Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV

Stručnjak o novim nuklearnim prijetnjama: "Takve luđačke izjave dolaze svaki put kad im loše ide u Ukrajini. Logika na razini dječjeg vrtića"

Ne prestaju reakcije na Putinove prijetnje korištenjem i nuklearnog oružja. Sve je komentirao i Tonči Tadić.

"Ovo je, po mojoj evidenciji 11. put da netko iz vrha ruske države, Putin ili Medvedev ili predsjednik parlamenta najavljuju na časnu riječ da ovo, sutra, majke mi, počinje nuklearni rat", rekao je Tonči Tadić, fizičar i viši znanstveni suradnik na IRB-u, novinarki Dnevnika Nove TV Pauli Klaić Saulačić, dodavši da od početka rata tvrdi da se radi o blefovima te da je blef i ovaj put. 

"Takve luđačke izjave dolaze iz Rusije svaki put kad im loše ide u Ukrajini. Kad god Rusija pokazuje da gubi rat, prijeti Zapadu nuklearnim oružjem u nadi da ćemo prestati pomagati Ukrajini, bilo radi prijetnji nuklearnim oružjem, bilo radi smanjenja isporuke plina i da će onda Ukrajinci nekim čudom prestati ratovati. Ali to je logika na razini dječjeg vrtića", dodao je. 

Tadić smatra da Putin više ne zna kako bi završio rat te da je sve jasnije da ga ne može dobiti.

"On ne zna kako bi izašao iz ovog rata, osim sa povećanjem mobilizacije. Ali to je otprilike sličan mentalni sklop kao Adolfa Hitlera nakon 1943. kad su se isto spominjala čudesna oružja, isto se prijetilo totalnim ratom i isto mobiliziralo u SS kažnjenike i ubojice", smatra Tadić.

Govorio je o upotrebi nuklearnog oružja na teritoriju Ukrajine. "Ta priča koju promoviraju domaći putinofili... Mislim da ti ljudi, kao ni ruski propagandisti, uopće ne znaju što govore. Jer to je isto logika dječjeg vrtića. Pretpostavljaju da druga strana pasivno trpi udarce. Toga nema u realnom svijetu. Svatko tko je nukelarni fizičar i barem mrvicu zločest zna da to ne bi ostalo bez odgovora, a odgovori su brojni. S tim se otvara nevjerojatna Pandorina kutija užasa", rekao je Tadić.

Pročitajte i ovo Joe Biden Govor u UN-u Biden odgovorio Putinu: "Nuklearni rat se ne može dobiti. Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PITANJE BUDUĆNOSTI Milanović o Putinovoj prijetnji: ''Od početka upozoravam da je ovo užasno opasna situacija''

"Koji bi bili najgori za samu Rusiju. U početku možda, ako računate sa nakih 50.000 do 100.000 ozračenih ruskih vojnika. Ako hoće to, samo naprijed", rekao je Tadić i dodao da Zapad može pozivati Putina da prekine ratovati, povuče vojsku iz Ukrajine i da vjeruje da će uvjeti mira biti koliko toliko podnošljivi za Rusiju. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene