Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahvaljujući dobrim vezama Zorana Lilića, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije iz sredine devedesetih godina, s arapskim svijetom beogradski Pink udobio je intervju s Gadafijem.


Intervju je vodio upravo Zoran Lilić. Beogradski dnevni list Press je prenio kako je Lilić, koji je prije dva dana otputovao u Tripoli kako bi zatražio od Gadafija pomoć u evakuaciji građana Srbije, istodobno osigurao intervju libijskog vođe za Pink, što je, kako se ističe, izazvalo oštre reakcije u srbijanskoj vladi.

Vezani članci Antonio Gutteres SAD špijunirao visoke dužnosnike UN-a i meksičku vladu: "Uvredljivo, prepotentno nametanje" Migranata dolaze na planinsko područje Darien "Opasnost i nasilje s kojima se suočavaju uznemirujući su": Zbog ove migrantske rute UN poslao upozorenje

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na čelu s Gadafijem. Libijskom čelniku i članovima njegove obitelji zabranjena su putovanja i zamrznuta im je imovina, a Libiji je uveden embargo na uvoz i izvoz oružja.

U ekskluzivnom telefonskom razgovoru za beogradsku televizijsku postaju Gadafi je rekao da je rezolucija UN-a ništavna jer povelja te organizacije ne dopušta miješanje u unutarnje poslove bilo koje države.

Moamer Gadafi odbacio je rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ocijenivši da protiv njega prosvjeduje mala skupina pobunjenika pod utjecajem al-Kaide.

'Ako je Vijeće sigurnost željelo nešto doznati, onda je moralo poslati povjerenstvo za utvrđivanje istine u Libiju, pa tek tada donijeti rezoluciju', rekao je Gadafi u izjavi emitiranoj u večernjem dnevniku televizije Pink. Upitavši kakvo je to Vijeće sigurnosti koje donosi rezoluciju 'na temelju izvješća novinskih agencija iz inozemstva', Gadafi je kazao da povelja UN-a ne dopušta miješanje u unutarnje poslove bilo koje države, osim ukoliko bi se vodio rat između država.

>> Gadafi: Za sve je kriv Bin Laden, mlade 'kljukaju' drogom i alkoholom

>> Gadafi Berlusconiju: 'Halo, moja zemlja je dobro'

Govoreći o događanjima u Libiji, Gadafi je ustvrdio kako su vojarne i policijski centri bili iznenađeni napadom manjih skupina ljudi koji su bili pod utjecajem narkotika te počeli uzimati oružje i pucati na vojsku i policiju.

'Vojnici i policija su razmjenili vatru s njima i na obje strane poginuo je veoma mali broj pojedinaca', rekao je Gadafi. 'Sada prosvjeduju ulicama, naročito u Bengaziju, gdje teroriziraju narod', rekao je Gadafi za beogradsku televizijsku postaju, dodajući da su 'ljude ubijale terorističke pobunjeničke bande'. 'Te bande su svakako i bez ikakve sumnje al-Kaida', dodao je Gadafi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju