Obavijesti Video Pretražite Navigacija
59. DAN INVAZIJE

VIDEO I dalje traju zračni napadi na Mariupolj, Rusija prijeti moćnim raketama

Danas je 59. dan ruske invazije na Ukrajinu. Turski predsjednik Tayyip Erdogan očekuje telefonske razgovore sa ruskim i ukrajinskim kolegama u nadi da će se sastati s njima u Istanbulu kako bi se okončao sukob između Rusije i Ukrajine.

 

  • Španjolska je vratila svoje veleposlanstvo u Kijev.
  • Gradonačelnik Mariupolja Petro Andriuščenko napisao je na Telegramu da je u Mariupolju pronađena nova masovna grobnica.
  • Rusija je lansirala četiri projektila iz Crnog mora na Ukrajinu.
  • Rusi su preuzeli skladište oružja u Harkivu.
  • Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres sastat će se u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćio je Kremlj.
  • Ruska vojska završava identificiranje područja na istoku zemlje gdje će započeti svoje glavne udare.
  • Moskva će vjerojatno pojačati svoje vojne napade u istočnoj Ukrajini i obalnim regijama zemlje, tvrdi visoki dužnosnik EU-a.
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja.
  • Ukrajinski zastupnik rekao je da pad opkoljenog grada Mariupolja "nije pitanje vremena" već "pitanje resursa".

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:38 Azovski bataljon objavio je snimku iz čeličane u Mariupolju u kojoj se već dva mjeseca skrivaju vojnici i oko 1000 civila. Više čitajte OVDJE 

 

13:03 Rusija je u subotu objavila da do jeseni planira rasporediti svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države.

Cilj koji je otkrio Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskozmos, ambiciozan je jer je Rusija izvijestila o svom prvom probnom lansiranju te rakete tek u srijedu, a zapadni vojni stručnjaci kažu da će biti potrebno više testiranja prije nego što se raketa može rasporediti.

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene tisuće kilometara u Sjedinjenim Državama ili Europi. Više o tome čitajte OVDJE

12:45 Ruske snage nastavile su sa zračnim udarima na čeličanu Azovstal u Mariupolju, posljednjoj liniji otpora ukrajinskih snaga u tom lučkom gradu, objavio je u subotu savjetnik predsjednika Ukrajine Oleksij Arestovič. Govoreći na državnoj televiziji, Arestovič je ustvrdio da su Rusi pokrenuli juriš na Azovstal, javlja The Guardian.

12:30 Ukrajinski vojni dužnosnik Oleh Sinjehubov rekao je kako su ruske snage nastavile granatirati grad Harkiv.

"Ruski okupatori nastavljaju pucati na civilnu infrastrukturu Harkiva i regije. Okupatori su tijekom dana napali 56 puta i ranili su 19 ljudi, a poginulo je dvoje", objavio je, prenosi CNN.

12:00 Svi gradovi pod ukrajinskom upravom u istočnoj regiji Lugansk izloženi su stalnom i sve jačem bombardiranju ruskih snaga u subotu, kazao je guverner Sergij Gajdaj putem televizije.

Rekao je da ukrajinske snage napuštaju neka naselja kako bi se regrupirale, no da to nije znak velikog nazadovanja.

Rusija negira da je ciljala civilne zone.

11:35 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk upozorila je stanovnike koji se danas spremaju za evakuaciju da budu oprezni jer vlada ima informaciju da će i Rusija paralelno otvoriti humanitarne koridore prema svojoj zemlji.

"Budite budni i oprezni. Nemojte nasjesti na prevare i provokacije", kazala je, prenosi The Guardian.

11:00 Rusija kaže da je srušila ukrajinski borbeni avion Su-25 i uništila tri helikoptera Mi-8 u regiji Harkiv.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je niz uspjeha jer su njihove zračne snage preko noći gađale više ukrajinskih vojnih objekata.

BBC nije u mogućnosti neovisno provjeriti tvrdnje. Ukrajinska strana još nije odgovorila.

9:51 Nekadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i aktualni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije u subotu je na aplikaciji Telegram objavio da Europa neće dugo izdržati bez ruskog plina.

"Cijenimo dosljednost i principijelnost naših europskih partnera. Posebice kada uzmemo u obzir najnovije podatke Međunarodnog monetarnog fonda da Europa bez ruskog plina ne može više od šest mjeseci. Ali iskreno, jedva da i tjedan dana može izdržati", objavio je.

9:43 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres posjetit će Moskvu idući tjedan kako bi se sastao s ruskim predsjedinkom Vladimirom Putinom nakon čega odlazi u Ukrajinu na pregovore s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Guterres u Moskvu odlazi u utorak kako bi se sastao s Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, kazala je glasnogovnornica Eri Kaneko u New Yorku.

"Nada se da će razgovarati o načinima da se hitno postigne mir", kazala je Kaneko.

Sa Zelenskim, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i osobljem agencija UN-a sastat će se u četvrtak kako bi raspravljao o povećanju humanitarne pomoći, kazao je ured glasnogovornice UN-a u priopćenju.

Guterres je vođe dviju zemalja na sastanak pozvao zasebnim pismima koje je proslijedio stalnim misijama UN-a tih zemalja.

Guterres je u utorak pozvao na četverodnevno primirje povodom pravoslavnog Uskrsa počevši od četvrtka kako bi civilima omogućio siguran izlaz iz područja zahvaćenih sukobom te dostavu humanitarne pomoći u pogođena područja.

9:30 Reuters javlja kako bi danas trebao biti otvoren humanitarni koridor iz Mariupolja za evakuaciju civila. Najavila je to potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk i kazala kako bi "ako sve prođe u redu", evakuacija trebala početi u podne. U opkoljenom gradu nalazi se još oko 100.000 civila.

Stravične priče o kršenjima ljudskih prava

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čemu to? VIDEO Rusi likuju: Objavili video tenka koji drifta razrušenim Mariupoljem i gazi sve pred sobom

9:25 Međunarodno humanitarno pravo "odbačeno je" u Ukrajini, a ruska invazija na susjednu zemlju dovela je do "stravičnih priča" o kršenjima ljudskih prava, rekla je u petak najviša dužnosnica UN-a za ljudska prava.

Ured UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi objavio je da ima sve više dokaza o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, koje su optužene za neselektivno granatiranje i bombardiranje naseljenih područja, uz uništavanje bolnica, škola i druge civilne infrastrukture.

Osim neselektivnih napada i uskraćivanja medicinske pomoći, postoje stotine izvješća o proizvoljnim ubojstvima i seksualnom nasilju otkako je Rusija pokrenula svoj napad prije gotovo dva mjeseca.

"Naš dosadašnji rad detaljno je pokazao užasnu priču o povredama počinjenim nad civilima", rekla je u priopćenju Michelle Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Bacheletin ured potvrdio je 5264 civilne žrtve - 2345 ubijenih i 2919 ozlijeđenih - od početka rata 24. veljače.

"Znamo da će stvarne brojke biti mnogo veće kad užasi u područjima intenzivnih borbi, kao što je Mariupolj, izađu na svjetlo dana", rekla je.

"Pojavljuju se podaci o razmjerima nasumičnih pogubljenja civila u područjima koja su okupirale ruske snage", dodala je, ukazujući na dobro dokumentiran masakr stanovnika u kijevskom predgrađu Buči.

Uredu UN-a iz cijele Ukrajine izneseno je 75 optužbi za seksualno nasilje nad ženama, muškarcima i djecom, većinom u regiji Kijev.

Ured je izbrojao 114 potvrđenih napada na medicinske ustanove u Ukrajini. No, pretpostavlja se da je i stvarni broj veći.

Napad 8. travnja na željeznički kolodvor u Kramatorsku, u kojem je kazetno streljivo ubilo 60 civila, pokazao je da se zanemaruju načela međunarodnog humanitarnog prava, dodala je Bachelet.

U međuvremenu, Andrij Nebitov, šef policije kijevske regije, rekao je da su njegove snage otkrile oko 1000 leševa otkako su se ruske snage povukle iz grada.

8:22 Ruske snage nisu ostvarile veći napredak u posljednja 24 sata unatoč pojačanoj aktivnosti, jer ukrajinski protunapadi i dalje ometaju njihove napore, priopćila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Unatoč tome što je Rusija navodno osvojila lučki grad Mariupolj, teške borbe nastavljaju otežavati pokušaje Moskve dakontrolira grad, ometajući njihov napredak u regiji Donbas, tvitalo je Ministarstvo obrane u redovnom biltenu.

Ruske zračne i pomorske snage nisu uspostavile kontrolu ni u jednoj domeni zbog učinkovitosti zračne i pomorske obrane Ukrajine, stoji u priopćenju.

Ruske jedinice ukopane su na nekoliko mjesta u istočnoj Ukrajini, objavio je ukrajinski glavni stožer u svom izvješću u petak kasno navečer.

U posljednja 24 sata ruske snage napale su grad Slavjansk u Doneckoj oblasti i učvrstile se u malom mjestu Lozova, glavnom željezničkom čvoru u regiji Harkiv, naveli su ukrajinski generali.

Na područjima Selena Dolina u Doneckoj oblasti i Krima u regiji Luhansk, koja su oko 40 kilometara istočno i osvojena su prije nekoliko dana, ruske postrojbe pripremaju se za daljnje ofenzive.

Ukrajina vjeruje da su se učvrstili u gradu Stepne u Doneckoj regiji.

Ukrajinske snage uspjele su u području Rubišne odbiti napade u regiji Luhansk, koje je oko 80 posto navodno već pod ruskom kontrolom.

U lučkom gradu Mariupolju, Rusija nastavlja zračne napade i blokira čeličanu Azovstal, gdje se nalazi više od 2000 ukrajinskih militanata, navodi se u izvješću.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, u regijama Luhansk i Doneck nalazi se oko 44.000 ukrajinskih vojnika.

Navodi se da ruska vojska i separatisti imaju snage koje broje između 60.000 i 80.000 ljudi na istim područjima.

Ukrajina vjeruje da rusko zapovjedništvo ima za cilj opkoliti ukrajinske jedinice u Donbasu.

8:00 Volodimir Zelenski komentirao je izjave ruskog zapovjednika, koji je rekao da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom jer bi to omogućilo pristup separatističkoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji.

"Pa, ovo samo potvrđuje ono što sam mnogo puta rekao: ruska invazija na Ukrajinu bila je zamišljena samo kao početak, onda žele zauzeti druge zemlje", rekao je Zelenski.

7:50 Jedan mornar je poginuo, 27-ro je nestalih, a spašeno je 396 članova posade ruske raketne krstarice Moskve koja je potonula prošlog tjedna, objavila je u petak novinska agencija RIA pozivajući se na rusko ministarstvo obrane. Rusija tvrdi da je Moskva, vodeći brod njezine crnomorske flote, potonuo prošlog tjedna uslijed požara koji je prouzročio eksploziju streljiva. Ukrajina tvrdi da je pogodila ruski ratni brod protubrodskim raketama, a viši američki dužnosnik prošlog je tjedna rekao da Sjedinjene Države vjeruju da je Moskva pogođena dvjema ukrajinskim raketama Neptun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PONOS FLOTE Rusko ministarstvo oglasilo se s novim informacijama o potonuloj krstarici Moskva, objavili i koliko je poginulih i nestalih

7:38 Španjolska je vratila svoje veleposlanstvo u ukrajinsku prijestolnicu Kijev, objavio je u petak španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, prenosi dpa. Španjolska je jedna od prvih zemalja koje su ponovno otvorile veleposlanstvo u Kijevu nakon početka rata. Zemlje poput Italije i Velike Britanije najavile su da bi mogle uskoro vratiti svoja veleposlanstva. Više od 16 zemalja vratilo je svoja veleposlanstva Kijev ili su objavili da će to učiniti, navodi portal Politico. Španjolski ured zatvoren je od početka ruske invazije u veljači, ali je povlačenje ruskih snaga sa sjevera zemlje omogućilo ponovno otvaranje.

7:35 Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak ruskog veleposlanika kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" oko izjava visokog ruskog vojnog zapovjednika o tome da je stanovništvo koje govori ruski u toj zemlji ugnjetavano.

"Te izjave nemaju utemeljenja. Moldavija je neutralna zemlja i taj princip moraju poštivati svi međunarodni sudionici, uključujući Rusku Federaciju", objavilo je moldavsko ministarstvo na svojoj interntskoj stranici.

Ruske novinske agencije Tass i Interfax ranije u petak prenijele su izjavu Rustama Minnekajeva, zamjenika zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga, kako Rusija planira pod punu kontrolu staviti Donbas i južni dio Ukrajine tijekom druge faze onoga što naziva specijalnom vojnom operacijom. Time bi, kazao je, Rusija poboljšala svoj pristup moldavskoj pobunjeničkoj, proruskoj regiji Pridnjestrovlju, koja graniči s Ukrajinom, a Kijev strahuje da bi i iz te rijegije mogli biti pokrenuti napadi na njezin teritorij.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da komentari ruskog generala pokazuju da Rusija želi napasti i druge zemlje te da je napad na Ukrajinu bio samo početak.

Što se događalo 58. dana rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene