Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVA RAZLIČITA SVIJETA

Sastanak Trumpa i Merkel: Američkog predsjednika jedna stvar će posebno zanimati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmoćnija europska državnica Angela Merkel u utorak će se prvi put susresti sa živopisnim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, čiji je dolazak u Bijelu kuću izazvao nemir u transatlantskim odnosima.

Bivši američki predsjednik Barack Obama njemačku je kancelarku nazivao "svojim najbližim američkim partnerom", ali njegov nasljednik jedva da je s njom progovorio otkako je u Ovalnom uredu.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Slika nije dostupna Prvi sastanak Trump pohvalio njemačku kancelarku

"Stav gospođe Merkel prema Trumpu dosad je bio pasivno-agresivan, a Trumpov stav prema Merkel je aktivno-agresivan", rekao je za Telegraph britanski analitičar Anthony Glees.

Trump Njemačkoj spočitava rekordni višak u trgovinskoj razmjeni s Amerikom, liberalno stajalište prema izbjeglicama, a Berlinu se uz to nimalo ne sviđa otvoreno Trumpovo pljeskanje britanskom izlasku iz EU-a.

Trump nije njemačku kancelarku pozvao na golf kao japanskog premijera, niti će joj tepati kao britanskoj premijerki Theresi May koju naziva "svojom Maggie".

"Oni se moraju srdačno složiti da se ne slažu, ali moraju raditi zajedno", kaže Glees.

Mjesec dana nakon što je potpredsjednik Mike Pence u Münchenu poručio Europi da se transatlantske veze neće mijenjati, na sastanku u utorak iščekivat će se hoće li i Trump ponoviti tu poruku.

Merkel je uoči puta izjavila da ne dolazi u Bijelu kuću samo kao njemačka kancelarka nego i kao europska izaslanica.

"Ja ću naglasiti da su naša zemlja i naše članstvo u EU-u dva lica istog novčića", rekla je.

Kao i na drugim sličnim putovanjima, Merkel će pratiti vojska poslovnih čelnika, ali nitko ne zna kako će ih u Washingtonu dočekati s obzirom na to da Trump propovijeda politku "Amerika na prvom mjestu".

Šefovi Siemensa Joe Kaeser i BMW-a Harald Krüger bit će dio te skupine i kane naglasiti da je zahvaljujući njemačkim ulaganjima u SAD stvoreno nekoliko tisuća radnih mjesta.

Krüger će također pokušati uvjeriti Trumpa, koji je BMW-u zaprijetio carinom od 35 posto ako izgradi tvornicu u Meksiku, da to nije dobra ideja.

"Ali ako se ispostavi da američka administracija tu prijetnju stvarno namjerava realizirati, njemačka je vlada već pripremila niz protumjera", objavio je Der Spiegel.

Dva različita svijeta

Sastanak će se pomno promatrati i zbog dinamike između dvaju lidera, koji po sadržaju i stilu predstavljaju dva različita svijeta.

Merkel čvrsto vjeruje u EU i globalizaciju, Trump ne. Ona osuđuje njegovu izvršnu uredbu o zabrani ulaska u SAD izbjeglica iz šest većinski muslimanskih zemalja, on njezinu izbjegličku politiku smatra "katastrofalnom".

Njezini javni istupi su pomno planirani i u govorima nema improvizacija, Trump čak i najvažnije stvari svoje politike, ne savjetujući se ni s kim, objavljuje u 140 znakova na Twitteru.

"Hoće li postati dobri prijatelji? Vjerojatno ne. Ali imaju snažan interes, strateški i politički, da nauče raditi zajedno", kaže Charles Kupchan, bivši član nacionalnog sigurnosnog vijeća u Obaminom mandatu.

Njemački dužnosnici kažu da se studiozna njemačka kancelarka pomno priprema za posjet za Washingtonu, gledala je njegove govore i čitala intervjue. "Moramo biti spremni na to da on ne voli dugo slušati i da ne želi ulaziti u detalje", rekao je jedan njemački dužnosnik.

Fokus na sličnostima, ne na razlikama

Iz Washingtona u međuvremenu poručuju da će se sastanak fokusirati na ono što dvoje lidera imaju zajedničko, a ne na razlike među njima.

Trumpa će posebno zanimati, rekao je izvor iz Bijele kuće, "insajderske informacije o tome kako je to imati posla s Putinom" u čemu Merkel ima prebogato iskustvo.

On je treći američki predsjednik otkako je Merkel na vlasti. S Georgeom W. Bushom imala je dobar odnos, a s Obamom i prijateljski.

Njemačko izaslanstvo uoči odlaska u Bijelu kuću najviše brinu moguća iznenađenja. A njih Merkel toliko ne voli da je kao djevojčica mjesecima unaprijed sastavljala popis božićnih želja.

S Trumpom će morati očekivati neočekivano. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene