Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvi dan turske ofenzive poginulo 40 kurdskih boraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet turskih vojnika i 40 kurdskih gerilaca poginulo je tijekom prvog dana ofenzive turske vojske na sjeveru Iraka, objavio je turski glavni stožer.

Turska vojska je objavila u petak da je u dan ranije pokrenula
kopnenu operaciju na sjeveru Iraka kako bi protjerala kurdske
separatističke pobunjenike koji su tamo bazirani, a koji upadaju na turski teritorij i potiču pobunu.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk je li napokon krenula? Rusija objavila: "Odbili smo veliku ukrajinsku ofenzivu u Donjecku" Ilustracija RAT U UKRAJINI Herson bombardiran osam puta u 24 sata: Među ozlijeđenima i djeca

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je prethodno da se radi o "ograničenoj" operaciji na baze Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka.

"Cilj, zadatak, opseg i parametri te operacije su ograničeni", rekao je Erdogan na televiziji i jamčio da će se oružane snage vratiti na turski teritorij u najkraćem roku, "čim izvrše zadatke".

Premijer je naglasio da Ankara ne namjerava povrijediti teritorijalnu cjelovitost Iraka i objasnio da je u četvrtak telefonirao iračkom premijeru Nouriju al-Malikiju i američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu i informirao ih o operaciji.

Vlada u Bagdadu nije se puno protivila akciji jer, kako je izjavio njezin glasnogovornik, Irak "podržava sigurnost Turske i priznaje da je PKK prijetnja za Tursku i granična područja", rekao je.

Turski glavni stožer nije objavio koliko vojnika sudjeluje u
operaciji, a nagađanja su proturječna - od svega nekoliko stotina, prema iračkim i američkim izvorima, do nekoliko tisuća, prema turskim medijima.

Ankara, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom, a pretpostavlja se da njihovih boraca na sjeveru Iraka ima oko 4.000.

U sukobu turskih snaga i kurdskih separtista koji se bore za
odcjepljenje kurdskog dijela Turske od 1984. poginulo više od 37.000 ljudi.

Turska vojska nastavlja napade

Turska je vojska u subotu nastavila napade na gerilce Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka, prenose turski mediji.

Turski zrakoplovi F-16 pružaju zračnu potporu kopnenim snagama. Cilj su im položaji PKK oko 20 kilometara od granice gdje se navodno nalazi oko 1.000 gerilaca.

Jedan turski časnik u međuvremenu je umro tijekom razminiranja s turske strane granice.

Najmanje 24 pripadnika PKK-a i pet vojnika poginulo je u dosadašnjem tijeku kopnene ofenzive, prema službenim turskim podacima.

Napadi su izazvali zabrinutost međunarodne zajednice, a vojnu operaciju kritizirao je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene