Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurozona u nepoznatim vodama

RASKOL EUROPE S GRČKOM 'Oni su igrali poker, a Cipras je zabrljao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki projekt Europe da poveže svoje zemlje u neraskidivu zajednicu pomoću zajedničke valute ušao je u nepoznate vode nakon što su vlade EU-a odbile dati daljnja financijska sredstva za spašavanje Grčke od stečaja.

Dok su ministri financija ostalih 18 zemalja eurozone ustrajali na tome da će Grčka ostati u eurozoni, ogorčenje odlukom ljevičarske grčke vlade da odbaci konačnu ponudu vjerovnika i umjesto toga sazove referendum, jasno se vidjelo i neki su dužnosnici u privatnosti govorili o izbacivanju Grčke.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Slika nije dostupna Mogućnost političkog rješenja otvorena ECB zadržava hitne pozajmice grčkim bankama na aktualnoj razini

"Oni su igrali poker", rekao je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling nakon sastanka europskupine u subotu. "Ali u pokeru uvijek možete izgubiti." Nakon pet mjeseci pregovora s grčkom vladom, čelnici EU-a napustili su summit EU-a u petak u uvjerenju da je dogovor blizu.

'Ovo je tužan dan za Europu'

Međutim, Ciprasov neočekivani poziv na referendum, na kojemu će birači odlučivati o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj, izazvao je zaprepaštenje. On je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijarda dolara.

Za referendum doznali putem Twittera

Nije prvi put da su dužnosnici EU-a izjavili da su grčki pregovarači također bili iznenađeni vijestima iz Atene. "Čuli su za referendum na Twitteru", rekao je jedan dužnosnik.

"Cipras je zabrljao", rekao je jedan dužnosnik eurozone. "Mi smo učinili sve što smo mogli. Oni su izabrali raspaliti se kada smo bili tako blizu da to riješimo na način koji bi im omogućio da to mogu dobro prezentirati" Grcima, kazao je.

U vrijeme političke drame u Grčkoj, u kojoj većina želi ostati u eurozoni, idućih nekoliko dana predstavlja glavni izazov za integritet 16-godišnje eurozone, koju mnogi okrivljuju za masovnu nezaposlenost.

"Moramo učiniti sve što možemo kako bi pobijedili bilo kakvu prijetnju 'zarazom'", rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. Ministri su rekli da Europska središnja banka, čija se uprava sastaje u nedjelju, treba iskoristiti svoje ovlasti da stabilizira tržišta.

Grčku čekaju problemi zbog donesene odluke

"Trebate računati na to da će Grčka ući u probleme idućih dana zbog svoje odluke", rekao je Schaeuble, za kojega neki od njegovih konzervativnih saveznika govore da ne taji svoju želju da Grčka bude istjerana iz eurozone. "To je teško jer ne znamo kako će ona ispunjavati svoje obveze."

Ipak, istaknuo je, ponavljajući riječi svog francuskog kolege Michela Sapina, da "Grčka ostaje članicom eurozone i dijelom Europe".

Međutim, postoje neslaganja, posebice u tonu, između Berlina i Pariza. Sapin inzistira da euroskupina barem razmotri grčki zahtjev za produženjem pregovora, ali su Schaeuble i mnogi drugi izgubili strpljenje, rekli su izvori bliski pregovorima.

Nakon toga je Sapin izjavio da je i dalje spreman pregovarati, što je u nedjelju u Parizu ponovio premijer Manuel Valls. Preostalo je malo čelnika EU-a koji još i sada vjeruju ovoj grčkoj vladi.

Bankovni 'praznik'

Grčka će vlada u nedjelju navečer razmotriti uvođenje kontrole prometa kapitala i zatvaranje banaka u ponedjeljak, rekao je grčki ministar financija Janis Varufakis Radiju BBC, a BBC javlja kako se očekuje da će Europska središnja banka (ECB) u nedjelju prestati pružati hitnu pomoć za likvidnost grčkim bankama.

U intervjuu je Varufakis rekao kako će grčka vlada razmotriti tijekom noći obje odluke, rekao je na Twitteru Nick Sutton, urednik BBC-jeva Radija 4., javlja Reuters.

Veliki pritisak osjećaju grčke banke nakon što su propali pregovori između Atene i njezinih kreditora o dogovoru novac za reforme. Grci su formirali duge redove pred bankomatima diljem zemlje u subotu kako bi podigli novac u strahu od uvođenja kontrole prometa kapitala koja uključuje i ograničavanja iznosa koji mogu podići sa svojih računa.

Dobro informirani izvori rekli su BBC-jevom uredniku gospodarstva Robertu Pestonu da će upravno vijeće ECB-a kasnije u nedjelju donijeti odluku o okončanju hitne pomoći za likvidnost (ELA).

Grčke banke ovise o toj pomoći i taj bi potez mogao izazvati izlazak grčke iz eurozone. Neki analitičari su objavili na Twitteru da će ECB vjerojatno ograničiti, ali ne i zaustaviti ELA-u.

Francuski premijer Manuel Valls je izjavio da je ECB neovisan, ali kako misli da ne može ukinuti pomoć Grcima koji su u teškoj situaciji. Grčka će vjerojatno morati "objaviti bankovni praznik u ponedjeljak čekajući uvođenje kontrola prometa kapitala", rekao je Peston.

Problem likvidnosti banaka

Grčke banke mogle bi se naći u ozbiljnim problemima već u ponedjeljak ako ECB donese odluku o ukidanju hitne pomoći za likvidnost, kazao je. Ovo je jedna od najvažnijih odluka s kojom je ECB ikada bio suočen otkako je uveden euro 1. siječnja 1999.

Kontrole prometa kapitala uključuju ograničenja iznosa novca koje klijenti mogu podići u banci. Dosad je grčka vlada pokazivala da ne želi nametnuti takve kontrole. Posljednjih tjedana Grci su povukli milijarde eura iz banaka, a u subotu su se mogli vidjeti dugački redovi ispred bankomata i banaka zbog straha da banke možda neće biti otvorene u ponedjeljak.

ECB svakodnevno šalje hitna sredstva Grčkoj središnjoj banci koja ih zatim raspodjeljuje velikim bankama.

Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je u subotu iznenadni referendum na kojemu će birači odlučivati o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj. On je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijarda dolara.

Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Cipras, koji je pobijedio na izborima u siječnju obećanjima o odustajanju od štednje, taj je zahtjev nazvao "ucjenom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene