Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RAI ukida emisije na hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska državna radio televizija RAI ukida od 1. listopada emisije na 26 stranih jezika, među kojima i na hrvatskome jeziku, nakon 50 godina emitiranja.

Ukida se emitiranje informativnih emisija na kratkim valovima, ali i onih na internetu i preko satelita, koje su do sada bile emitirane preko tih veza, a ne samo na kratkim valovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Divni novi svijet Televizor ćemo uskoro imati u oku te osjećati što i glumci Slika nije dostupna Mesićeve izjave u Italiji i dalje negativno odzvanjaju

Premda je vlada lijevog centra Romana Prodija najavila kako su joj prioriteti u vanjskoj politici odnosi na Balkanu i Sredozemlju, ipak je dozvolila ukidanje emisija na stranim jezicima. Naime, predsjedništvo vlade je izdvajalo sredstva za te emisije. U lipnju ove godine potpisan je novi ugovor između vlade i RAI-a koji, prema tumačenju vrha talijanske radio televizije, ne predviđa financiranje emisija na stranom jeziku.

Inače, prve emisije na stranim jezicima započele su već 1935. godine i to za Južnu Ameriku na portugalskom i španjolskom, ali i talijanskom jeziku. Emisije na hrvatskome su započele 1937. zajedno s onima na albanskome. Tijekom rata emisije su ukinute, ali poslije Drugog svjetskog rata ponovno su započele od 3. rujna 1946. Emisije na hrvatskome su započele 16. travnja 1947. zajedno s onima na slovenskom i srpskom jeziku. Kasnije su spojene emisije na srpsko-hrvatskom jeziku i emitirane su dva puta dnevno, da bi opet devedesetih godina nakon rascijepa bivše Jugoslavije bile ponovno uspostavljene zasebne hrvatska i srpska informativna emisija jednom dnevno svih sedam dana.

O ukidanju emisija na stranim jezicima kritički su pisala talijanska glasila, a postavljeno je i zastupničko pitanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene