Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija upozorila Ukrajinu

Putin ponovno protiv sporazuma Ukrajine sa EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carinska unija u koju ulaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija razmišlja o donošenju 'zaštitnih mjera' ako Ukrajina i Europska unija potpišu ugovor o pridruživanju, upozorio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

'Ako naši susjedi (Ukrajinci) krenu u liberalizaciju carinskog režima s EU-om (...), zemlje Carinske unije (koju predvodi Rusija) morat će razmisliti o zaštitnim mjerama. Ta mogućnost postoji', rekao je Vladimir Putin, a prenose ruske novinske agencije.

Putin je rekao da će u slučaju liberalizacije postojećeg carinskog režima između EU-a i Ukrajine, na ukrajinsko tržište ući kvalitetni i jeftiniji europski proizvodi, što će negativno djelovati na ukrajinske, a posredno i na ruske proizvođače.

'To bi naše proizvođače moglo dovesti u prilično teško stanje', kazao je Putin.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

>> Putin poziva Ukrajinu u gospodarsku integraciju s Rusijom

Rusija je još prošlog tjedna upozorila Ukrajinu da će u slučaju 'samoubojičkog' potpisivanja ugovora o pridruživanju s Europskom unijom postrožiti kontrolu ukrajinske robe na granici dviju zemalja.

Moskva godinama pokušava uvjeriti Ukrajinu da okrene leđa Europi i da se pridruži Carinskoj uniji koje su članice u ovom trenutku Rusija, Kazahstan i Bjelorusija.

Ukrajina, bivša republika Sovjetskog Saveza na vratima Europske unije, koju od proglašenja neovisnosti 1991. za rukav potežu i Rusija i Zapad, nada se da će u studenome potpisati ugovor o pridruživanju s EU-om.

Potpisivanje se više puta odgađalo zbog afere Timošenko.

Julija Timošenko, oporbena čelnica i bivša premijerka koja je 2011. dospjela u zatvor, služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe ovlasti. EU je kritizirao tu presudu i sumnja da je riječ o političkom progonu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene