Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je kako se protivi mogućem podnošenju tužbe njegove zemlje protiv Hrvatske zbog gradnje mosta za Pelješac.


"Mislim da je prerano za tužakanje po sudu jer ne vidim kuda će nas to odvesti", izjavio je Radmanović kako ga u četvrtak citira "Dnevni avaz".

Vezani članci Slika nije dostupna Predstavnik Srba: 'Hrvati nisu ravnopravni u BiH' Slika nije dostupna Prijateljski razgovori na Pantovčaku

Srpski član Predsjedništva BiH ističe kako njegova zemlja ne može i ne treba Hrvatskoj zabraniti da spoji svoj teritorij te da treba tragati za rješenjem koje je obostrano prihvatljivo a pri tom osigurati zaštitu interesa BiH, uključujući tu pitanje razgraničenja, teritorija, plovnog puta.

"Ishitreni potezi s bilo koje strane ne doprinose ničemu", kazao je Radmanović.

Mogućnost podnošenja tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje mosta za Pelješac pred nekim od međunarodnih sudova ranije su najavili hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić.

Takvo stajalište obrazložili su konstatacijom kako Hrvatska ne može graditi pelješki most bez suglasnosti BiH a nju ne može dobiti sve dok se ne riješi pitanje granične crte u Neumskom zaljevu.

Vlasti BiH traže da pri utvrđivanju granične crte Hrvatska prihvati da su otočići Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek sastavni dio bosanskohercegovačkog državnog teritorija.

Hrvatska vlada tvrdi pak kako postoje nedvojbeni dokazi da su to povijesno i katastarski dijelovi teritorija Hrvatske.