Obavijesti Video Pretražite Navigacija
83. dan rata

Finski parlament odobrio kandidaturu za članstvo u NATO-u. Njemačka objavila vijest koja se neće svidjeti Putinu

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: AFP photo/ukrainian state emergency service Mariupolj Mariupolj Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Na 83. dan rata u Ukrajini završila je bitka za Mariupolj. Finski parlament odobrio je kandidaturu za učlanjenje na NATO. Njemačka je najavila jačanje vojne suradnje s Finskom i Švedskom tijekom njihove kandidature.

 

  • Finski parlament odobrio je kandidaturu zemlje za članstvo u NATO-u.
  • Njemačka najavila jačanje vojne suradnje s Finskom i Švedskom i tijekom njihove kandidature.
  • Stali su mirovni pregovori Ukrajine i Rusije.
  • Ruski zastupnik u parlamentu i jedan od pregovarača smatra da Rusija treba razmotriti smrtnu kaznu za vojnike Azova.
  • Kremlj je opet zaprijetio Zapadu, države koje su protiv Rusije smatrat će neprijateljima.
  • Ruski umirovljeni pukovnik oštro kritizirao Putinov rat u Ukrajini.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:25 Tužitelj međunarodnog kaznenog suda Karim Khan rekao je da šalju najveći tim u svojoj povijesti da istražuje navodne ratne zločine u Ukrajini. Navodno će uključivati ​​42 istražitelja, forenzičara i pomoćno osoblje.

15:44 Branitelji ukrajinskog grada Mariupolja izmijenili su tijek rata s Rusijom odupirući se ruskim snagama 82 dana, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak. Njegovu izjavu možete pročitati >>OVDJE.

15:28 Čelnici Finske i Švedske posjetit će američkog predsjednika Joea Bidena u četvrtak kako bi razgovarali o svojim zahtjevima za ulaskom u NATO, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Švedska premijerka Magdalena Andersson i finski predsjednik Sauli Niinistö pridružit će se Bidenu u Washingtonu. "Razgovarat će i o europskoj sigurnosti, jačanju bliskih partnerstava i podršci Ukrajini", rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

15:19 Vladimir Putin je kazao da je napuštanjem ruskih opskrba energentima Europa riskirala plaćanje najskupljih cijena energije. Dodaje da je odustanak od ruske nafte za neke zemlje nemoguć.

"Očigledno neke države EU-a u čijoj je energetskoj bilanci posebno velik udio ruskih proizvoda još dugo se neće moći odreći naše nafte", istaknuo je Putin. Dodao je da su zapadne sankcije i mogući embargo na rusku naftu rezultirali povećanjem svjetskih cijena nafte i inflaciju u Europi.

Finski parlament donio odluku

14:53 Finski parlament izglasao je podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u. "Parlament podržava zahtjev Finske za članstvo u NATO-u. Sabor je usvojio stajalište u skladu s izvješćem Odbora za vanjske poslove nakon glasovanja 188-8 'za'", piše na službenom Twitter profilu Sabora.

Ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da odluka nije razlog za slavlje jer je "u Europi rat".

"Članstvo Finske u NATO-u neće promijeniti to da ćemo uvijek tražiti mirna rješenja i da smo miroljubiva nacija koja će, prije svega, tražiti diplomatska rješenja za svaki sukob", rekao je tijekom rasprave.

14:44 "Njemačka će intenzivirati vojnu suradnju sa Švedskom i Finskom tijekom kandidature za NATO", izjavio je kancelar Olaf Scholz, a prenosi AFP. "Intenzivirat ćemo našu vojnu suradnju, posebno u regiji Baltičkog mora i kroz zajedničke vježbe", dodao je.

Navodi i kako je uvjeren da će Turska podržati ulazak Finske i Švedske u Savez unatoč njezinim prvotnim prigovorima.

Rusija protjeruje zaposlenike finskog veleposlanstva

14:14 Veleposlanik Finske u Rusiji Antti Helanterya pozvan je u utorak u rusko Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi. Obavijestili su ga o odluci Rusije da protjera dva zaposlenika finskog veleposlanstva.

"Veleposlaniku je dostavljena prosvjedna nota u vezi s neosnovanim protjerivanjem dvoje zaposlenika ruskog veleposlanstva u Helsinkiju iz Finske, a u sklopu kampanje EU protiv ruskih sankcija, kao i konfrontacijskim kursom Finske prema Rusiji, uključujući opskrbu oružjem vlade u Kijevu i prikrivanje zločina ukrajinskih nacionalista nad civilnim stanovništvom Donbasa i Ukrajine", navodi se u priopćenju ministarstva koje prenosi CNN.

"Veleposlanik je obaviješten da je, kao reakcija na ove radnje finskih vlasti, ruska strana donijela odluku o neprihvatljivosti daljnjeg boravka u Ruskoj Federaciji dvoje zaposlenika osoblja Veleposlanstva Finske u Moskvi", navodi ministarstvo.

Gori tvornica knaufa

14:11 Na društvenim mrežama podijeljena je videosnimka požara na tvornici knaufa u Soledru. Uz snimku se navodi da se radi o posljedici granatiranja ruske vojske.

14:10 Ukrajinska vlada pokrenuta je Virtualni muzej sjećanja posvećen uništavanju u ruskoj invaziji na Kijevsku regiju. "To nudi priliku za 3D obilaske gradova regije Kijev koju su bombardirali Rusi", navode u tvitu.

14:04 Finska plinska tvrtka Gasum neće plaćati ruski plin u rubljama niti će koristiti Gazpromov predloženi plan plaćanja za plin. U priopćenju tvrtka navodi da su pregovori o dugoročnom plinskom ugovoru s Gazpromom sada sporni i da će sada Gazprom odvesti na arbitražu.

Gasum je rekao da "ne prihvaća zahtjev Gazprom Exporta o prelasku plaćanja u rubljama. Osim toga, tvrtke su u značajnom sporu oko ostalih potraživanja podnesenih prema ugovoru". “Sve u svemu, to je nešto što Gasum ne može prihvatiti i odlučio je sporove oko ugovora o opskrbi iznijeti na arbitražu", navode.

U napadu na naselje kod Černihiva ima mrtvih i ozlijeđenih

13:52 U ruskom zračnom napadu u naselju Desna kod Černihiva poginulo je osam osoba, a ozlijeđeno 12, priopćila je državna služba za hitne slučajeve Ukrajine.

Regionalni guverner Vjačeslav Čaus rekao je da je Rusija lansirala četiri projektila oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu. "Dvije su rakete pogodile zgrade u mjestu", dodao je. "Prema preliminarnim izvješćima, imamo ubijenih i mnogo ranjenih", izjavio je.

13:16 Objavljena je snimka evakuacije ranjenih branitelja Mariupolja. Jedan od ruskih pregovarača poručio je u donjem domu parlamenta da bi trebali razmotriti smrtnu kaznu za njih. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

12:25 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak napisao je na Twitteru da će 83 dana obrane Mariupolja ući će u povijest 21. stoljeća.

"Branitelji Azovstala srušili su plan Rusije za zauzimanje istočnog dijela Ukrajine i dokazali stvarnu borbenu sposobnost ruske vojske. To je potpuno promijenilo tijek rata", napisao je.

11:54 Ukrajinske zračne snage objavile su u utorak da je ruski krstareći projektil lansiran s mora tijekom noći pogodio infrastrukturne mete kod Lavova na zapadu zemlje, a Rusija je objavila da je uništila pošiljku američkog i europskog oružja, javljaju agencije.

Zračne snage također su objavile da je ukrajinska protuzračna obrana oborila tri projektila. Po riječima regionalnog guvernera, pogođena je željeznička infrastruktura.

Rusija napada prometna čvorišta i skladišta goriva u okolici Lavova u želji da oteža isporuke oružja. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njegove rakete pogodile i uništile američke i europske pošiljke oružja u regiji Lavova na zapadu Ukrajine.

Stali mirovni pregovori

11:51 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je da se trenutačno ne vode mirovni pregovori i optužio Ukrajinu da se povlači iz procesa, javlja Interfax.

"Ne, pregovori se ne nastavljaju. Ukrajina se praktički povukla iz pregovaračkog procesa", rekao je novinarima.

Kremlj uputio novu prijetnju Zapadu

11:45 "Zapadne sile koje se protive Rusiji u Ukrajini mogle bi se smatrati neprijateljima koji vode rat protiv države", izjavio je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kazao je da su "ekonomske sankcije, naoružavanje ukrajinskih nacionalista i davanje informacija o napadu na ruske trupe sve jednake ratnim djelima", piše ruski RT.

Peskov je rekao da njegova zemlja doživljava "trenutak istine" zbog čega Rusija mora biti sposobna štititi svoje interese. "Svaki rat završava mirom. I taj će mir biti onaj u kojem se čuje naš glas", naglasio je Peskov.

11:35 Mihail Hodarenok, bivši zapovjednik protuzračne obrane i diplomac nekih od najboljih vojnih škola Sovjetskog Saveza oštro je iskritizirao Putinov rat u Ukrajini. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

11:25 Finski parlament vjerojatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti povijesna promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.

Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno. Deset parlamentarnih radnih tijela, uključujući odbore za vanjsku politiku i obranu, već je prihvatilo ideju. Glasanje se očekuje tijekom popodneva i očekuje se da će zahtjev za ulaskom u NATO biti uvjerljivo prihvaćen.

11:10 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je u tijeku proces izvlačenja ukrajinskih vojnika iz tvornice Azovstal u Mariupolju.

"Humanitarna operacija se nastavlja. U interesu spašavanja života, jučer su evakuirana 52 naša teško ranjena vojnika. Nakon što se njihovo stanje stabilizira, zamijenit ćemo ih za ruske ratne zarobljenike. Radimo na sljedećim fazama humanitarne operacije. Ako Bog da, sve će biti dobro", napisala je.

Lavrov o ulasku Švedske i Finske u NATO

10:58 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće napraviti "veliku razliku" jer su dvije zemlje već dugo sudjelovale u vojnim vježbama saveza.

"Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a", rekao je Lavrov. "NATO uzima u obzir njihov teritorij kada planira vojno napredovanje na Istok. Dakle, u tom smislu vjerojatno nema velike razlike. Pogledajmo kako se njihov teritorij koristi u praksi u Sjevernoatlantskom savezu", dodao je.

10:33 Guverner ruske Kurske regije Roman Starovoit rekao je da su ruske snage ugušile vatru iz Ukrajine na naselje Aleksejevka. Neselje je neposredno uz granicu s Ukrajinom, kod regije Sumi, piše The Guardian.

Starovoit je rekao da su oštećene tri privatne kuće, automobil parkiran u blizini jedne od njih i školska zgrada. Guverner je rekao da će stanovnicima granatiranog naselja biti pružena potrebna pomoć.

10:27 "Bez sumnje, 'ruska pobjeda' koja uključuje sankcije, međunarodni prijezir, potpunu izolaciju, uhićenja jahti i bitke za sela u regiji Harkiv, samo će rasti. Dmitrij Peskov samo treba znati definiciju riječi "pobjeda" čija je cijena 30 tisuća mrtvih Rusa", napisao je na Twitteru ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak.

 

Dva mjeseca bez sunca, hrane i vode

10:16 Evakuacija ukrajinskih boraca iz njihovog posljednjeg uporišta u Mariupolju vjerojatno označava kraj višemjesečne krvave bitke za grad, piše BBC. U tunelima ispod čeličane skrivale su se tisuće civila.

Čeličana je bila posljednja točka obrane Mariupolja u kojima su vojnici i civili boravili bez hrane, vode i u nehumanim uvjetima. Obrana čeličane Azovstal pod intenzivnim ruskim bombardiranjem postala je simbol ukrajinskog otpora.

Stotinama ljudi je hitno bila potrebna liječnička pomoć, a slike iz unutrašnjosti tvornice prikazuju muškarce sa slomljenim rukama i amputiranim udovima. Njihovi su rođaci tjednima očajnički molili za dogovor kako bi ih spasili.

Zamjenica ukrajinske ministrice obrane Hanna Maliar rekla je da su 53 ozlijeđena borca ​​prebačena u bolnicu u gradu Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, dok je još 211 ljudi prevezeno u Olenivku, grad koji kontroliraju separatisti koje podržava Rusija. Svi evakuirani, rekla je, bit će podvrgnuti "proceduri razmjene".

Detalji o tome što je dogovoreno ostaju nepoznati. Nagađa se da će evakuirani borci biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike. Službene potvrde o tome još uvijek nema. Stotine boraca ostale su u tvornici, a njihova sudbina za sada nije poznata.

Što se tiče Mariupolja, većina grada je u ruševinama. Lokalni dužnosnici kažu da su deseci tisuća ljudi ubijeni, a brojna tijela još uvijek je pod ruševinama uništenih zgrada.

Švedska potpisala zahtjev za pridruživanjem NATO-u

9:51 Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je u utorak ujutro zahtjev za pridruživanjem NATO-u.

Taj potez označava formalni korak Stockholma prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om, okončavajući desetljeća vojne neutralnosti, budući da ruska invazija na Ukrajinu izaziva dramatičnu promjenu u europskoj sigurnosti i geopolitici, piše CNN.

"Vrlo smo ozbiljni i osjećamo da smo došli do zaključka koji je najbolji za Švedsku", rekao je Linde.

"Ne znamo koliko će postupak trajati, ali računamo da bi to moglo potrajati do godinu dana. Prijavu ćemo predati ovaj tjedan i bit će predana zajedno s Finskom, a onda je na redu NATO", dodala je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO neće stvoriti prijetnju Rusiji, ali će vojna ekspanzija na teritorij "sigurno izazvati ruski odgovor".

Objavljeni novi ruski gubitci

9:48 Ukrajinsko vojno zapovjedništvo objavilo je nove podatke o gubitcima Rusije od početka rata.

Navode da je ubijeno oko 27.900 ruskih vojnika i uništeno 1235 tenkova, 3009 oklopnih vozila, 201 avion i 167 helikoptera.

9:30 Na Twitteru su objavljene fotografije izbjeglica iz Mariupolja. "Ovako je jedna od obitelji pobjegla iz grada – s razbijenim i zalijepljenim prozorima stigli su do Zaporižja. Cijeli auto je prekriven krhotinama stakla. Bježeći iz grada, obitelj je odvela i svoje ljubimce - zeca i psa", napisano je uz fotografije.

9:19 Brojni zapadni čelnici smatraju da je jedini realan način za okončanje sukoba ponuditi Vladimiru Putinu sredstvo kojim će "spasiti obraz". Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da treba uložiti napore kako bi se izbjeglo "poniženje Rusije u porazu".

Zamjenik latvijskog premijera i ministar obrane Artis Pabriks, naprotiv, smatra da "Moskva mora shvatiti kako će izgubiti, jer mora izgubiti".

8:59 "Neprijateljska pomorska skupina od četiri raketna broda i sedam amfibija aktivirana je u Crnom moru i nastavlja blokirati brodove i prijeti raketnim napadima s najmanje 30 krstarećih projektila", kazao je Vladislav Nazarov, glasnogovornik Operativnog zapovjedništva Jug rekao je. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine napadaju neprijatelja na jugu Ukrajine, dodaje.

8:23 Britansko ministarstvo obrane svom dnevnom izvještaju izvijestilo je kako je u u regiji Černihiv tijekom ruskih napada uništeno ili oštećeno 3500 zgrada, od toga 80 posto stambenih.

Ukrajinska vojska radi na evakuaciji vojnika iz Mariupolja

6:50 Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je vjerojatno označila kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila tjednima su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

"Garnizon 'Mariupolj' ispunio je svoju borbenu zadaću", navodi se u priopćenju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

"Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima postrojbi stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva...Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena", dodaje se.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstal, priopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstala napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

Ukrajini "potrebni živi heroji"

"Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u video obraćanju.

"Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji", istaknuo je.

Ozlijeđeni vojnici stigli su grad Novoazovsk u autobusu s oznakom "Z", simbolom ruske invazije. Muškarci su bili položeni na nosilima na tri razine. Jednom čovjeku, kojega su izvukli van, glava je bila čvrsto omotana gustim zavojima.

Od početka ruske invazije u veljači, Mariupolj je postao simbol otpora Ukrajine i spremnosti Rusije da opustoši ukrajinske gradove.

Prve evakuacije u ponedjeljak navečer uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija priopćila da je pristala evakuirati ranjene ukrajinske vojnike u bolnicu u Novoazovsku.

Eksplozije u Lavovu, borbe u Harkivu

Moskva invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" Ukrajine. Kijev i njegovi zapadni saveznici smatraju to neutemeljenom izlikom za ničim izazvani rat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva mjeseca u čeličani VIDEO Snimljena evakuacija ranjenika iz Azovstala, ruski pregovarač poručio: "Treba razmotriti smrtnu kaznu za njih"

Ruske snage suočile su se s neuspjesima, a vojnici su krajem ožujka protjerani sa sjevera te iz okolice Kijeva. Ukrajinski protunapad posljednjih dana istjerao je ruske snage iz područja u blizini Harkiva, najvećeg grada na istoku zemlje.

Područja oko glavnog grada Kijeva i zapadnog grada Lavova, u blizini poljske granice, još uvijek su meta ruskih napada. Lavov je rano u utorak bio meta niza eksplozija, rekao je Reutersov svjedok. Za sada nema informacija o žrtvama i nastaloj šteti.

Ukrajinske snage napredovale su u ponedjeljak sve do ruske granice, oko 40 kilometara sjeverno od Harkiva.

"Turska je cijenjena saveznica"

4:37 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u obrambeni savez.

"Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme", tvitao je Stoltenberg u ponedjeljak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Moramo stajati zajedno u ovom povijesnom trenutku", dodao je.

Amerika testirala hiperzvučno oružje

4:07 Američko ratno zrakoplovstvo priopćilo je u ponedjeljak da je provelo uspješno testiranje hiperzvučnog oružja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez dlake na jeziku VIDEO "Cijeli svijet je protiv nas": Ruski umirovljeni pukovnik na državnoj televiziji oštro o Putinovom ratu

Oružje za brzi odgovor (ARRW) lansirano je iz bombardera B-52 na obali južne Kalifornije u subotu, navodi se u priopćenju.

"Nakon odvajanja od zrakoplova, ARRW-ov pojačivač se zapalio i gorio očekivano vrijeme, postižući hiperzvučne brzine pet puta veće od brzine zvuka", dodaje se.

3:18 Američki Senat podržao je u ponedjeljak zakon o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini s 81 glasom za i 11 protiv na prvom od potencijalna tri proceduralna glasanja koja otvaraju put za konačno glasanje o tom paketu pomoći u Senatu vjerojatno kasnije ovog tjedna.

Što se događalo 82. dana rata u Ukrajini pročiajte >>OVDJE.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene