Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje naciji

Asad: Pobunjenici su zapadne marionete, u Siriji nema revolucije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sirije Bašar al-Asad u obraćanju naciji opoziciju je nazvao zapadnim marionetama, optužujući ih da građanima kradu žito, a djeci ne daju ići u školu. Iznio je i svoj mirovni plan.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad obratio se danas naciji prvi put od lipnja prošle godine. U poduljem se govoru obrušio na pobunjenike koji ga još od ožujka 2011. pokušavaju srušiti s vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask Slika nije dostupna Piše Washington Post Sirijsko kemijsko oružje možda neće biti tako teško uništiti

Nazvao ih je 'neprijateljima Boga i zapadnim marionetama' inzistirajući da nema namjeru pregovarati s 'teroristima'. Optužio ih je da običnim građanima kradu žito, da im isključuju struju, otimaju lijekove, a djeci ne daju ići u školu.

Sve je Sirijce pozvao da stanu u obranu države, a za oporbu je ustvrdio kako ne vodi nikakvu revoluciju. 'Za revoluciju su potrebni intelektualci i ona treba biti zasnovana na nekoj ideji. Revoluciji je potreban vođa. Pitam vas, tko je vođa ove revolucije?', rekao je aludirajući na razjedinjenost opozicije.

>> Slovenska vlada priznala sirijsku oporbu

'Sirijci žele pregovarati s gospodarom, a ne sa slugom', izjavio je Asad iznoseći svoj mirovni plan u nekoliko koraka. Prvo bi, kako kaže, vanjske sile trebale prestati 'teroriste' opskrbljivati oružjem, nakon čega bi on naredio vojsci da prekine s operacijama, ali zadržavajući pravo da 'brani državne interese'. Vlada bi zatim stupila u kontakt 's određenim pojedincima i političkim strankama' kako bi s njima pokrenula nacionalni dijalog s ciljem donošenja novog ustava.

Taj bi dokument u konačnici bio stavljen na referendum, nakon čega bi nova vlast bila izabrana na parlamentarnim izborima.

Asad tijekom govora ni u jednom trenutku nije spomenuo mogućnost povlačenja s mjesta šefa države.

Prema najnovijim procjenama Ujedinjenih naroda, u sirijskom je građanskom ratu, koji je počeo u ožujku 2011. godine, dosad poginulo najmanje 60.000 osoba.

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi već mjesecima pokušava progurati plan predstavljen prošle godine na jednoj konferenciji u Ženevi, prema kojemu bi konflikt u Siriji završio formiranjem prijelazne vlade. No, pobunjenici nisu pretjerano skloni tom planu, s obzirom da se u njemu ne navodi kakva bi bila Asadova uloga u tom prijelaznom periodu. Oni, naime, inzistiraju na Asadovom silasku s vlasti.

U međuvremenu, borbe se i dalje nemilice nastavljaju, a broj žrtava raste. Asad je u nedavnom intervjuu za jednu rusku televiziju izjavio da će 'umrijeti u Siriji'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene