Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U uzgajalištu Principina di Terra, pokraj Grossete u talijanskoj regiji Toskani, ujutro je započela operacija ubijanja više od 10 tisuća divljih pataka.


Prije par dana otkriveno da je 20 pataka zaraženo virusom ptičje gripe niske patološke opasnosti, ali je talijansko ministarstvo zdravlja ipak donijelo odluku o toj drastičnoj mjeri.

Vezani članci Patka sa strelicom u glavi - 7 Patka strelicom propucana kroz glavu, tako je tjednima plivala u jezeru: "Ovo je nevjerojatno tužno i vrlo okrutno" Slika nije dostupna Virus ptičje gripe ponovno se proširio

Ispred uzgajališta prosvjedovala je skupina članova organizacija za zaštitu životinja. To je prvi slučaj ptičje gripe, blažeg virusa od ubitačnog H5N1, otkriven u Italiji nakon četiri slučaja koja su zabilježena u veljači ove godine, kada su otkrivena tri mrtva labuda na Siciliji i u regijama Pugliai i Calabriji, a jedna patka u regiji Umbriji.

Premda je oblik ptičje gripe koji je pogodio 20 pataka u Toskani niske patološke vrijednosti, ipak je u tom uzgajalištu usmrćeno svih 10 tisuća ptica.