Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnova veza dviju pravoslavnih zemalja

Putin poziva Ukrajinu u gospodarsku integraciju s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u subotu Ukrajinu, koja se želi približiti Europi, u gospodarsku integraciju s Rusijom, ističući duhovne veze između dviju pravoslavnih zemalja.

Ruski predsjednik  Vladimir Putin boravi u dvodnevnom posjetu Ukrajini u povodu 1025. godišnjice uvođenja kršćanstva u Kijevsku Rusiju, prvu istočnoslavensku državu koja se pojavila u 9. stoljeću na području današnje Ukrajine, Bjelorusije i Rusije.

"Svi mi duhovni smo nasljednici onoga što se dogodilo ovdje prije 1025 godina (...) U tom smislu jedinstven smo narod", rekao je Putin, govoreći o princu Vladimiru I. (980-1015), koji je 988. godine službeno prihvatio kršćanstvo od Bizanta.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

>>VIDEO Putin usred noći dignuo 160.000 vojnika i naredio akciju!

Vjerske svečanosti na kojima sudjeluju i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić te moldavski Nicolae Timofti organizirane su pred summit u Vilniusu u studenome na kojem bi mogao biti potpisan sporazum o partnerstvu i suradnji između Ukrajine i Europske unije.

"Poštivat ćemo svaki izbor ukrajinskog naroda" kad je riječ o integraciji u postsovjetske strukture, kojima dominira Moskva, kazao je Putin, ističući da bi gospodarstva dviju zemalja zajedno bila konkurentnija.

Rusija već godinama poziva Ukrajinu da se umjesto prema Zapadu okrene prema Istoku i priključi carinskoj uniji koju za sada čine Rusija, Kazahstan i Bjelorusija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene