Tenk Armata T-14 (Foto: AFP)
Tenk Armata T-14 (Foto: AFP)

Britanske obavještajne službe izdale su upozorenje zbog novog ruskog ''supertenka'' za kojeg tvrde da je mnogo superiorniji od bilo koje vojne opreme dostupne NATO-u.


U dokumentu britanskih obavještajnih službi tvrdi se da bi najbolji britanski borbeni tenk Challenger II, mogao biti nadjačan novom supertehnologijom u posjedu Kremlja, piše Daily Mail.

Službenici tajnih službi vjeruju da je novi ruski tenk ''revolucionaran'' i okrivljuju britansku Vladu jer nije dala dostojan odgovor na ovu novu rusku ratnu igračku.

Trenutačna britanska politika je ne razmišljati o razvoju novih borbenih tenkova barem još sljedećih 20 godina, jer ta vrsta vojne opreme nije pogodna za suzbijanje trenutačne prijetnje – lakše naoružanih džihadista.

''Bez pretjerivanja, Armata predstavlja najrevolucionarniju promjenu u izradi tenkova u posljednjih pedeset godina. Ne iznenađuje što je tenk izazvao senzaciju'', stoji u dokumentu tajnih službi, prenosi Sunday Telegraph.

Rusi su novi tenk Armata T-14 pokazali na ovogodišnjoj paradi, a obavještajci vjeruju da je brži i lakši od teškog naoružanja kakvo ima Zapad.

''Prvi puta potpuno automatizirana, digitalizirana kupola bez posade uklopljena je u glavni borbeni tenk. I prvi je puta posada tenka uklopljena u naoružanu kapsulu prednjeg trupa'', piše u dokumentu kojeg su se domogli britanski mediji.

Također se dodaje da ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja prijetnju zemljama u okruženju, a novi će tenk biti krucijalan za njegove ciljeve širenja.