Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Došao je kraj posthladnoratovskom razdoblju mira.


Sadašnji sukobi i krize na vratima europskog kontinenta znače da su godine mira u Europi "prošlost", ocijenio je u četvrtak poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak.

Vezani članci Joe Biden Biden i Putin postigli dogovor: Produljit će postojeći sporazum o ograničenju nuklearnog oružja za pet godina Prosvjed za Alekseja Navaljnog EU traži oslobađanje Navaljnoga i osuđuje nasilje protiv demonstranata

"Mi, političari i mediji, moramo reći našim javnostima da je vrijeme desetljeća mira u Europi nakon hladnoga rata prošlo", rekao je Siemoniak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom u Zaganu, na zapadu Poljske.

Dvojica čelnika su, uz njemačkog, norveškog i nizozemskog ministra obrane, sudjelovala u Zaganu u prvoj "cjelovitoj" vježbi novih Snaga za brzi odgovor Sjevernoatlantskog saveza (Very High Readiness Joint Task Force, skraćeno VJTF).

"Sve su brojnije prijetnje oko Europe: rusko-ukrajinska kriza, skupina Islamska država, složena kriza u sjevernoj Africi. Nećemo moći obraniti naše europsko blagostanje ne budemo li više radili na sigurnosti", dodao je.

Stoltenberg je pak istaknuo da će NATO-ovi ministri obrane sljedećeg tjedna raspravljati o "preraspodjeli" NATO-ova oružja u srednjoj Europi, što je već naišlo na kritiku Moskve.

 Putin kaže da će Rusija uperiti oružane snage na bilo kojeg agresora

Teroristima u BiH poslan signal od Islamske države?!

OSTVARILI PRIJETNJU Na granici sa Srbijom dižu 4 metra visoku ogradu!

"Odluke još nismo donijeli. Sa saveznicima surađujemo u vezi s preraspodjelom opreme. O tome ćemo sljedećeg tjedna razgovarati na ministarskoj sjednici NATO-a", rekao je glavni tajnik Saveza.

U toj prvoj velikoj vježbi VJTF-a saveza koja je počela prošlog tjedna, sudjeluje oko 2100 vojnika iz Nizozemske, Češke, Njemačke, Norveške, Poljske, Litve, Belgije, Amerike i Madžarske, različitih rodova vojske koji su Poljsku stigli zrakom i kopnom.

Odluka o osnivanju VJTF-a donesena je nakon NATO-ova summita u Newportu u rujnu 2014. radi jačanja istočnog krila Saveza.

Ruska aneksija Krima potaknula je zabrinutost u zemljama srednje Europe koje su ušle u NATO nakon hladnoga rata, napose u baltičkim, koje su gotovo 50 godine bile pod sovjetskom vlašću.

Predsjednik Vladimir Putin najavio je u utorak da će Rusija ojačati svoj nuklearni arsenal i do kraja godine razmjestiti više od 40 novih interkontinentalnih raketa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook