Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset premijera iz Europe i cijeloga svijeta doputovalo je u utorak u Gdanjsk na svečano obilježavanje sedamdeset godina od početka izbijanja Drugog svjetskog rata.


Napad Nijemaca na baltički grad kojeg su svojatali Nijemci i Poljaci smatra se početkom rata koji je odnio više od 50 milijuna ljudskih života. Ruski premijer Vladimir Putin izrazio je žaljenje zbog njemačko-sovjetskog sporazuma o nenapadanju potpisanog 1939. godine, koji je predvidio i podjelu Poljske. Poljski premijer Donald Tusk je za vrijeme susreta s Putinom zatražio od Rusije dokumente koji bi rasvijetlili i pokolj koji su pripadnici Crvene armije učinili nad poljskim časnicima u Katinskoj šumi 1940. godine.

Vezani članci Konferencija za medije Nacionalnog stožera - 1 Majka 12-godišnjakinje koja je preminula: ''Rečeno nam je da nema sumnje da je bilo što drugo prisutno'' Aleksej Navaljni Navaljni se javio iz zatvora: ''Čuvari mi uskraćuju spavanje, bude me po noći i do osam puta, radi se de facto o obliku mučenja''

>> Putin Poljacima: Okrenimo stranicu

Dolazak Vladimira Putina u Gdanjsk uslijedio je u razdoblju vrlo napetih odnosa Moskve i Varšave, pa su premijeri Putin i Tusk razgovarali i o mnogim aktualnim temama koje opterećuju odnose dviju država. Putin bi se trebao sastati s mnogim premijerima koji su došli u Gdanjsk, između ostalog i s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. (Hina)