Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Milanu prvi je put za islamski terorizam osudio pet od šest optuženih osoba na kazne zatvora od pet i pol do deset godina, zatvora, objavili su u petak talijanski mediji.


Optuženi nisu počinili krvavi zločin, već su u Italiji regrutirali kamikaze za rat u Iraku.

Vezani članci Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 6 Nakon 86 godina održane prve muslimanske molitve u Aja Sofiji: „Naša čežnja konačno je završila“ Muslimani slave Ramazanski bajram - 1 Imam Hodžić pozvao vjernike da poštuju upute epidemiologa: "Ovaj ramazan dočekali smo u neizvjesnosti"

Sutkinja za preliminarnu istragu Clementina Forelo ocijenila je uhićene kao borce za oslobađanje zemlje, a ne kao teroriste, ali je tužiteljstvo inzistiralo na procesu i sada su petorica muslimana osuđena zbog terorizma.

Petorica osuđenih pripadaju skupini Ansal Al Islam koja u Europi regrutira ratnike za Irak. Optužen je bio i tzv. šeik Abderrazak, alžirski građanin Mahjoub Abderrazak, za koga je tužiteljstvo tražilo 15 godina zatvora, ali je oslobođen jer nije počinio zločin.

On je bio uhićen u Hamburgu u Njemačkoj u studenome 2003. i izručen Italiji u ožujku 2004. Prema njemačkim istražnim vlastima Abderrazak je bio povezan s atentatorima na tornjeve u New Yorku 2001. a sada je oslobođen nakon dodatnih dokaza i prijevoda prisluškivanih telefonskih razgovora. 

Tužitelj Armando Spataro je izjavio da će proučiti razloge oslobađanja Abderrazaka i tada ocijeniti hoće li podnijeti žalbu, dok je izrazio zadovoljstvo ostalim presudama jer je njima potvrđena teza o "udruživanju radi počinjavanja terorističkih zločina". Pokazalo se da se "protiv terorizma može boriti i u sudnicama", rekao je Spataro.