Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon sudara

FOTO/VIDEO Svijet obilaze uznemirujuće snimke putničkog zrakoplova koji guta požar: "Cijela je kabina za nekoliko minuta bila puna dima"

Presudile su sekunde. Izvanredna reakcija kabinskog osoblja putničkog zrakoplova spasila je više od 300 života iz vatrene stihije. U trenutku sudara pripadnici obalne straže bili su na dužnosti. Trebali su zrakoplovom dopremiti humanitarnu pomoć na potresom pogođeno područje.

Veliki putnički avion pri slijetanju se sudario s letjelicom Obalne straže. Buknuo je požar, a plamen je brzo zahvatio oba zrakoplova.

Putnike je obuzela panika. Po hitnom postupku putnički je zrakoplov evakuiran. Uspješno je izvučeno svih 367 putnika i 12 članova posade.

Šveđanin Anton Deibe (17) putovao je zrakoplovom tvrtke Japan Airlines, koji se prilikom slijetanja u zračnu luku u Tokiju sudario s avionom obalne straže i zatim zapalio.

Pročitajte i ovo Unuk Antuna Vrdoljaka u centru Zagreba Uhićen unuk poznatog redatelja Antuna Vrdoljaka: Sumnjiče ga da je nožem htio ubiti 21-godišnjaka

"Cijela je kabina za nekoliko minuta bila puna dima. Bacili smo se na tlo, a onda su se otvorila vrata za izlaz u slučaju nužde i bacili smo se na njih", ispričao je.

"Dim je bio paklen. Bilo je pakleno. Nismo imali pojma kamo idemo i samo smo istrčali na pistu. Vladao je kaos", dodao je u razgovoru za švedski medij Aftonbladet, koji je prenio Sky News.

"Vidio sam samo vatru u motoru. Nakon što smo izišli iz aviona i odmaknuli se, vidio sam da se vatra potpuno proširila za nekih 10, 15 minuta", kazao je Satoshi Yamake.

Oko 20 osoba iz putničkog zrakoplova zatražilo je liječničku pomoć. Iz zrakoplova obalne straže preživjela je samo jedna osoba - kapetan, koji je uspio iskočiti na pistu. Pet članova posade nije preživjelo.

Pročitajte i ovo Šteta nakon potresa u Japanu Mnogi su pod ruševinama Raste broj mrtvih u potresu u Japanu, spasioci tragaju za preživjelima: "Nikada nisam doživio tako snažan potres"

"Sigurna sam da je moj suprug bio šokiran, nitko nije doživio da dim ispuni kabinu zrakoplova. Bio je uznemiren kad je nazvao, pa sam se i ja zabrinula", rekla je Mika Yamake, supruga putnika iz zrakoplova.

"Bila sam šokirana, nikad ne znaš što će se dogoditi. Bio je i potres. Došla sam ovamo iz Niigate zabrinuta oko toga voze li brzi vlakovi. Kad sam stigla na aerodrom, buknula je vatra. Jednostavno se nikad ne zna", istaknula je Kimiko Suzuki.

Na društvenim mrežama javili su se i drugi svjedoci nesreće, a objavljena je i snimka iz aviona.

"Ja sam bila u avionu, ali sada sam na sigurnom", napisala je jedna putnica.

"Avion u kojemu je bio moj brat uništen je, ali on je u redu", podijelio je jedan korisnik platforme X.

"Čuo sam eksploziju 10-ak minuta nakon što smo svi izišli iz aviona. Bili bismo u nevolji da smo otišli makar i malo kasnije. Želim znati zašto se ovo dogodilo. Također, ne želim više ići u avione", napomenuo je putnik Tsubasa Sawada.

"Avion je eksplodirao ispred mene", objavio je muškarac koji se našao na aerodromu u Tokiju.

Manji je zrakoplov bio pun humanitarne pomoći, namijenjene područjima pogođenim potresom. Nakon incidenta zatvorene su četiri piste, što je poremetilo planove putovanja tisućama putnika. Svi su u šoku pratili operaciju gašenja požara.

"Želio bih izraziti svoju zahvalnost osoblju JAL-a, osoblju zračne luke i putnicima na njihovoj mirnoj reakciji koja je omogućila bijeg svih 379 članova posade i putnika iz zrakoplova JAL-a", poručio je Fumio Kishida, japanski premijer.

S obzirom na brzinu plamena, za mnoge je pravo čudo što je toliko ljudi uspjelo pobjeći. Stručnjaci to ipak pripisuju strogoj obuci kabinskog osoblja.

Golemi putnički zrakoplov izgorio je do temelja. Obalna straža pokreće istragu koja bi trebala objasniti razlog sudara zrakoplova.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene