Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin: Moskva će okrenuti rakete prema Ukrajini, Poljskoj i Češkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će svoje rakete okrenuti prema Ukrajini, Poljskoj i Republici Češkoj, ostvare li se u tim zemljama planovi proširenja NATO-a ili razmještanja američkoga proturaketnog štita, upozorio je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare u Kremlju.

"Bit ćemo prisiljeni okrenuti rakete prema ciljevima koji će, po našem mišljenju, prijetiti našoj nacionalnoj sigurnosti", rekao je Vladimir Putin misleći pritom na moguć ulazak Ukrajine u NATO.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Poručio na godišnjem skupu Lavrov opleo po OESS-u: "Organizacija je na rubu ponora, pretvara se u privjesak NATO-a i EU-a" Slika nije dostupna Juščenko: Ukrajina neće imati NATO-ve baze na svom teritoriju

Ukrajina je već poduzela korake za ulazak u NATO "suprotno želji njezina stanovništva" koje mu se većinom protivi, dodao je ruski predsjednik. 

"Oni mogu instalirati svoje baze ili dijelove američkoga
proturaketnoga štita" u toj zemlji, dodao je.

Govoreći o Kosovu, ruski predsjednik optužio je Europu da ima dvostruke standarde kad navija za kosovsku nezavisnost, a ne priznaje separatističke tendencije u drugim zemljama.

"Smatramo da jednostrana potpora proglašenju kosovske nezavisnosti nije ni moralna ni dobra", rekao je Putin dodajući kako je "sramno prići takvomu problemu s dvostrukim standardima".

Govoreći o svojem mandatu, ruski je predsjednik rekao kako smatra da bi bilo "apsolutno neprihvatljivo" da on ostane na vlasti i nakon što mu u svibnju istekne i drugi uzastopni četverogodišnji mandat.

"Svi moraju poštovati zakon, a prije svih prvi čovjek vlade", rekao je.

Putin je toliko popularan u domovini da mu pristalice pišu i mole ga da promijeni ustav kako bi mogao ostati predsjednik, pišu agencije.

Na konferenciji za novinare Putin je dodao kako mu je drago što će nakon predsjedničkih izbora idući mjesec vlast predati svojem kandidatu, zamjeniku premijera Dimitriju Medvedevu.

"Postoji neka kemija, ja mu vjerujem", rekao je Putin.

Putin odbacuje zapadne kritike ruskih predsjedničkih izbora kao nedemokratskih.

"Činjenica da sve ide tiho, bez svađa, sporo, diljem zemlje, ne govori o nedostatku demokracije", rekao je. "Prije to govori o tome da većina ruskih građana podupire odabrani put".

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju OESS odlučila je da neće poslati promatrače na ruske predsjedničke izbore zbog ograničenja koja su im nametnule ruske vlasti.

Na konferenciji pred oko 1.300 novinara Putin je održao sedmominutni govor, a onda je odgovarao na pitanja, što je tradicija koju je počeo prije sedam godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene