Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neodgovorno djelovanje

'Rusija je izazov za slobodu i mir u Europi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas, ruske neodgovorne i nezakonite akcije ozbiljan su izazov cijeloj, slobodnoj i mirnoj Europi, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Današnja Rusija svojim neodgovornim djelovanjem predstavlja izazov za slobodnu i mirnu Europu, izjavio je u utorak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

'Suočeni smo s novim sigurnosnom situacijom u Europi. Nakon kraja hladnog rata, NATO je djelovao s Rusijom u duhu suradnje, ne sukoba i pokušavao graditi strateško partnerstvo. Neko je vrijeme Rusija kroz odgovorno i konstruktivno djelovanje igrala važnu ulogu u izgradnji sigurnosti i stabilnosti u euroatlantskom području. Ali danas, ruske neodgovorne i nezakonite akcije ozbiljan su izazov cijeloj, slobodnoj i mirnoj Europi', rekao je Rasmussen na početku sastanka ministara obrane zemalja članica Saveza.

Jacenjuk: Rusija će svim sredstvima napadati Ukrajinu, pa i plinom

Na dvodnevnom sastanku ministara obrane 28 zemalja članica, na kojem sudjeluje i hrvatski ministar Ante Kotromanović, glavne su teme kriza u Ukrajini, odnosi s Rusijom, obrambene sposobnosti Saveza i izdvajanje za obranu, posebno u kontekstu aktualnog stanja u Ukrajini, te postupnog gospodarskog oporavka.

To je posljednji sastanak u ovom formatu prije summita NATO-a, koji će se održati u rujnu u Walesu.

Ukrajina odgovara: 'Moramo potpisati novi ugovor, ako ne, vidimo se na sudu'

'Danas ćemo se usredotočiti na tri pitanja - jačanje kolektivne obrane, spremnost i resurse. Razmotrit ćemo mjere koje smo već poduzeli u zraku, na moru i kopnu diljem Saveza, jer, kada se radi o kolektivnoj sigurnosti mi smo jedno i nitko od saveznika nije sam. Preispitat ćemo našu spremnost i sposobnost odgovora kako bi osigurali da se naše snage mogu rasporediti na pravo mjesto, pravodobno i s pravim sredstvima i treningom', rekao je Rasmussen.

Drugog dana sastanka, u srijedu, planirana je sjednica u formatu Vijeća NATO-Gruzija te sastanak sa zemljama partnericama koje sudjeluju u u operaciji ISAF u Afganistanu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene