Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Kaos u Rusiji: U nizu gradova uhićeno više od tisuću prosvjednika na skupovima protiv mobilizacije

Rat u Ukrajini ušao je u 210. dan. Ruski parlament pojednostavio je stjecanje državljanstva za strance koji služe u ruskoj vojsci.

 

  • Vladimir Putin održao je u srijedu govor, nakon što je u utorak bio odgođen
  • Poručio je da kreće djelomična mobilizacija
  • Naglasio je da je glavni cilj oslobađanje ljudi u regiji Donbas
  • Sastali se Dodik i Putin u Moskvi
  • 92 posto Ukrajinaca želi svoju zemlju vidjeti u Europskoj uniji

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:48 Rusija je oslobodila neke ukrajinske borce koje je zarobila nakon dugotrajne bitke za lučki grad Mariupolj ranije ove godine, objavio je ukrajinski javni medijski servis Suspline.

Suspilne se poziva na pukovniju Azov koja je predvodila obranu čeličane Azovstal. Razmjena zarobljenika navodno je bila u blizini sjevernog ukrajinskog grada Černihiva.

23:05 Turska je u srijedu osudila "nezakonite" ruske referendume o pripojenju u četirima ukrajinskim oblastima pod ruskom kontrolom.

"Takve nezakonite gotove čine međunarodna zajednica neće priznati", ističe se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Turska nikad nije priznala rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima u prvim mjesecima latentnog sukoba što je izbio 2014. i završio se ruskom intervencijom u Ukrajini 24. veljače.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji održava veze s Kijevom i s Moskvom, pokušao je organizirati pregovore i postići primirje, ali zasad u tome nema uspjeha.

No odluka Moskve da uskoro raspiše referendume o pripojenju osvojenih područja i djelomično mobilizira pričuvnike svjedoči o zaoštravanju sukoba.

Predsjednik Erdogan je u utorak poručio svjetskim čelnicima okupljenim u UN-u u New Yorku da Moskvi i Kijevu treba pomoći kako bi "dostojanstveno" riješili krizu.

22:52 Služba sigurnosti Ukrajine objavila je snimku presretnutog poziva ruskog vojnika u kojem se, čini se, žalio na neuspjehe s kojima su se ruske trupe suočile posljednjih mjeseci.

"Lokalci nas ovdje mrze. Naši siluju lokalne žene", rekao je vojnik, dodajući da su male ili nikakve šanse da se uskoro vrati kući.

22:33 Stanovnici Moskve primijetili su po gradu letke na kojima piše da će im pozivom na broj pomoći da izbjegnu prisilnu regrutaciju i mobilizaciju. Kako se pokazalo, broj naveden na letcima pripada vojnom komesarijatu.

22:11 Američki predsjednik Joe Biden i premijerka Liz Truss opisali su nedavne izjave Vladimira Putina o Ukrajini kao "ratoborne".

Na njihovom sastanku na Općoj skupštini UN-a, čelnici su rekli da njegovi postupci "naglašavaju potrebu da saveznici nastave svoju gospodarsku i vojnu potporu Ukrajini".

"Premijerka je obavijestila predsjednika Bidena o svojoj nedavnoj najavi da će se UK ponovno obvezati na barem istu razinu obrambene potpore Ukrajini sljedeće godine", rekao je glasnogovornik Downing Streeta, prenosi Sky News.

21:11 Ministri vanjskih poslova Europske unije održat će izvanredan sastanak u New Yorku kasnije u srijedu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova borave u New Yorku na godišnjem sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell rekao je da Putinova najava mobilizacije - koja uključuje poteze za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnju korištenjem nuklearnog oružja za obranu Rusije - pokazuje paniku i očaj.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

21:08 Preko 1000 prosvjednika uhićeno je na skupovima protiv mobilizacije koji se održavaju diljem Rusije, piše The Guardian.

Prosvjedi dolaze nakon naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji dok se ruske snage suočavaju s nizom neuspjeha u invaziji na Ukrajinu.

21:00 Premijer Andrej Plenković je razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, Hrvatom koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva u srijedu.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

20:50 Situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji se "dodatno pogoršava", upozorio je u srijedu glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, nakon ukrajinskih optužbi da ju je Rusija opet granatirala.

"Situacija se dodatno pogoršava i ne možemo si dopustiti luksuz da čekamo da se dogodi katastrofa", rekao je Grossi nakon sastanka o tom pitanju s francuskim izaslanstvom u UN-u koji je otvorio predsjednik Emmanuel Macron.

Direktor IAEA-e je istaknuo da je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom s kojim se u srijedu dopodne sastao na marginama UN-ove Opće skupštine.

"Sve dok se bombardiranje nastavlja, opasnost je golema", rekao je.

Ukrajinske vlasti su u srijedu optužile Rusiju da je ponovno granatirala najveću nuklearku u Europi, tvrdeći da stupanj radijacije u elektrani ne premašuje propisane vrijednosti.

U izvješću o novom granatiranju, državni operator ukrajinskih nuklearnih elektrana Enerhoatom pozvao je u srijedu IAEA-u na "odlučnije djelovanje" protiv Moskve.

Elektrana Zaporižja koju su ruske snage zauzele u prvim tjednima invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače, gađana je mnogo puta zadnjih mjeseci. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za napade i za nuklearnu ucjenu.

19:45 Vijest o tome da je Rusija oslobodila deset ratnih zarobljenika u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina - Vjekoslava Prebega, komentirao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Njegovu obraćanje možete pogledati >>OVDJE.

19:40 Gostujući u Dnevniku Nove TV, Putinove prijetnje analizirao je analitičar Ivica Mandić.

"Čitav govor je koncipiran za unutarnjepolitičku potrebu. Očigledno, od sinoć su nastali neredi u Kremlju. Tamo vlada određena razina kaosa", istaknuo je Mandić.

Cijelu analizu možete pogledati >>OVDJE.

19:32 Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ekskluzivno je za Dnevnik Nove TV govorio o ruskim prijetnjama.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

19:30 Dopisnik Al Jazeere Balkans Ivica Puljić komentirao je za Dnevnik Nove TV Putinove prijetnje i njihov odjek u Ujedinjenim narodima.

Osvrnuvši se na ujedinjenost zemalja oko stava prema Rusiji, Puljić je kazao kako se može reći da jesu.

"Naravno, ako govorimo o Zapadnim zemljama. Američki predsjednik je bio dosta oštar prema Rusiji, što se moglo i očekivati. Tu su sve Zapande zemlje, premijeri ili predsjednici i ministri vanjskih poslova koji se stalno sastaju i to je jedna od prednosti UN-a. Na Općoj skupštini nije potrebna nikakva procedura, ne trebaju nikakve pripreme koje znaju mjesecima trajati", istaknuo je Puljić.

Puljić je u srijedu razgovarao sa prvim čovjekom NATO saveza, Jensom Stoltenbergom. "On kaže da je NATO savez spreman za sve što Rusija priprema i da jednostavno oni ne žele da dođe ni do kakvih sukoba, ali ako Putin nastavi ovakvim svojim tokom da će NATO biti spreman i da, što se NATO-a tiče, ne treba brinuti", pojasnio je Puljić.

Komentiravši odjek poruka američkog predsjednika, Puljić je istaknuo kako je vrlo jasno da su Amerikanci spremni za bilo koji scenarij.

"Imaju fantastične podatke još i prije nego što je počela ova agresija krajem veljače. Oni dijele te informacije sa svojim saveznicima koji su došli u UN. Američki saveznici apsolutno znaju da SAD stoji uz njih kao najjači segment i najjača komponenta NATO saveza. Tu nema, čini se, nikakvih dilema i ovdje postoji apsolutno jedinstvo što je danas potvrdio i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg", rekao je Puljić za Dnevnik Nove TV.

Puljić je dodao i da UN ne može apsolutno ništa učiniti da zaustavi rat u Ukrajini. "Da se pokuša učiniti, Rusija će blokirati jer imaju pravo veta. I o tome je govorio Biden. Rekao je se mora izvršiti ta reforma upravo kada je pravo veta u pitanju. Tako da su Ujedinjeni narodi apsolutno blokirani, osim ako neka tema može otići na Opću skupštinu UN-a, ali to nema nikakvu izvršnu snagu kao što imaju rezolucije Vijeća sigurnosti. UN je zgodno mjesto za priču, osudu i stavljanje na svjetsku scenu, ali apsolutno ništa drugo ne mogu učiniti", zaključio je Puljić u Dnevniku Nove TV.

19:00 Društvenim mrežama i dalje se šire snimke prosvjeda i uhićenja prosvjednka na ruskim ulicama nakon što je čelnik države Vladimir Putin objavio da će krenuti djelomična mobilizacija.

18:30 Ne prestaju reakcije na Putinove prijetnje korištenjem i nuklearnog oružja. Sve je za Dnevnik Nove TV komentirao i Tonči Tadić.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

18:25 Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

18:21 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je, komentirajući poruke ruskog šefa države o mogućom reagiranju Kremlja, kako vjeruje da Vladimir Putin ne blefira kad govori o svojim daljim potezima, javila je agencija Tanjug.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

17:59 Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao je u srijedu plan vlasti proruskih separatista u Ukrajini da provedu referendume o ujedinjenu Donecke i Luhanske oblasti s Rusijom, a kazao je kako i bi iz Republike Srpske mogli biti poslani promatrači koji će te referendume nadzirati.

"Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo s razumijevanjem i vjerujemo da su njihov izraz i želja da se pridruže Rusiji objektivni", kazao je Dodik za rusku agenciju Sputnjik.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

17:40 Američki predsjednik Joe Biden pred skupštinom UN-a je održao govor. Rekao je da ruski rat prestavlja gašenje prava Ukrajine da postoji kao država i kao narod. 

"Sada vidimo napade na škole, željezničke postaje, bolnice.. još užasnije dokaze ruskih ratnih zločina", rekao je Biden.

"Tko god da ste, gdje god živite, u što god vjerujete - od toga bi vam se trebala lediti krv u žilama. Zato se 141 nacija u Generalnoj skupštini okupila kako bi nedvosmisleno osudila rat Rusije protiv Ukrajine", dodao je Biden.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

17:25 Društvenim mrežama šire se snimke koje navodno prikazuju prosvjede u Novosibirsku, gradu u Rusiji. Na jednoj od snimki policija obara prosvjednika na tlo, a uhićeno ih je desetak.

Također, društvenim se mrežama širi snimka automobilske kolone na granici Rusije sa Finskom.

17:18 Govoreći za BBC, Evgenij Popov, član Putinove stranke i voditelj na ruskoj državnoj televiziji rekao je kako Rusija neće prva napasti zapadne zemlje, ali je upozorio da će odgovoriti ako bude napadnuta.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

16:55 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, reagirao je na prijetnju ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je ranije građanima objavio djelomičnu mobilizaciju, a svijetu zaprijetio upotrebom nuklearnog oružja.

"Prijetiti nuklearnim oružjem... Ukrajincima? Putin još uvijek ne razumije s kim ima posla", poručio je Podoljak.

16:33 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu kako ne vjeruje da će svijet dopustiti Vladimiru Putinu upotrebu nuklearnog oružja, obećavši da će nastaviti s oslobađanjem ukrajinskog teritorija koji su zauzele ruske snage. 

Intervju Zelenskog za njemački BILD TV objavljen je nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik obznanio djelomičnu mobilizaciju i upozorio da će Moskva odgovoriti na "nuklearnu ucjenu" Zapada.

Prva je to takva mobilizacija u Rusiji od Drugog svjetskog rata i predstavlja najveću eskalaciju od početka ruske invazije na susjednu zemlju u veljači.

"Ne vjerujem da će on (Putin) upotrijebiti to oružje. Mislim da mu svijet neće dopustiti da upotrijebi to oružje", rekao je Zelenski, prema transkriptu koji su objavile novine.

"Sutra Putin može reći: osim Ukrajine, želimo i dio Poljske, inače ćemo koristiti nuklearno oružje. Ne možemo raditi te kompromise", dodao je.

Ukrajina je ponovno zauzela dijelove svog teritorija nakon munjevite protuofenzive posljednjih tjedana, pri čemu nanosi sve veće gubitke ruskim snagama.

Putin je donio odluku o mobilizaciji kao odgovor na ruske neuspjehe, kazao je ukrajinski predsjednik.

"On vidi da njegove jedinice jednostavno bježe", rekao je Zelenski, dodajući da Putin "želi utopiti Ukrajinu u krvi, uključujući i krv svojih vojnika".

Zelenskij je također odbacio planove četiri rusko okupirane ukrajinske oblasti o održavanju referenduma 23. i 27. rujna o priključenju Rusiji.

Poručio je da je riječ o "prevari" koju većina zemalja neće priznati.

"Djelovat ćemo prema našim planovima korak po korak. Siguran sam da ćemo osloboditi naš teritorij", zaključio je.

16:28 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg opisao je najavu Vladimira Putina da će Moskva upotrijebiti "sva sredstva" koja su joj na raspolaganju u ratu u Ukrajini kao dio "opasne i bezobzirne nuklearne retorike", piše CNN.

Stoltenberg je također rekao da je Putin "napravio veliku pogrešnu procjenu" u vezi s invazijom na Ukrajinu.

15:34 Moskovsko tužiteljstvo priopćilo je da je sudjelovanje u prosvjedima i neodobrenim "masovnim događajima" kažnjivo djelo koje može rezultirati "zatvorskom kaznom do 15 godina".

Ranije su ruska oporba i aktivisti pozvali na prosvjede protiv djelomične mobilizacije koju je ranije naredio ruski predsjednik Vladimir Putin.

U međuvremenu, u gradu Irkutsku navodno je uhićeno deset osoba, piše BBC. Na različitim Telegram kanalima objavljeno je kako su na Dalekom Istoku Rusije već počeli prosvjedi protiv mobilizacije.

14:55 Papa Franjo rekao je u srijedu da je "ludilo" pomišljati na korištenje nuklearnog oružja, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio Zapad da ne blefira s tim u vezi.

Papa je također, referirajući se na otkrića masovnih grobnica u Izjumu, rekao da su Ukrajinci izloženi divljaštvu, monstruoznim zločinima i mučenju, nazvavši ih "plemenitim" narodom koji postaje mučenikom.

13:48 Latvija je objavila da neće primati one koji iz Rusije bježe zbog mobilizacije. "Zbog sigurnosnih razloga Latvija neće pružiti humanitarnu ili drugu vizu ruskim državljanima koji izbjegavaju mobilizaciju niti će promijeniti uvjete prolaska granice", rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics.

13:32 Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva Vitalij Kličko  reagirao e na obraćanje Vladimira Putina.

U objavi na Telegramu, Kličko je rekao: "Mobilizacija i nuklearne prijetnje koje je objavio Putin neće pomoći agresoru u osvajanju i uništenju Ukrajine i Ukrajinaca. Tiranin je konačno pokrenuo procese koji će ga pokopati u njegovoj zemlji. A civilizirani svijet mora konačno shvatiti da se zlo mora iskorijeniti iz korijena, a ne pričati o nekakvim iluzornim mirovnim pregovorima".

13:20 Ruska oporba je u srijedu pozvala na prosvjede protiv predsjednika Vladimira Putina nakon što je naredio mobilizaciju 300.000 rezervista, što je Aleksej Navaljni, gorljivi kritičar Kremlja, nazvao neuspjelim "kriminalnom ratom". Ruske proturatne skupine pozvale su na prosvjede protiv mobilizacije.

"To znači da će tisuće ruskih muškaraca, naših očeva, braće i muževa biti bačeno u ralje rata. Sada je rat stigao u svaki dom, u svaku obitelj", objavila je proturatna koalicija Vesna (Proljeće). Vesna poziva Ruse u svim većim gradovima da u srijedu izađu na ulice.

Na prosvjedima nakon samog početka rata, policija je privela 16.000 ljudi. Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, je rekao da Putin šalje sve više Rusa u smrt za rat koji gubi, optužujući ga da želi stotine tisuća ljudi utopiti u krvlju.  Putin je u govoru kazao da je zemlja u ratu sa zapadom oko Ukrajine koju SAD i njegovi saveznici koriste u pokušaju da unište Rusiju.

12:45 Nad svijetom od jutros visi još jedna prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Na pitanja novinara o tome treba li strahovati od nuklearnog rata i je li Hrvatska spremna za tu situaciju odgovarao je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. Više pročitajte ovdje.

12:10 Avionske linije iz Moskve su rasprodane. Najjeftiniji letovi od Moskve do Dubaija koštaju više od 300.000 rubalja (37.000 kuna).

Jedna od zemalja za koje su rasprodane karte je i Srbija. Cijene karata strelovito su narasle.

Sinoć oko ponoći obrambeni analitičar Konrad Muzyka podijelio je snimku zaslona na kojoj se vidi da današnji let košta 80.000 rubalja, što je nešto više od 10.312 kuna. Snimka zaslona pokazuje da su letovi planirani duž ove rute bili dostupni svaki dan barem do sljedećeg utorka. Međutim, danas oko 8:45, nakon obraćanja Putina, letovi planirani za danas bili su rasprodani, a cijene ostalih skočile su u nebo. Nešto više od pola sata kasnije na web-stranici Turkish Airlinesa navedeni su letovi za četvrtak i petak bili nedostupni.

11:50 Glasnogovornik Kremlja odbio je u srijedu odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini.

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale u srijedu nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters.

Prosvjedi u Rusiji Karte (Foto: Screnshoot)

Podaci stranice Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku internetsku stranicu za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa, a ni neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne.

Prosvjedi u Rusiji Karte (Foto: Screenshot)

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je novinarima da će ruska vlada "vrlo brzo" objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom za služenje u Ukrajini.

10:49 Oko 300.000 Rusa mobilizacijom će biti pozvano u rat. Uredbom se pozivaju građani s prethodnim vojnim iskustvom da se pridruže borbi u Ukrajini, a ugovori o služenju vojnog roka koje sklope vojne osobe važe do isteka razdoblja djelomične mobilizacije.
Tri su iznimke po kojima Rusi mogu izbjeći mobilizaciju, piše Sky News.
Prva je temeljem dobi, nakon dostizanja starosne granice za služenje vojnog roka, zatim iz zdravstvenih razloga, ali to treba potvrditi vojno liječničko povjerenstvo koje izdaje potvrdu da je osoba nesposobna za vojnu službu. Treća je u slučaju pravomoćnosti sudske presude o izricanju kazne zatvora.

10:30 Predsjednik Putin i njegov ministar obrane Sergej Šojgu jutros su u svojim nastupima na ruskoj televiziji najavili djelomičnu mobilizaciju. 

"Bit će pozvani samo rezervisti, rekao je Putin. "Ni pod kojim uvjetima studenti ili vojni obveznici neće biti pozvani na služenje, naglasio je Šojgu. Rusko tržište dionica naglo je palo nakon što je Putin objavio tu vijest, a postoje izvještaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz zemlje, piše BBC.

10:20 U strahu od mobilizacije, odnosno kako ne bi završili na ukrajinskom bojištu, dio Rusa počeo je na Googleu pretraživati načine kako napustiti Rusiju.

10:18 Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji došla je samo dan nakon što je donji dom moskovskog parlamenta, Državna duma, poslao prijedlog izmjena zakona o vojnoj službi. Više pročitajte OVDJE.

09:35 Iz cijelog svijeta pljušte reakcije na Putinov govor, više pročitajte OVDJE. 

09:18 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je u srijedu da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 pričuvnika.

Više pročitajte >>OVDJE.

08:45 Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Gillian Keegan za Putinovu prijetnju Zapadu rekla je da je zabrinjavajuća i zastrašujuća. Naglasila je da se u njegovu obraćanju moglo čuti samo još laži. "To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila izrečena", poručila je dodavši da Putinove komentare treba shvatiti ozbiljno. Pozvala je na smirenost pred njegovom prijetnjom da će upotrijebiti nuklearno oružje.

"Neke riječi su na kraju bile prilično zabrinjavajuće. To je nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu. Nisam sigurna ni da on ima kontrolu. Mislim, ovo je očito eskalacija", naglasila je. 

08:12 "I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštititi naš narod, zaštitit ćemo ga. Ne blefiram!" kazao je Putin.

08:09 Putin je naglasio da je glavni cilj oslobađanje ljudi u regiji Donbas. "Mobilizacija počinje od danas, 21. rujna", najavio je.

Rekao je da je riječ o "djelomičnoj mobilizaciji". Istaknuo je da Rusija podržava ljude u dijelovima koje kontroliraju ruske snage u tome da se održe referendumi, dodao je da će uraditi sve što mogu da bi osigurali sigurne uvjete za odražavanje referenduma.

Putin se obratio dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji kasnije ovaj tjedan - Luhanska, Donecka, Hersona i dijela Zaporižje.

Separatisti su pozvali na što brže održavanje referenduma u svjetlu protuofenzive Kijeva, koji je oslobodio velik teritorij na jugu i sjeveroistoku zemlje. Sjedinjene Države i Europska unija više su puta osudile ideju o održavanju referenduma, prozvavši ih prijevarom i nelegitimnima.

Rusija je na sličan način 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

08:07 "Cilj Zapada je uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija bila je neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga. Na našoj strani bori se profesionalna ruska regularna vojska, ali i vojnici iz drugih zemalja. Razgovarat ćemo o koracima zaštite našeg suvereniteta, podršci, volji i želji naših građana da sami odlučuju o svojoj volji. Prvi put od početka operacije reći ću da imamo pozitivne reakcije, ali Zapadu nije do mirnog rješenja. Kijevski režim koristi strane plaćenike i NATO-ovu vojsku protiv vlastitog naroda, i to još od vojnog puča 2014. Na brutalan način tjeraju svoju volju drugim ljudima. Cilj Zapada je i dalje oslabiti i uništiti Rusiju, oni to otvoreno govore", rekao je Putin.

8:05 Počelo je Putinovo obraćanje naciji.

07:00 Još uvijek se ne zna točan termin velikog Putinova obraćanja naciji, ali sigurno je da će se to dogoditi u srijedu ujutro. U Rusiji se spekulira da bi se govor trebao dogoditi u rasponu od 7 ujutro do 9 ujutro po hrvatskom vremenu. Ruski, pak, mediji navode da će se to dogoditi "kada se probudi ruski daleki istok".

06:40  Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih imperijalnih ambicija samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocijenio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz, dok je japanski premijer Fumio Kishida poručio da ruska invazija na Ukrajinu gazi načela Povelje UN-a.

"Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju obraniti se od ruskog napada", poručio je Scholz, koji je, kao i Kishida i neki drugi državni čelnici, održao govor na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, koje je započelo u utorak.

Povratak imperijalizma s Putinovim ratom protiv Ukrajine, rekao je Scholz, ne predstavlja samo katastrofu za Europu već i za globalni mirovni poredak temeljen na pravilima. Pozvao je UN da obrani ostale od onih koji bi više voljeli svijet u kojem jaki vladaju slabima.

"Gledamo li bespomoćno kako nas neki žele katapultirati natrag u svjetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, gdje se neovisne nacije moraju pridružiti svojim jačim susjedima ili kolonijalnim gospodarima i gdje su prosperitet i ljudska prava privilegije nekolicine sretnika?" upitao je Scholz.

Odgovor njega kao Nijemca i Europljanina je da svi moraju osigurati da multipolarni i multilateralni svijet 21. stoljeća to i ostane. Kako bi se taj cilj što uspješnije postigao, "globalni jug" trebao bi imati veću ulogu u svjetskim odnosima i poslovima, ocijenio je njemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. listopada biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine.

Japanski premijer Fumio Kishida u svojem je govoru osudio rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da do temelja destabilizira međunarodni poredak, u kojem treba prevladati vladavina prava, a ne prisila putem moći i sile.

"Ruska invazija na Ukrajinu je ponašanje koje gazi filozofiju i načela Povelje Ujedinjenih naroda. To se nikada ne bi trebalo tolerirati. Prijetnja nuklearnim oružjem, a kamoli njegova uporaba, ozbiljne su prijetnje miru i sigurnosti međunarodne zajednice i nikada neće biti prihvatljive", rekao je Kishida.

Kishida je ponovio da je spreman sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom s ciljem normalizacije diplomatskih veza, što uključuje i rješavanje problema koji se tiču ​​nuklearnog naoružanja i raketnog programa Pjongjanga, kao i pitanje otmice japanskih državljana prije nekoliko desetljeća.

6:30 Nakon što ruski predsjednik Vladimir Putin jučer nije održao govor, pojavila se nova informacija.

Putin bi se danas trebao obratiti. Govor se očekuje u 9:00 po moskovskom vremenu, navodi se u grupi "Baza" na Telegramu.

06:20 Situacija na bojišnici s ruskim snagama jasno pokazuje da je inicijativa na strani Ukrajine, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju objavljenom rano ujutro u srijedu.

"Stav Ukrajine nije se promijenio zbog neke buke iz Rusije, rekao je Zelenski, očito se referirajući na najavljene referendume o pridruživanju Rusiji zaposjednutih dijelova Ukrajine. Naime, u očito koordiniranom potezu proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Doneck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

Istovjetne poruke je uputio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. "Rusi mogu činiti što god žele. To neće ništa promijeniti", izjavio je Kuleba novinarima u New Yorku, u kojem se održava godišnje zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

"Ukrajina ima svako pravo osloboditi svoje teritorije i nastavit će ih oslobađati, što god Rusija imala reći", dodatno je Kuleba napisao na Twitteru. Najavljene referendume osudili su i brojni zapadni dužnosnici, između ostalih predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, kanadski premijer Justin Trudeau, njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joe Bidena.

Dodatno, visoki dužnosnik Državnog tajništva SAD-a izjavio je u utorak za Reuters da će "posljedice biti veće" ako Rusija pripoji dijelove Ukrajine. "Jasno smo dali do znanja da će doći do 'povećanih posljedica'. Imamo niz alata", rekao je taj neimenovani dužnosnik.

 Što se jučer tijekom dana događalo pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene