Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska državna radio televizija RAI ukida od 1. listopada emisije na 26 stranih jezika, među kojima i na hrvatskome jeziku, nakon 50 godina emitiranja.


Ukida se emitiranje informativnih emisija na kratkim valovima, ali i onih na internetu i preko satelita, koje su do sada bile emitirane preko tih veza, a ne samo na kratkim valovima.

Vezani članci Slika nije dostupna Televizor ćemo uskoro imati u oku te osjećati što i glumci Slika nije dostupna Mesićeve izjave u Italiji i dalje negativno odzvanjaju

Premda je vlada lijevog centra Romana Prodija najavila kako su joj prioriteti u vanjskoj politici odnosi na Balkanu i Sredozemlju, ipak je dozvolila ukidanje emisija na stranim jezicima. Naime, predsjedništvo vlade je izdvajalo sredstva za te emisije. U lipnju ove godine potpisan je novi ugovor između vlade i RAI-a koji, prema tumačenju vrha talijanske radio televizije, ne predviđa financiranje emisija na stranom jeziku.

Inače, prve emisije na stranim jezicima započele su već 1935. godine i to za Južnu Ameriku na portugalskom i španjolskom, ali i talijanskom jeziku. Emisije na hrvatskome su započele 1937. zajedno s onima na albanskome. Tijekom rata emisije su ukinute, ali poslije Drugog svjetskog rata ponovno su započele od 3. rujna 1946. Emisije na hrvatskome su započele 16. travnja 1947. zajedno s onima na slovenskom i srpskom jeziku. Kasnije su spojene emisije na srpsko-hrvatskom jeziku i emitirane su dva puta dnevno, da bi opet devedesetih godina nakon rascijepa bivše Jugoslavije bile ponovno uspostavljene zasebne hrvatska i srpska informativna emisija jednom dnevno svih sedam dana.

O ukidanju emisija na stranim jezicima kritički su pisala talijanska glasila, a postavljeno je i zastupničko pitanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju