte u regiji Herson, koje Moskva koristi za opskrbu teritorija pod ruskom okupacijom na zapadnoj obali rijeke Dnjipro, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Igor Mangušev Snimka se ispituje BRUTALNI VIDEO Ruski neonacist u rukama drži lubanju ukrajinskog vojnika: "Neka gori u paklu, napravit ćemo pehar"

Zelenski se nije posebno osvrnuo na protuofenzivu tijekom svojeg obraćanja u ponedjeljak navečer. "Okupatori trebaju znati - mi ćemo ih izbaciti do granice. Do naše granice, čija se linija nije promijenila."

"Oni koji se predaju", dodao je. "Bit će tretirani prema Ženevskim konvencijama. Ako me ne poslušaju, obračunat će se s našim braniteljima, koji neće stati dok ne oslobode sve što pripada Ukrajini", kazao je.

"Ukrajina vraća svoje. Vratit će Harkivsku regiju, Luhansku regiju, Donecku regiju, Zaporišku regiju, Hersonsku regiju, Krim... To će se dogoditi", poručio je.

 

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene