Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin: 'Kriza oko američkog štita usporerdiva je s Kubanskom krizom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je na summitu EU-Rusija u Portugalu da su američki planovi postavljanja sustava obrane od projektila u Europi usporedivi s Kubanskom krizom koja je umalo rezultirala Trećim svjetskim ratom.

"Slična situacija bila je sredinom šezdesetih godina XX. stoljeća, kad je Sovjetski Savez rasporedio projektile na Kubi. Za nas, situacija je tehnički vrlo slična", rekao je Putin na summitu koji se održava u gradiću Mafri nedaleko od Lisabona, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"

SAD je prošle godine objavio planove o postavljanju dijelova sustava za obranu od projektila u Češkoj i Poljskoj. Taj bi sustav, prema tvrdnjama Washingtona, služio za obranu od napada iz "odmetnutih" država, ali Moskva smatra da bi postavljanje proturaketnog štita na istoku Europe bilo protivno njezinim interesima.

Rusi i Europljani iznijeli su na summitu nadu da bi pregovori o novom sporazumu o partnerstvu, koje blokira Varšava, mogli uskoro početi usprkos njihovim trajnim razmimoilaženjima o brojnim temama, javio je AFP.

Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner, koja je sudjelovala na summitu, također je izrazila nadu da bi pregovori mogli početi na sljedećem summitu EU-Rusija, koji se očekuje u svibnju 2008.

"Nadamo se da ćemo moći ne samo uskoro početi pregovore o novom sporazumu o partnerstvu, nego u bliskoj budućnosti imati nacrt sporazuma", kazao je ruski predsjednik Putin na konferenciji za tisak uz portugalskog premijera Josea Socratesa, domaćina summita EU-Rusija.

Putin nije rekao koju ulogu bi mogla odigrati nova poljska vlada
Donalda Tuska, koji je kazao kako se nada poboljšati odnose s
Moskvom.

Dosadašnja vlada braće Kaczynski blokira već godinu dana početak pregovora zbog ruskog embarga na poljsko meso, koji Moskva odbija ukinuti usprkos naporima Bruxellesa oko pomirenja.

Socrates je izjavio da je Rusija spremna "pozvati promatrače OESS-a" na parlamentarne izbore 2. prosinca.

"Bili smo sretni kad smo od Putina čuli da je pronađen način da se pozovu promatrači OESS-a na izbore u Rusiji", kazao je Socrates na konferenciji za tisak.

Misija promatrača odvijat će se "u skladu s propisima i uobičajenom praksom OESS-a", kazao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, na istoj konferenciji za tisak.

Rusija je često u prošlosti kritizirala zaključke OESS-a, glavne
instance za nadzor izbora u Europi, o izborima u bivšem SSSR-u, optužujući ga za "pristranost".

U petak je Moskva objavila da je zatražila reformu promatračkih
misija dok je organizacija još uvijek čekala poziv kako bi poslala
promatrače na parlamentarne izbore.

Putin se također zauzeo za osnivanje zajedničkog instituta za ljudska prava EU-a i Rusije zahvaljujući kojem bi se popravio dijalog između Moskve i Bruxellesa o tom politički osjetljivom pitanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene