Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na inauguraciji novoizabranog srpskog predsjednika bit će 5.000 uzvanika, a samo će dio odabranih uz poseban protokol oblačenja i manira moći čestitati Aleksandru Vučiću na novoj poziciji.


Novoizabrani srpski predsjednik Aleksandar Vučić prisegnuo je 31. svibnja na svečanoj sjednici srbijanskog parlamenta i službeno preuzeo dužnost šefa države koju bi trebao obavljati idućih pet godina, a danas slijedi i njegova svečana inauguracija.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 4 Vučić najavio dolazak Johnsona i Trumpa u Srbiju: "Oni koji su mi se smijali morat će se sjetiti mojih riječi" Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera (Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL) - 3 Vučić zadovoljan šopingom: "Jasno vam je zašto ih zovu vražjim kočijama"

Na inauguraciji će se okupiti oko pet tisuća uzvanika, što zahtijeva i specifičan protokol kako bi inauguracija ostala na dostojnoj razini.

Kako navodi jedan srpski visoko pozicionirani diplomat, očekivano je da neće svih pet tisuća uzvanika moći izreći svoje čestitike. Ta čast će pripasti samo državnicima, dok "ostali treba da budu počastvovani jer su pozvani".

Što obući i kako čestitati

Pravilo je da se sa predsjednikom rukuje i ne zadržava u razgovoru duže od desetak sekundi. Poljupci i zagrljaji obično nisu dio diplomatskog protokola.

Kako pet tisuća gostiju neće moći stati u jednu dvoranu, planirano je da gosti prolaze kroz nekoliko salona i hodnika. Svaka sala će biti uređena drugačije, inspirirana određenim dijelom Srbije pa će se prema tome služiti i tradicionalna jela specifična za određena područja, a na određenim dijelovima zidova gosti će uz zakusku moći uživati u pogledu na umjetnine iz nekoliko srpskih muzeja.

Prema strogom kodu oblačenja, žene mogu obući elegantne haljine pristojne dužine (ispod koljena) i ne smiju pretjerano isticati dekolte prenosi Blic. Muškarci mogu nositi isključivo crna ili tamna odjela, dok svijetle verzije poput bijelih i sivih nisu poželjna kombinacija na inauguraciji srpskog predsjednika.

Unatoč tomu što je na inauguraciji najavljen nastup trubača Dejana Petrovića, neće se smatrati primjerenim ako nekoga od gostiju ponese ritam da zapleše, a pretjerivanje u alkoholu ističe se kao jedna od najnepoželjnijih situacija.