Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahlađeni odnosi

Putin kaže da će Rusija uperiti oružane snage na bilo kojeg agresora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da će Rusija biti prinuđena usmjeriti svoje oružane snage prema bilo kojoj zemlji koja bi joj mogla zaprijetiti te da je zabrinut zbog sustava proturaketne obrane u blizini njezinih granica.

"Ako netko prijeti nekim našim teritorijima, moramo uperiti naše oružane snage prema teritorijima s kojih stiže prijetnja", rekao je Putin u Moskvi tijekom susreta s finskim kolegom Saulijem Niinistom.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način" Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

"Čim se pojavi prijetnja u susjednoj državi, Rusija mora sukladno tome reagirati i pokrenuti svoju obranu kako bi neutralizirala prijetnju", rekao je ruski predsjednik.

Putin je u utorak najavio jačanje ruskih nuklearnih snaga u odgovoru na američki plan raspoređivanja teškog naoružanja u istočnoj Europi, čime je razbjesnio NATO koji ruski potez smatra opasnom odlukom.

"NATO stiže na naše granice, mi nikamo ne idemo", rekao je Putin i dodao da treba relativizirati aktivnosti NATO-a.

"Ne treba pretjerivati. Sve ćemo izbliza analizirati, ali za sada ne vidim ništa posebno alarmantno" i zaključio da se uglavnom radi o političkim signalima Rusiji i njenim saveznicima.

Putin je isto tako rekao kako je neutralni status najbolje jamstvo finske sigurnosti.

Ruski predsjednik, koji je u sporu sa Zapadom oko krize u Ukrajini i sankcija Rusiji koje su zbog toga uslijedila, također je rekao kako želi da Ukrajina otplati 3 milijarde dolara zajma koji je dobila za vrijeme predsjendika Viktora Janukoviča po dogovorenoj dinamici.

Putin je kazao kako drži da je mirovni sporazum iz Minska o Ukrajini uravnotežen i pošten te da ga Rusija ne bi ni potpisala da se nije slagala s njegovim sadržajem.

NATO upozorava na opasno rusko 'zveckanje nuklearnim oružjem'

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg optužio je u utorak Rusiju za "zveckanje nuklearnim oružjem" nakon što je najavila povećanje svojega nuklearnog raketnog arsenala te upozorio da je "destabilizirajuće i opasno".

"To zveckanje nuklearnim oružjem je neopravdano, destabilizirajuće i opasno", komentirao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom u Bruxellesu, spomenuvši rusko razmetanje.

"Današnja Putinova izjava potvrđuje ponašanje Rusije u posljednje vrijeme. Vidjeli smo da Rusija ulaže više u obranu općenito, i posebice u nuklearne kapacitete", dodao je Stoltenberg.

"Više vježbaju, razvijaju nove nuklearne sposobnosti i više koriste nuklearnu retoriku", ocijenio je glavni tajnik NATO-A .

NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA Putin nabavlja nuklearni arsenal

Rusija će pojačati svoj nuklearni arsenal raspoređivanjem do kraja godine više od 40 novih međukontinentalnih raketa koje su otporne na najsofisticiranije protuzračne sustave obrane, rekao je u utorak ruski predsjednik.

Ta najava stiže dok se pojačavaju napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država čiji su planovi raspoređivanja teškog naoružanja na Baltiku i u istočnoj Europi izazvali bijes Moskve kada ih je prošlog tjedna obznanio američki tisak.

Ako američka vlada prihvati prijedlog Pentagona, Sjedinjene Države će po prvi puta uskladištiti teško naoružanje u zemljama bivšeg istočnog bloka koje su pristupile NATO-u.

Ruski predsjednik je izrazio zadovoljstvo usavršavanjem vojnog potencijala ruskih zračnih snaga i flote. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene