Obavijesti Video Pretražite Navigacija
95. dan rata

Projektilima uništili arsenal ukrajinske vojske u rodnom gradu Zelenskog. Ruski veleposlanik: "Ne vjerujem da je moguće zauzeti ili okupirati Kijev"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U tijeku je 95. dan rata u Ukrajini. Zamjenik načelnika hersonske vojne civilne uprave Kiril Stremousov rekao je da trenutno "nema razgovora o referendumu". Početkom idućeg tjedna bit će poseban samit Europske unije.

 

 
  • Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su od Putina da oslobodi 2500 zarobljenih u Azovstalu 
  • Stotine Litavaca prikupile su sredstva za kupnju naprednog vojnog drona za Ukrajinu u njezinu ratu protiv Rusije
  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da sankcije nametnute Rusiji nemaju veze s rastućom nestašicom hrane u svijetu.
  • Ukrajini su počeli stizati protubrodski projektili Harpoon iz Danske i samohodne haubice iz SAD-a,
  •  Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 km cesta, nekoliko stotina mostova i 12 zračnih luka.
  •  Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je na svom Twitter profilu kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu život izgubilo 30000 ruskih vojnika.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:13 Andrei Kelin, ruski veleposlanik, u razgovoru za BBC je rekao  da je Rusija odustala od Kijeva. "Da, mislim da je", rekao je na pitanje britanskog novinara. Dodao je da nitko od ruskih čelnika, uključujući Vladimira Putina, nikada nije rekao da želi zauzeti Kijev.

"Ne vjerujem da je moguće zauzeti ili okupirati Kijev, to je veliki grad." Upitan zašto su ruske snage bile u regiji u blizini glavnog grada Ukrajine ako nikada nisu planirali zauzeti Kijev.

"Imali smo snage tamo, ali ne za zauzimanje Kijeva. Nisam vojna osoba, nisam diplomat, ali čak i razumijem da ako želite raditi stvari na jednom frontu, morate raditi različite stvari na drugom."

"Nismo imali cilj zauzeti Kijev u početnoj fazi. Ne vjerujem da je to mogućnost", zaključio je.

14:11 Ruske snage su nastavile "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov u novom brifingu.

"Napadi su rezultirali eliminacijom više od 300 nacionalista i uništenjem do 50 jedinica vojne i specijalne opreme ukrajinske vojske. Ruska protuzračna obrana oborila je jedan zrakoplov Su-25 ukrajinskih zračnih snaga u blizini Novogrigorovke, Dnjepropetrovska oblast, u zraku", rekao je Konašenkov

Kaže i da su ruske snage oborile četiri ukrajinske bespilotne letjelice u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Donjeckoj regiji. Presretnuta je i jedna ukrajinska raketa u regiji Harkov.

14:10 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su projektili uništili veliki arsenal ukrajinske vojske u Krivom Rihu, rodnom gradu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja državna novinska agencija Tass. Ukrajina nije potvrdila da se napad dogodio.

13:55 Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin u nedjelju su telefonski razgovarali. Vučić se pohvalio da će Srbija "imati jako povoljnu cijenu plina". Više o tome pročitajte OVDJE.

12:18 Optužbe o ratnim zločinima u Buči su izmišljotina, rekao je danas Andrej Kelin, ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji, tijekom intervjua za BBC-jev program Sunday Morning. Kaže i da ruske snage ne granatiraju civile.

"Gradonačelnik Buče je u svojoj prvoj izjavi potvrdio da su ruske trupe otišle, sve je čisto i mirno, grad je u normalnom stanju. Ništa se ne događa, nema tijela na ulici", rekao je Kelin.

Jesu li dokazi izmišljeni, Kelin je odgovorio da je to "po njima izmišljotina. Koristi se samo za prekid pregovora".

Navodeći da je ruska invazija bila "ograničena operacija", a ne rat, Kelin je rekao da njihova ideja nije ubijati civile. Dodao je da ruska vojska cilja samo vojnu infrastrukturu kako bi "umanjila ukrajinske sposobnosti".

Kelin je rekao kako ne vjeruje da će Rusija koristiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

10:18 Rusija nastavlja slati plin u Europu preko Ukrajine, potvrdio je Gazprom. Ruski proizvođač plina rekao je da je njegova opskrba preko ulazne točke Sudzha iznosila 44,1 milijun kubnih metara, u odnosu na 43,95 u subotu.

Iznos je još uvijek manji od onog koji je viđen ranije u svibnju, koji je iznosio 95,8 milijuna kubnih metara prije nego što je Ukrajina zbog rata zaustavila rutu kroz Kijev.

Zahtjev za opskrbu plinom preko druge ulazne točke, Sokhranovke, Ukrajina je odbila, navodi Reuters.

10:20 EU je predložila embargo na morsku sirovu naftu iz Rusije dok je odustao od nametanja ograničenja na uvoz iz ključnog naftovoda Družba, glavnog mađarskog izvora uvoza sirove nafte, kako bi udovoljio prigovorima Budimpešte.

Države članice postupno će ukinuti uvoz morske sirove nafte za šest mjeseci, a rafiniranih naftnih derivata za osam mjeseci, rekli su izvori za Bloomberg.

Prijedlog bi dao više vremena Mađarskoj, koja se protivila sporazumu, da pronađe tehničko rješenje koje zadovoljava njezine energetske potrebe. Također bi se pozabavila zabrinutošću drugih zemalja bez izlaza na more, uključujući Slovačku i Češku.

Prema revidiranom nacrtu, Bugarska bi dobila prijelazno razdoblje do lipnja ili prosinca 2024. Hrvatska bi mogla dobiti izuzeće za uvoz vakuumskog plinskog ulja. Komisija je također predložila ograničavanje ponovnog izvoza ruske nafte koja se naftovodom isporučuje u druge zemlje članice ili treće zemlje.

9:55 Čelnici država članica Europske unije okupit će se u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu na posebnom samitu posvećenom Ukrajini i posljedicama po Europu ruske agresije na tu zemlju.

Na početku sastanka na vrhu, čelnicima država EU-a obratit će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem videoveze.

Ruska agresija na Ukrajinu dovela je u pitanje sigurnost opskrbe hranom, izazvala veliko povećanje cijena energije i do kraja ogolila dosadašnju politiku oslanjanja na jeftinu ruske energente, naftu i plin.

Europska unija je do sada uvela pet paketa sankcija protiv Rusije od početka invazije na Ukrajinu, ali je zapelo na šestom paketu, koji predviđa embargo na rusku naftu.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla europsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedna od ideja koje se razmatraju jest razdvajanje uvoza nafte koja u Europu dolazi naftovodom Družba i nafte koja se doprema brodovima, tako što bi se dopustila mogućnost za zemlje bez izlaza na more da mogu još neko vrijeme dobavljati naftu preko naftovoda.

No još uvijek nema konsenzusa na pomolu. Na zadnjem sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper) u petak nije bilo dogovora, a novi sastanak veleposlanika održat će se u nedjelju kako bi još jednom prije samita pokušali dogovoriti nekakav kompromis.

8:32 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u svojem obraćanju u subotu da je vrijeme do oslobođenja Ukrajine "sve bliže" te da je samo pitanje vremena kada će vratiti sve što su Rusi osvojili, prenosi CNN.

"Ukrajina će uzeti sve natrag. To je imperativno. Samo je pitanje vremena. Svakim danom vrijeme do oslobođenja postaje sve kraće. Sve što radimo je upravo za to", rekao je Zelenskij.

Dodaje da je situacija u Donbasu i dalje teška, posebno u područjima Severodonjecka, Lisičanska, Bakhuma i Popasne.

"Iznad svega, što se tiče opskrbe oružjem, svakim danom smo sve bliže brojčanoj nadmoći nad neprijateljem", ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Naglasio je da će dominirati okupatora tehnološkom i konvencionalnom udarnom snagom, kao i da puno toga ovisi o ukrajinskim partnerima, od kojih očekuje dobre vijesti već sljedeći tjedan.

Osvrnuo se i na ruski napad na Mikolajiv, koji se dogodio u subotu, a gdje je pogođeno stambeno područje nedaleko vrtića te je ubijena jedna osoba, a sedam ih je ranjeno.

"To je bila meta koju je odabrala Ruska Federacija. Takvi napadi uvijek će podsjećati svijet da Rusija napokon mora biti službeno priznata kao teroristička država, država koja podržava terorizam", kazao je Zelenskij.

Dodao je da ruske snage onemogućuju evakuaciju civila iz regije Herson.

8:00 Ukrajinska vlada objavila je najnovije podatke o žrtvama. Više od 682 djece je ozlijeđeno ili ubijeno u Ukrajini, navodi se u priopćenju. Rečeno je da su 242 poginula, a 440 ranjeno, dodajući da brojke nisu konačne jer je teško potvrditi izvješća na mjestima aktivnih borbi. Najviše ih je bilo u Donjecku (153), Kijevu (116) i Harkovu (108).

7:32 Zamjenik čelnika ruske administracije u okupiranoj regiji Herson izjavio je u nedjelju da se referendum o službenom pridruživanju Rusiji neće održati sve dok ne prestanu borbe u toj regiji, kao i u obližnjim regijama Odese i Mikolajiva, prenosi CNN.

"Kasnije ćemo objaviti kada će se održati neka vrsta glasanja ili plebiscita, ali to neće biti danas, a neće biti ni sutra jer naš prvi zadatak je uspostaviti red i organizirati sustav uprave u toj regiji", dodaje Kiril Stremousov.

Ukrajinski dužnosnici ranije su upozorili da ruske snage i rusko postavljeni čelnici spremaju lažni referendum koji bi bio sličan onome za stvaranjem separatističkih republika u Donbasu 2014. godine.

Pročitajte i ovo Olena Kondratiuk - 4 Sastala se s Jandrokovićem Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta za Dnevnik Nove TV: "Nadamo se da će Sabor usvojiti rezoluciju koju je usvojilo već šest zemalja"

Pročitajte i ovo Protubrodski projektili ISPORUKA OD SAVEZNIKA VIDEO Pohvalili se moćnim oružjem: "I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora"

7:00 Borbe za istočni ukrajinski grad Severodonjeck se nastavljaju, a ruske snage provode napade, priopćio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

 "Uz korištenje topništva, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka", navodi se u priopćenju Glavnog stožera na svojoj Facebook stranici.

"Borbe se nastavljaju", dodaju. "Prijetnja udara s bjeloruskog područja na ukrajinske infrastrukturne objekte i dalje ostaje mogućnost", zaključuju.

6:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u svojem obraćanju u subotu da je vrijeme do oslobođenja Ukrajine "sve bliže" te da je samo pitanje vremena kada će vratiti sve što su Rusi osvojili, prenosi CNN.

"Ukrajina će uzeti sve natrag. To je imperativno. Samo je pitanje vremena. Svakim danom vrijeme do oslobođenja postaje sve kraće. Sve što radimo je upravo za to", rekao je Zelenski.

Dodaje da je situacija u Donbasu i dalje teška, posebno u područjima Severodonecka, Lisičanska, Bakhuma i Popasne.

"Iznad svega, što se tiče opskrbe oružjem, svakim danom smo sve bliže brojčanoj nadmoći nad neprijateljem", ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Naglasio je da će dominirati okupatora tehnološkom i konvencionalnom udarnom snagom, kao i da puno toga ovisi o ukrajinskim partnerima, od kojih očekuje dobre vijesti već sljedeći tjedan.

Što se događalo tijekom jučerašnjeg dana pogledajte >> OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene