Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saša Radak je osuđen u srijedu na 20 godina zatvora za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara, javlja B92. Radak je udaljen iz sudnice prilikom izricanja presude jer je psovao, a suca je nazvao klošarem.


Sudsko vijeće Suda za ratne zločine u Beogradu zaključilo je da je Radak kriv jer je sudjelovao u likvidaciji ratnih zarobljenika odvedenih sa poljoprivrednog dobra Ovčara kod Vukovara 21. studenog 1991. godine.

Vezani članci Marijan Matijević Vukovarci ogorčeni zbog napada na dječaka koji je nosio masku s hrvatskim obilježjima: "Situacija je napeta i nepodnošljiva" Ilustracija 30-godišnjak koji je zbog obilježja na maski u Vukovaru istukao maloljetnika završio u zatvoru

U presudi se navodi i da je Radak, pod nadimkom Čistač, predvodio tzv. Vod smrti Teritrorijalne odbrane, sudjelovao u špaliru koji je tukao zarobljenike, a s maltretiranjem nastavio i u hangaru na Ovčari.

Radak je udaljen iz sudnice prilikom izricanja presude jer je psovao, a suca je nazvao klošarem.

U Tužilaštvu za ratne zločine su zadovoljni izrečenom presudom i navode da je ona pravi dokaz suočavanja s prošlošću u Srbiji.

Radak je u ponedjeljak, u završnoj riječi pred Vijećem za ratne zločine Specijalnog odjela Okružnog suda u Beogradu, negirao da je počinio zločin za koji se tereti. 

- Ne osjećam se krivim, nisam to učinio. Bio sam na ratištu, bio sam borac, ali nikada nikog nisam ubio, rekao je i dodao kako mu je "jedina pogreška što je nakratko posjetio Ovčaru prije nego što je tu, u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine, izvršen zločin".