Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ima informacije koje ukazuju na to da su SAD preporučile OESS-u da ne pošalje svoje promatrače na predstojeće parlamentarne izbore u Rusiji, te da će ta informacija biti uzeta u obzir u odnosima između Moskve i Washingtona.


"Prema informacijama koje posjedujemo, to je ponovno napravljeno prema preporuci State Departmenta i mi ćemo to uzeti u obzir u našim međudržavnim odnosima s tom zemljom", rekao je Putin u Sankt Petersburgu dodajući da smatra da "ta odluka nije bila planirana nego spontana akcija".

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni se javio iz zatvora: ''Čuvari mi uskraćuju spavanje, bude me po noći i do osam puta, radi se de facto o obliku mučenja'' Slika nije dostupna OESS: Nema širenja misije u Ukrajini ako se ne popravi sigurnost

"Cilj je diskreditirati izbore, ali oni neće postići svoj cilj",
istaknuo je.

"Izbori će se održati u okviru postojećeg zakona", rekao je Putin. Pozivajući se na "apsolutno pouzdane podatke", ruski predsjednik je rekao da je ovakav potez OESS-a bio iznenađujući za mnoge europske zemlje.

"To je njihov izbor. To još jednom pokazuje da mnoge organizacije, a među njima i OESS, trebaju biti reformirane", istaknuo je.

Međutim, glasnogovornica OESS-a u Varšavi Urdur Gunnarsdottir nazvala je Putinove navode o razlogu nedolaska promatrača na izbore 2. prosinca "besmislicama", javlja BBC.

"Prije donošenja te odluke nije konzultirana nijedna vlada. Odluka je donesena iz operativnih razloga, a ne političkih", kazala je glasnogovornica za BBC dodajući da cilj nije utjecati na izbore.

OESS je priopćio ranije ovog mjeseca da neće slati svoje promatrače da nagledaju izbore u Rusiji zbog kašnjenja potrebnih dokumenata za ulazak u Rusiju.