Meksički narkokarteli postoje već desetljećima, no svoj su zamah doživjeli tek devedesetih godina kad su veliki pad doživjeli kolumbijski karteli Cali i Medellin. No, koji su to glavni karteli i tko ih vodi te tko je s kim u zavadi?


Ovog je tjedna u meksičkom gradu Guerreru pronađeno obezglavljeno tijelo Aide Navae, kandidatkinje za gradonačelnicu. Kraj njenog tijela pronađena je i poruka na kojoj je pisalo - 'Los Rojos' - ime jedne od kriminalnih skupina i poruka kako će ista sudbina zadesiti svakoga tko se ne prilagodi.

Vezani članci Donacije Ivanu Penteku i njegovoj obitelji Božić će dočekati u kući bez vode i sanitarnog čvora: "Osjećamo se ostavljeno, da nije bilo donacija..." Slika nije dostupna DROGA, LOVA I UBOJSTVA Vlada se hvali svakim uhićenjem, ali situacija je sve gora

U posljednjih osam godina u Meksiku se dogodilo više od 100.000 ubojstava povezanih s narko skupinama. Tom zemljom gospodari osam kartela koji provode svoju pravdu, a ratuju i međusobno zbog čega dodatno raste broj žrtava.

Političarka pronađena odsječene glave, pored nje ostavljena poruka

Los Zetas

Los Zetas, ili po naški, Zete, formirane su 1999. godine te ih američka vlada smatra najopasnijim kartelom zbog njihove tehnološke naprednosti i sofisticiranog djelovanja. Vođa im je Omar Trevino Morales, poznat pod nadimkom 'Z-42', jedan od 'palih' u akciji izvedenoj početkom ožujka. Iako Los Zetas kontroliraju najveće geografsko područje, trgovina drogom donosi im tek oko polovice prihoda.

Kartel Tijuana

Tijuana je najzaslužnija za šverc droge u SAD. Najveće količine droge u SAD prenosi upravo ovaj kartel. Formiran je osamdesetih godina, a danas je njegov službeni vođa Luis Fernando "El Ingeniero" Sanchez Arellano, nećak osnivača kartela, koji je na toj poziciji ostao unatoč činjenici da ga je u svibnju 2014. godine uhitila vojska. Njihov utjecaj znatno se smanjio pojavom kartela Sinaloa.

Kartel Juarez

Pripadnici kartela Juarez drmaju Meksikom još od sedamdesetih godina. U smrtnom su neprijateljstvom s kartelom Sinaloa, a trenutni vođa im je Alberto Carillo Fuentes, koji je uhićen u rujnu 2013. godine. Zanimljivo je kako je Fuentes preuzeo taj položaj. Naime, on je naslijedio svog brata koji je, iako se bavio jednim od najopasnijih poslova i unatoč tome što su mnogi lovili njegovu glavu, umro od posljedica loše izvedene plastične operacije.

Kartel Beltran-Leyva

Kartel koji je dobio ime po svom osnivaču Hectoru Beltran-Leyvi, zvanom i 'El General'. Relativno su novi u ovom poslu, osnovani su tek 2008. godine, a vlada je ponosno 2011. godine obznanila njihovo istrjebljenje, no skupina i dalje djeluje diljem zemlje u različitim frakcijama. Iako je kartel nekada vodio najveće krijumčarske operacije u zračnim lukama danas uglavnom pružaju pomoć ostalim kartelima.

Federacija Sinaloa

Uspostavljena je 1989. godine, a njen vođa Joaquin 'El Chapo' Guzman Loera je nakon bijega iz zatvora čak 13 godina izdržao na slobodi. Neko je vrijeme čak imao i svoje mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi svijeta. Američki obavještajci Sinalou smatraju najmoćnijom organizacijom za narko trgovinu u svijetu budući da je svoju prisutnost uspjela uspostaviti u 47 zemalja diljem svijeta.

Zaljevski kartel

Ovo je ujedno i najstariji kartel uspostavljen tridesetih godina prošlog stoljeća što i objašnjava njihova partnerstva i povezanost s kriminalnim skupinama diljem svijeta. Oni su prioritet meksičkoj policiji i obavještajcima zbog političkih veza koej duguju bivšim saveznicima Zetama. Vođa Zaljevskog kartela, Jorge Costilla Sanchez također je uhićen 2012. godine.

Vitezovi templari

Najmlađi kartel formiran na ostacima klana La Familia Michoacana. Iznimno su indoktrinirani filozofijom 'bori se i umri' protiv članova suparničkih Zeta. Povezani su sa Sinaloom, ali su ujedno i u sve većem konfliktu sa Sinaloinim saveznicima Jaliscom koji sve više prodiru na teritorij Templara. Njihov vođa Servando "El Profe" Gomez Martinez uhićen je u policijskoj akciji u veljači.

Bez ispaljena metka uhićen najtraženiji narkobos!

Jalisco - nova generacija

Također jedan od novijih kartela, ali ujedno i najbrže rastuća kriminalna organizacija povezana sa Sinaloom i Templarima. U samo šest mjeseci proširili su svoje djelovanje od obale do obale.

Međusobni sukobi i okrutne metode

Iako je Meksiko velika zemlja, jasno je da na narko sceni te nema mjesta za sve kartele i za njihove rastuće apetite. Stoga je rat za teritorij i rute prijenosa robe svakodnevnica te latinoameričke zemlje. Danas definitivno možemo reći da su dva najveća igrača - Zete i Sinaloa.

Zeta je prvenstveno bila stvorena kao produžena ruka Zaljevskog kartela, no ubrzo su se odcijepili i okrenuli protiv dosadašnjeg saveznika te su od tada u ratu. Zete su na zao glas došle zbog svojih iznimno okrutnih metoda, dok se Sinaloa, primjerice, više koristi podmićivanjem kako bi postigla ono što želi.

Osim međusobnih ratova velik broj žrtava odnose i sukobi kartela sa skupinama običnih građana, osvetnika, koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke. BEz ikakvog formalnog treninga i s opasnim oružjem u ruci mnogi su izgubili živote i to na vrlo okrutne načine. Tijela su im obješena na nadvožnjake, raskomadana i pobacana uz cestu ili pak neki treći, jednako brutalan scenarij.

Pronađeno 11 osakaćenih i spaljenih trupala

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto prije dolaska na vlast obećao je kako će napustiti strategiju dotadašnjeg predsjednika Felipea Calderona koji je proglasio 'rat protiv kartela' te je u potragu za čelnim ljudima narko industrije slao vojsku. Pena Nieto odlučio se za nešto blaži pristup te je planirao uspostaviti žandarmeriju koja bi se na lokalnoj razini obračunavala s kartelima. Plan mu je propao te se na sjeveru zemlje nasilje povezano s kartelima dodatno razmahalo pa je i on bio primoran poslati vojsku u akcije.

Iako se broj uhićenih 'glava' kartela popeo na 11, njihov se utjecaj širi i dalje, a mrtvih je sve više. Sasvim je jasno da je Meksiko zemlja kojom vladaju narko bossovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook