Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U New Yorku

Izvanredan sastanak europskih ministara zbog Putina: "Neprihvatljiva situacija"

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp
Ministri vanjskih poslova Europske unije održat će izvanredan sastanak u New Yorku kasnije u srijedu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova borave u New Yorku na godišnjem sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell rekao je da Putinova najava mobilizacije - koja uključuje poteze za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnju korištenjem nuklearnog oružja za obranu Rusije - pokazuje paniku i očaj.

"Ministri moraju razgovarati o ovoj prijetnji, ponoviti kontinuiranu potporu Ukrajini i upozoriti međunarodnu zajednicu na neprihvatljivu situaciju u koju nas sve Putin stavlja", rekao je Borrell novinarima.

Rekao je da će ministri razgovarati o nastavku vojne potpore Ukrajini i daljnjim mogućim sankcijama Rusiji.

"Jasno je da Rusija želi uništiti Ukrajinu", rekao je Borrell. "Nećemo se dati zastrašiti."

Borrell je istaknuo da iako EU podržava Ukrajinu, ona "ne sudjeluje u ratu, mi nismo zaraćena strana". Rekao je da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je također ovaj tjedan u New Yorku.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene