Obavijesti Video Pretražite Navigacija
215. DAN RATA

Američki državni tajnik: "Imamo plan u slučaju da Rusija pokrene nuklearni napad"

Aktualno Galerija Napad na Ured za novačenje Napad na Ured za novačenje Foto: Sky News/Screenshot Sergej Lavrov Sergej Lavrov Foto: Maxim Shipenkov Napad u uredu za novačenje Napad u uredu za novačenje Foto: Twitter/Screenshot Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Rat u Ukrajini, ilustracija Galerija 1/5 >>
215. je dan rata. Ukrajina je dobila američki sustav protuzračne obrane. Ukrajinski predsjednik izjavio je da su u oslobođenom Izjumu otkrivene još dvije masovne grobnice.

 

  • I dalje traje vojni egzodus iz Rusije onih koji podliježu mobilizaciji
  • Još uvijek traje referendum u odmetnutim republikama koje odlučuju o pripojenju Rusiji
  • Japan zabranio izvoz povezan s kemijskim oružjem Rusiji

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

22:45 "Činimo sve da obuzdamo neprijateljsku aktivnost. To nam je sada cilj broj jedan jer je Donbas i dalje cilj broj jedan za okupatore", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju u ponedjeljak navečer. 

Ruske snage okupirale su gotovo cijelu regiju Luhansk i polako napreduju kroz regiju Donjeck.

21:55 Njemački Sueddeutsche Zeitung objavio je kako ta država predlaže da se građanima zemalja članica EU-a zabrani da prihvate visoke pozicije u ruskim državnim korporacijama. Službeni Berlin taj je prijedlog podijelio vladama članica EU te pozvao da se ta stavka implementira u osami paket sankcija Rusiji.

 

 

21:36 Tisuće Rusa čeka na granici s Gruzijom u kilometarskim kolonama kamiona i automobila. O tome svjedoče i satelitske snimke Maxar Technologiesa, tvrtke koja bavi prikupljanjem i objavljivanjem satelitskih snimki s područja Ukrajine. Više pročitajte >>OVDJE

21:35 Članice NATO-a počele su provoditi vježbe zračnih snaga u Baltičkom moru. U iduća dva dana zračne snage iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i drugih zemalja sudjelovat će u vojnoj obuci, kako bi ojačale istočnu obranu.

 

 

21:30 Britanska premijerka Liz Truss zahvalila je prijestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohammedu bin Salmanu u telefonskom razgovoru nakon što je pomogao osigurati oslobađanje petorice britanskih zatvorenika u Ukrajini.

Rekla je da je zahvalna za njegovu "osobnu ulogu" u tom pitanju.

Truss je ponudila i kontinuiranu potporu Ujedinjenog Kraljevstva za napredak u reformama Saudijske Arabije.

21:25 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je na medijske napise o masovnom napuštanju Rusije te kaosu na graničnim prijelazima. Nakon spekalulacija o tome da će Kremlj zatvoriti granice kako vojno sposobni muškarci ne bi bježali, Peskov je rekao da takva odluka nije donesena i da o tome ništa ne zna.

18:30 Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je da Kremlj ima nuklearni lanac zapovijedanja, ali nije sigurno hoće li itko ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu reći ne ako odluči lansirati nuklearnu bombu. Blinken je dodao da SAD imaju plan ako se tako nešto dogodi.

"Vrlo je važno da nas Moskva čuje i da od nas zna da bi posljedice bile užasne. I to smo vrlo jasno rekli", naglasio je.

"Bili smo vrlo jasni s Rusima javno i, kao i privatno, zaustaviti labavu priču o nuklearnom oružju. Vrlo je važno da Moskva od nas čuje da će posljedice bile užasne. I to smo vrlo jasno rekli", poručio je Blinken za CBS News.

18:25 Nizozemska će povećati vojnu potporu Ukrajini, najavio je premijer Mark Rutte. On je potvrdio i da će podržati nove sankcije protiv Rusije.

 

 

18:20 Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo bivšem američkom zviždaču Edwardu Snowdenu, poznatom po odavanju strogo povjerljivih podataka iz američke Nacionalne sigurnosne agencije 2013. godine. Snowden je pobjegao iz Sjedinjenih Država i dobio azil u Rusiji nakon što je otkrio tajne dosjee koji su otkrili domaće i međunarodne tajne operacije koje provodi agencija.

17:46 Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je paket sankcija kao odgovor na ruski režim nezakonitih referenduma u Ukrajini.

Sankcije su usmjerene na one koji stoje iza lažnih glasova u četiri ukrajinske regije, kao i na pojedince koji nastavljaju podržavati ruski rat.

Među 33 dužnosnika koji su sankcionirani zbog referenduma su Sergej Jelisejev, šef nedavno postavljene vlade u Hersonu, Ivan Kusov, ministar obrazovanja i znanosti u takozvanoj Luhanskoj Narodnoj Republici, i Jevhen Balitski, navodni šef vlade u rusko okupiranom Zaporižju.

17:45 Ukrajinske snage istražuju navodnu masovnu grobnicu u industrijskoj farmi pilića u Harkivu, potvrdili su lokalni dužnosnici.

Strahuje se da je do sto tijela zakopano na mjestu koje su ruske trupe nekoć koristile za sklonište svojih tenkova.

Područje su ponovno zauzeli ukrajinski vojnici koji su potisnuli ruske snage natrag preko granice ranije ovog mjeseca, međutim timovi za razminiranje tek trebaju pretražiti područje u potrazi za neeksplodiranim granatama.

17:40 "SAD će osigurati dodatnih 457,5 milijuna dolara civilne pomoći za spašavanje života i jačanje kapaciteta naših ukrajinskih partnera u provedbi zakona i kaznenog pravosuđa", najavio je Antony Blinken.

 

 

16:52 Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tokom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, naznačivši kao mogući uzrok curenje plina. Više pročitajte >>OVDJE

16:51 Mađarska se treba pripremiti za produljen rat u susjednoj Ukrajini, rekao je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban i kritizirao sankcije Europske unije Rusiji za koje kaže da su imale suprotan učinak i utjecale na veće cijene energenata.

Orban, dugo u sukobu s EU-om zbog nekih njegovih politika koje Bruxelles smatra antidemokratskim, pozvao je na primirje i rekao da sankcije Rusiji zadaju udarac europskom gospodarstvu.

Orban je ponovno izabran za četvrti uzastopni mandat u travnju, a sada se suočava sa sve većom inflacijom, padom povjerenja potrošača i izgledima za recesiju iduće godine.

Rekao je parlamentu da ne iznenađuje što padaju europske vlade, misleći na izbore u Italiji u nedjelju nakon kojih se čini da će Giorgia Meloni voditi najdesniju talijansku vladu od Drugog svjetskog rata.

"Sa sigurnošću možemo reći da su Europljani zbog sankcija postali siromašniji, dok Rusija nije pala na koljena", rekao je Orban. "Ovo oružje je imalo suprotan učinak, sankcijama je Europa pucala sama sebi u nogu", naglasio je.

16:50 Samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u zemlji od Drugoga svjetskog rata, poglavar Ruske pravoslavne Crkve je rekao da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha.

Patrijarh Kiril ključan je Putinov saveznik i osoba koja podupire invaziju na Ukrajinu. I ranije je kritizirao one koji se protive ratu te je Ruse pozvao da se priklone Kremlju.

"Mnogi umiru na bojištu", rekao je Kiril (75) u svome prvom nedjeljnom obraćanju vjernicima od naredbe o mobilizaciji.

"Crkva moli da ova bitka što prije prestane i da se što manje braće međusobno ubija u ovome bratoubilačkom ratu. Istodobno Crkva shvaća da, ako netko vođen osjećajem dužnosti i potrebom da ispuni prisegu... otiđe kako bi obavio ono što od njega zahtijeva dužnost i ako osoba umre izvršavajući tu dužnost, tada su takvi ljudi nedvojbeno počinili djelo jednako žrtvi. Žrtvovat će se za druge. I stoga vjerujemo da ova žrtva pere sve grijehe koje je osoba počinila", kazao je ruski patrijarh.

16:45 Svjetske zalihe žitarica približavaju se najnižim razinama unatrag gotovo 10 godina, unatoč obnovi ukrajinskog izvoza, budući da isporuke nisu dovoljne, a urod je u drugim velikim proizvođačima manji no što se očekivalo, pokazuju podaci.

Loši vremenski uvjeti u ključnim poljoprivrednim proizvođačima, od Sjedinjenih Država do Francuske i Kine smanjili su urod žitarica i zalihe, povećavajući opasnost od gladi u siromašnijim dijelovima svijeta.

Uvoznici, proizvođači hrane i stočari nadali su se da će se žitarice biti dostupnije nakon obnove ukrajinskog izvoza preko crnomorskih luka i velikih zasijanih površina u SAD-u.

13:51 Muškarac se u znak prosvjeda protiv mobilizacije zapalio, javlja Sky News. Društvenim mrežama kruži snimka kako odvode muškarca omotanog u plavu plahtu. U objavi se navodi da je muškarac vikao kako ne želi sudjelovati u ratu. Sve se dogodilo u Rjazanju, gradu na zapadu Rusije. 

13:50 Kremlj je u ponedjeljak priznao "pogreške" počinjene pri mobilizaciji rezervista koji trebaju ići u borbu u Ukrajinu te istaknuo da u ovome trenutku još "nema odluke" o zatvaranju granica unatoč prosvjedima i bijegu brojnih ruskih državljana u inozemstvo.

"U nekim je slučajevima ukaz o mobilizaciji prekršen", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši kako se nada da će "pogreške biti ispravljene".

Vlasti su priopćile da će se mobilizacija 300.000 rezervista odnositi samo na osobe s vojnim iskustvom i potrebnim vještinama, no uočeni su brojni slučajevi mobilizacije starijih, bolesnih ili neiskusnih osoba kao i studenata.

Mobilizacija je potaknula prosvjede i uhićenja više tisuća demonstranata otkako je prošli tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin objavio ukaz.

12:51 Društvenim mrežama kruži snimka na kojoj se vidi muškarac kako baca Molotovljeve koktele na vojni ured u Urjupinsku. Muškarac vozi automobil do ulaza u zgradu lokalne uprave u središtu ruskog grada. Zatim se može vidjeti kako pali nekoliko Molotovljevih koktela, bacajući ih jednog po jednog na ulaz u zgradu. Gradske vlasti potvrdile su da je zgrada zapaljena rano jutros, a jedan muškarac je priveden. Šteta je minimalna, a ozlijeđenih nema, dodaju, javlja Sky News.

12:50 Ruski poslovni čovjek Jevgenij Prigožin rekao je u ponedjeljak da je privatnu vojnu tvrtku Wagner osnovao 2014. godine, čime je prvi put potvrdio povezanost s vojnim plaćenicima iako je ranije tužio novinare koji su o tome izvještavali.

Grupa Wagner, koju čine veterani iz ruskih oružanih snaga, borila se, primjerice, u Libiji, Siriji, Maliju, Srednjoafričkoj Republici. Služba za odnose s javnošću Prigožinove tvrtke za catering Concord objavila je te komentare na društvenoj mreži VKontakte u odgovoru da komentira zbog čega je prestao negirati povezanost s Wagernom.

"Osobno sam čistio staro oružje, slagao zaštitne prsluke i pronašao stručnjake koji mi u tome mogu pomoći. Tada, 1. svibnja 2014., rodila se skupina domoljuba koja je poslije postala poznat kao Bataljun Wagner", napisao je Prigožin.

"Ponosim se što sam im omogućio da ostvare svoje pravo obrane interesa domovine", objavio je. Concord, Prigožinova tvrtka za catering, potvrdila je Reutersu da je Prigožinova izjava autentična.

Poznat kao "Putinov kuhar" zbog ugovora o cateringu koje ima s Kremljom, Prigožin je jedan od poslovnih ljudi i Kremlju bliskih osoba protiv kojih su Sjedinjene Države i Europska unija donijele sankcije. Osim zbog povezanosti s Grupom Wagner, Prigožin je sankcioniran i zbog farme trolova nazvane Internet Research Agency, putem koje je Rusija, kako to tvrdi Washington, nastojala utjecati na američke izbore. Grupa Wagner utemeljena je 2014. pošto je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim i počela pomagati proruske separatiste u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

12:43 Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko sastao se u Sočiju s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Dvojica predsjednika razgovarala su i o mobilizaciji rezervista u Rusiji. Lukašenko se u razgovoru osvrnuo na izvješća o mnogim Rusima koji bježe iz zemlje jer ne žele ići u Ukrajinu.

"Ima svakakvih ljudi. Možda je to prikriveni blagoslov. Sada će se pokazati tko je tko. U mojoj zemlji kruže strašne priče o mobilizaciji. Neki ljudi su pobjegli iz Rusije", izjavio je Lukašenko. 

11:58 Više od 2350 ljudi privedeno je diljem Rusije otkako je Vladimir Putin prošlog tjedna objavio djelomičnu mobilizaciju, javlja Nezavisna skupina za praćenje prosvjeda OVD-Info. Tijekom vikenda uhićene su stotine ljudi, a jučer su u Dagestanu održani veliki prosvjedi.

11:56 Ruski političar Sergej Tsekov izjavio je da svim vojno sposobnim muškarcima treba zabraniti putovanje u inozemstvo.

Tsekov je dodao kako treba i povećati novčane kazne za izbjegavanje poziva u vojsku s 3000 na 50.000 rubalja. Nakon što se praksa prouči, moguće je uvesti i kaznenu odgovornost za izbjegavanje poziva u vojsku, tvrdi Tsekov.

11:29 Unovačeni vojnici iz Rusije počinju pristizati u baze i sada slijedi izazov njihova obučavanja, javlja Sky News.

11:25 Danas bi se trebali sastati ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko. Dvije zemlje su bliski saveznici, a Rusija je koristila baze u Bjelorusiji za svoje vojnike i opremu.

Dopisnik Sky Newsa Alex Rossi rekao je da su se pojavile glasine da bi Bjelorusija također mogla pokušati mobilizirati svoje trupe da se pridruže ratnim naporima u Ukrajini. Bjeloruske vlasti to su opovrgnule, ali za danas je ipak najavljen sastanak između dva saveznika. 

10:51 Kazahstan, jedan od najbližih saveznika Rusije, neće priznati moguću rusku aneksiju istočnih regija Ukrajine nakon tamošnjih referenduma, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova te srednjoazijske zemlje.

10:34 Ruski patrijarh Kiril tijekom nedjeljne mise izjavio je kako "žrtvovanje samoga sebe za ispunjenje vojne dužnosti čisti od svih grijeha", referirajući se na rat u Ukrajini. Više o tome OVDJE.

10:20 Ukrajina je u nedavno oslobođenom Izjumu otkrila još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Sankcije se trebaju nastaviti. One će imati politički, ali i financijski utjecaj", dodao je Zelenski. 

Ruske vlasti nisu još komentirale tvrdnju ukrajinskog predsjednika o grobnicama u gradu na sjeveroistoku napadnute države, no Moskva je dosad negirala sve zločine i napade na civile pripisane njoj.

10:17 U ponedjeljak se, već četvrti dan zaredom, u Ukrajini održavaju referendumi o pripajanju četiriju regija Rusiji. Dužnosnici regija Luhanska, Donecka, Hersona i Zaporižje nose glasačke kutije od vrata do vrata uz pratnju pripadnika službe sigurnosti, rekao je regionalni guverner Luhanska.

Sergij Gajdaj kazao je da se imena stanovnika uklanjaju s popisa ako odbiju glasati ili ako nepropisno glasaju. "Žena hoda ulicom i mikrofonom poziva stanovnike da se odazovu referendumu", dodao je. "Predstavnici okupiranih snaga idu od vrata do vrata s glasačkim kutijama. I to je tajno glasanje?" zapitao se Gajdaj.

Ruske snage uglavnom kontroliraju teritorij četiriju regija koje predstavljaju oko 15 posto Ukrajine ili otprilike teritorij veličine Portugala, dok je Krim, anektiran 2014., veličine Belgije. Ruski parlament - Duma - mogao bi formalizirati aneksiju u sljedećih nekoliko dana.

9:09 Društvenim mrežama dijeli se video iz mjesta Ust-Ilimsk u regiji Irkutsk u Sibiru. Tamo je jedan mladić puškom napao vojni ured za regrutaciju. Uznemirujuća snimka prikazuje muškarca s puškom kako puca u drugog muškarca. Ljudi koji se nalaze u vojnom uredu za regrutaciju potom bježe i vrište.

Napadač je navodno viknuo: "Nitko se neće boriti, sad ćemo svi kući!" Inače, u Rusiji traje djelomična mobilizacija za rat u Ukrajini.

The Guardian navodi da u napadu ima ranjenih, a među njima je i šef ureda za regrutaciju. Nije jasno je li preživio napad. Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se vidi kako ga bolničari nepomičnog iznose iz zgrade i stavljaju na nosila. 

Mediji prenose i da je napadač uhićen. Radi se o 25-godišnjem muškarcu.

6:00 Japan je odlučio zabraniti izvoz robe povezane s kemijskim oružjem u Rusiju, što je dodatna sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, dok je Tokio "duboko zabrinut" zbog moguće upotrebe nuklearnog oružja, poručio je u ponedjeljak glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno.

Japan je također dodao 21 rusku organizaciju, među kojima su znanstveni laboratoriji, na popis sankcioniranih tijela, navodi se u vladinom priopćenju objavljenom nakon sastanka vlade u ponedjeljak.

Vlada je tada službeno odobrila nove sankcije koje je najavio šef japanske diplomacije na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G7 prošloga tjedna.

"Japan je duboko zabrinut zbog mogućnosti korištenja nuklearnog oružja tijekom ruske invazije na Ukrajinu", kazao je Matsuno medijima, dodajući da će Japan nastaviti podržavati Ukrajinu.

5:55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu emitiranom u nedjelju da je Ukrajina od Sjedinjenih Država dobila sofisticirane sustave protuzračne obrane. Riječ je o prvom priznanju da je Ukrajina dobila napredni raketni sustav zemlja-zrak NASAMS, koji je Kijev dugo tražio, a čiju je isporuku odobrio Washington krajem prošlog mjeseca.

"Apsolutno trebamo da Sjedinjene Države pokažu vodstvo i daju Ukrajini sustave protuzračne obrane.

Pročitajte i ovo Pravoslavni patrijarh Kiril nedjeljna misa Ruski patrijarh šokirao: "Umiranjem u Ukrajini čisti se od svih grijeha..."

Želim zahvaliti predsjedniku (Joeu) Bidenu na pozitivnoj odluci koja je donesena", rekao je Zelenski. Ali vjerujte mi, to nije ni približno dovoljno da pokrije civilnu infrastrukturu, škole, bolnice, sveučilišta, domove Ukrajinaca, dodao je.

Što se događalo u nedjelju, pogledajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene